image

Mozilla vindt Android en iOS digitale gevangenis

donderdag 12 juli 2012, 16:58 door Redactie, 20 reacties

Mozilla wil met Firefox OS een echt open mobiel besturingssysteem ontwikkelen waar de gebruiker volledig vrij is, in tegenstelling tot de digitale gevangenis van Apple en Google. "Internetgebruik wordt mobiel, maar de twee dominante mobiele platformen zijn gesloten en hebben niet de openheid van het web", zegt Mozilla-topman Andreas Gal. Die verwijst daarmee naar Google's Android en Apple's iOS, dat in de iPhone en iPad wordt gebruikt.

Gevangenis
"We vinden dat alle bestaande smartphone platformen een gevangenis zijn, en het web het enige echte vrije en open alternatief is. Daarom zal het derde mobiele platform het web zijn." Onlangs liet Mozilla weten dat het begin volgend jaar Firefox OS zal lanceren.

Het besturingssysteem gebruikt offline caching om applicaties ook in "offline mode" te ondersteunen. Daardoor is het mogelijk om ook zonder internetverbinding te bellen of spelletjes te spelen.

Marktplaats
Gal noemt Firefox OS dan ook het beste van beide werelden, waarbij het eigen geheugen van de smartphone wordt gebruikt op dezelfde manier als 'native apps' dat doen, terwijl op hetzelfde moment de beperkingen van deze apps via webgebaseerde diensten worden overkomen. Firefox OS zal naast een eigen marktplaats ook marktplaatsen van derden ondersteunen.

Reacties (20)
12-07-2012, 17:17 door Whacko
Sorry hoor, maar ik vind het hele "gevangenis" gedoe overdreven hoor. Ok, als gebruiker zit je misschien vast aan een AppStore, maar daar is alles wat je wilt wel te krijgen. En voor de developers van apps valt het ook mee. Ik heb nog nooit 1 echte beperking gevonden tijdens het maken van een app, dat ik dacht. Damn, waarom heeft Apple dat nou afgeschermd.

Dus ik ben sceptisch-benieuwd wat Mozilla gaat brengen. Android is ook redelijk open, en daar horen we de laatste tijd steeds meer horror verhalen over.
12-07-2012, 17:50 door Anoniem
Ik kan het wel toejuichen. Zelf vind ik dat ik ook relatief weinig controle heb over mijn windows phone, hoewel het nog veel slechter kan. Gehoord van ios en android users is het daar zeker niet veel beter (automatisch agenda uploaden, adresboek uploaden, ... ) Ik kan mij voorstellen dat Mozilla dat ook als een gevangenis ziet, waar je die dingen moet en geen keuze hebt. De mogelijkheden van vandaag met de vrijheid van een 'oude windows' of Linux.
12-07-2012, 18:18 door P5ycH0
"Gevangenis", "Walled garden". Beetje overdreven allemaal.
12-07-2012, 19:13 door peanuty
Door Redactie: Firefox OS zal naast een eigen marktplaats ook marktplaatsen van derden ondersteunen.

hmmm... benieuwd of dit OS ook daadwerkelijk beter 'en veiliger is.
Want juist in deze regel lijkt mij het gevaar te gaan zitten....
12-07-2012, 21:07 door Nerd
moeten ze wel die crashes van CrashFox oplossen.
12-07-2012, 22:25 door Anoniem
Ik vind het met Android anders al een stuk minder dan in IOS...
12-07-2012, 22:28 door Anoniem
Door Nerd: moeten ze wel die crashes van CrashFox oplossen.
Sorry, welke crashes? Ik heb nergens last van in Firefox. Waarschijnlijk doe je zelf iets fout met je PC.
13-07-2012, 01:00 door Anoniem
Erg spijtig dit te horen van top man van Firefox. Kijk dat ze voor HTML5 gaan, walla..... Maar om de concurrent een "walled gardens" te noemen omdat het in hun ogen niet open genoeg is, is wel erg overdreven.

Wat ik zie is dat er hier door het zelfde gebeurd met linux kernel gebeurd op de laptop/pc en nu overstapt naar mobiele platvormen. Er wordt een linux kernel gepakt, ze maken hun eigen interface of pakken al bestaande interfaces zoals Gnome en KDE. Ze zetten hun eigen installatie type erop(deb, RPM, tar.bz2). En negeren zo standaarden waardoor een ontwikkelaar meer tijd nodig heeft om ondersteuning te geven voor meerdere OS systemen.

Wat gebeurd er op mobiel. Android komt met de Linux kernel en java framework en daarbij maken ze hun eigen interface en eigen market. Andere partijen zoals Samsung en HTC verwerken het verder en maken er nog grotere chaos van de standaarden dan dat het al is. Verder hebben we IOS met eigen kernel en framework alleen dan nog dicht getimmerd zoals een echte gevangenis ;) Weer heeft het eigen installatie typen en wordt voor developer gehinder om voor meerde OS systemen te developen.
Uiteindelijk komt dan Firefox en die claimed dan nog eens met Linux kernel, hun eigen interface en eigen installatie methodes de boel beter te maken.

In mijn perspectief zou je dit niet willen hebben. Bundel waar je goed in bent en werk samen. In plaats van elkaar de vinger te wijzen en het zelf beter proberen te doen. Daarom denk ik dat Firefox OS niet aan zal slaan en alleen maar voor meer chaos veroorzaakt voor developers.
13-07-2012, 06:41 door Anoniem
Ik vindt android zeker wel een gevangenis zonder google account geen apps voor de gebruiker en met dat account ligt alles van je op straat en zonder internet verbinding doen de meeste apps het niet vindt ik me wel een gevangenen van het web.
13-07-2012, 08:07 door Anoniem
In de term "gevangenissen" zal vast wel iets van waarheid zitten, hoewel ik het bijv. van Apple wel knap vind dat het echte malware tot nu toe heeft weten af te houden. Daar zit wel een voordeel aan.

Probleem met beide platformen vind ik eerder dat het "betaalde spyware" is. Beide platformen zijn helemaal gericht op mogelijkheden om jouw activiteiten in kaart te brengen, en die informatie voor allerlei doeleinden te gebruiken. Advertenties is daarbij één van de doelen, maar in principe kan iedereen er uiteindelijk gebruik van maken.
Bij "iedereen" horen zeker overheden, die maar al te graag deze informatie willen hergebruiken om iedereen te kunnen profileren, en of dat uiteindelijk goed voor de eindgebruiker is, zullen we moeten afwachten. Sinds Bush in de VS president was, heb ik een eind minder vertrouwen in de goede bedoelingen van overheidsorganen.
Maar uiteindelijk zullen ook anderen proberen aan die informatie te komen om via social engineering, malware, etc. aan geld te kunnen komen. En daarvan is dan de gewone gebruiker zeker het slachtoffer.

De vraag is voor mij dus veel eerder hoe we spyware-vrije platformen krijgen. En uiteindelijk wil je natuurlijk ook nog dat de overige malware niet voorkomt op dat platform.
Daar heb ik eerder vertrouwen in op een platform dat is ontworpen door Mozilla, dan door Apple of Google. Maar het blijft afwachten.
13-07-2012, 08:13 door Anoniem
Die digitale gevangenissen zijn reëel, dat is waar "ze" naartoe willen in de toekomst;
zelf kan je niet meer buiten de geijkte paden wandelen onder het motto van security etc.
en "zij" houden al je data bij in de cloud, en zorgen dat je device up to date is met de
laatste nieuwe wetten die de privacy aan hun laars lappen.

Tom
13-07-2012, 09:24 door Anoniem
Ik vind dit een goede ontwikkeling. Met name omdat het een open platform wordt zodat je kunt controleren of er niet van alles wordt bijgehouden en terug wordt gestuurd naar Google of Apple.

Zelf heb ik nog steeds een simpele nokia telefoon waarmee je alleen kunt bellen. Een telefoon met Android wil ik niet omdat ik google niet vetrouw. Een iphone vind ik te gesloten. Een telefoon met een open OS lijkt voor mij dan de oplossing.
13-07-2012, 09:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vindt android zeker wel een gevangenis zonder google account geen apps voor de gebruiker en met dat account ligt alles van je op straat en zonder internet verbinding doen de meeste apps het niet vindt ik me wel een gevangenen van het web.

Als je Firefox OS gebruikt ben je gevangene van het web. Je bent daar dan afhankelijk van. Misschien dat offline caching werkt, want anders kun je niet eens je agenda of boodschappenlijst update zonder verbinding.

Bij Google ligt juist alles niet op straat i.t.t. clubs als Yahoo en FB.

Peter
13-07-2012, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind dit een goede ontwikkeling. Met name omdat het een open platform wordt zodat je kunt controleren of er niet van alles wordt bijgehouden en terug wordt gestuurd naar Google of Apple.

Zelf heb ik nog steeds een simpele nokia telefoon waarmee je alleen kunt bellen. Een telefoon met Android wil ik niet omdat ik google niet vetrouw. Een iphone vind ik te gesloten. Een telefoon met een open OS lijkt voor mij dan de oplossing.
Eens, voor wat betreft Android en Google. Let alleen op dat Apple een vergelijkbare strategie heeft als Google. De vraag is dus of je Apple wél vertrouwt.
Met je conclusie ben ik het verder eens. Een open OS, door een vertrouwde partij, lijkt eerder een oplossing.
13-07-2012, 10:39 door Anoniem
Door Redactie: Daardoor is het mogelijk om ook zonder internetverbinding te bellen of spelletjes te spelen.
Wow, dat zal de concurrentie laten schrikken!
13-07-2012, 11:47 door Anoniem
Door Redactie: Daardoor is het mogelijk om ook zonder internetverbinding te bellen of spelletjes te spelen.
Vraag: Welk telefoon OS kan dit niet ??
13-07-2012, 23:05 door 0101
Door Nerd: moeten ze wel die crashes van CrashFox oplossen.
Waarschijnlijk is je Firefox-profiel corrupt. Probeer een nieuw profiel te maken door het profielenmenu te openen met het commando
firefox -P
.
14-07-2012, 09:46 door Nerd
Door 0101:
Door Nerd: moeten ze wel die crashes van CrashFox oplossen.
Waarschijnlijk is je Firefox-profiel corrupt. Probeer een nieuw profiel te maken door het profielenmenu te openen met het commando
firefox -P
.

alles al gedaan:
- Firefox eraf & profiel deleted
- flash/java eraf
en daarna dus FF er weer op geïnstalleerd, schoon nieuw profiel, en weer flash/java erop... binnen 5 minuten weer een crash.
en nee, heb geen malware ook, heb al uitvoerig gescanned met NOD32, Spybot S&D, Superantispyware etc.
15-07-2012, 05:00 door Anoniem
Ubuntu is toch ook bezig met een tablet/phone OS?
16-07-2012, 15:36 door Shadowzz
probeer nightly?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.