image

IT'er maakt naaktfoto's van Mac-gebruikers via webcam

donderdag 9 juni 2011, 11:26 door Redactie, 13 reacties

In de VS is een helpdeskmedewerker gearresteerd die spyware op de Mac computers van klanten installeerde en hen vervolgens via hun eigen webcam bespioneerde. De 20-jarige Trevor Harwell kon via de spyware op afstand de webcam inschakelen. Daarmee maakte hij foto's van de vrouwen in hun eigen huis. Harwell werkte voor een computerbedrijf genaamd Rezitech, dat Mac-gebruikers met problemen helpt.

"Terwijl hij fysieke toegang tot de computers had, installeerde hij een spyware-applicatie die hem op afstand toegang tot de computer en webcam gaf", zegt politiesergeant Andrew Goodrich. "Hij nam dan foto's van de gebruikers, meestal vrouwen. Vaak waren de vrouwelijke slachtoffers naakt of zich aan het omkleden. Harwell bewaarde de foto's op een remote server, en downloadde ze vervolgens op zijn eigen computer." Tijdens het onderzoek vond de politie honderdduizenden foto's. De spyware zou op de systemen van tientallen mensen zijn geïnstalleerd.

Stoom
De zaak kwam vorig jaar zomer aan het licht, toen een inwoner van het Amerikaanse Fullerton de politie vanwege verdachte meldingen op de computer van zijn dochter inlichtte. Het bericht vertelde dat er problemen met de interne sensor waren en dat de gebruiker de laptop voor enkele minuten naast hete stoom moest plaatsen, om zo de sensor te reinigen. Hierop namen veel slachtoffers hun laptops mee terwijl ze een douche aan het nemen waren.

Naast foto's zouden ook video's en mobiele telefoonvideo's van vrouwen op de computer van Harwell zijn aangetroffen. Volgens de politie gebruikte de helpdeskmedewerker het programma "Camcapture". Mogelijke slachtoffers kunnen deze software in de map “/Library/WebServer/Documents” vinden.

Reacties (13)
09-06-2011, 11:35 door Anoniem
Zie je dan niet het lampje aan gaan naast je webcam als deze in gebruik is of kan deze ook uitgezet worden?
09-06-2011, 11:46 door Anoniem
ik snap werkelijk niet waar deze gasten mee bezig zijn, ik heb ook in een pc zaak gewerkt waar wij ook backups maakten voor klanten maar ik heb nooit de aanleiding gehad om even fijn door alle persoonlijke data heen te bladeren en / of spyware te installeren. Ethiek kennen ze daar blijkbaar niet. Dit is al de zoveelste melding van een IT'r die dit soort geintjes flikt.

J.W.
09-06-2011, 12:04 door Anoniem
Bij een MacBook is het volgens mij niet mogelijk om van de webcam gebruik te maken zonder het lampje ernaast aan te zetten. Dat zal wel de reden zijn dat hij foto's maakt. Dan gaat het maar heel even aan, misschien zo snel dat je het niet eens ziet.
09-06-2011, 12:31 door SirDice
Door Redactie: Het bericht vertelde dat er problemen met de interne sensor waren en dat de gebruiker de laptop voor enkele minuten naast hete stoom moest plaatsen, om zo de sensor te reinigen. Hierop namen veel slachtoffers hun laptops mee terwijl ze een douche aan het nemen waren.
http://demotivate.me/mediafiles/full/4162010103910AM_doublefacepalm.jpg
09-06-2011, 13:08 door Anoniem
Hierop namen veel slachtoffers hun laptops mee terwijl ze een douche aan het nemen waren.
Ik weet dat er genoeg mensen zijn die geen verstand hebben van electronica (en dat is helemaal niet erg) maar volgens mij zou iedereen toch moeten weten dat electronica/electriciteit niet met water samen gaan.
(Even waterproof apparatuur buiten beschouwing gelaten natuurlijk.)
Een dergelijke melding zo sowieso verdacht moeten zijn.
09-06-2011, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: ik snap werkelijk niet waar deze gasten mee bezig zijn, ik heb ook in een pc zaak gewerkt waar wij ook backups maakten voor klanten maar ik heb nooit de aanleiding gehad om even fijn door alle persoonlijke data heen te bladeren en / of spyware te installeren. Ethiek kennen ze daar blijkbaar niet. Dit is al de zoveelste melding van een IT'r die dit soort geintjes flikt.

J.W.

Geen ethiek klopt, maar je erover verbazen dat het gebeurd? Hoeveel miljoenen mensen kijken allemaal naar real live soaps of boer zoek vrouw/koe/whatever programma's? Dat is omdat veel mensen schijnbaar graag willen weten wat bij andere mensen thuis / prive gebeurd, wat hun eigenlijk niet aan gaat...
09-06-2011, 15:21 door Anoniem
Dat lampje kun je uitzetten ...

En ja de microfoons en camera's op laptops zijn een regelrecht gevaar.
Die zijn ten allen tijde over te nemen zonder dat de gebruiker dit door heeft..

Het enige wat werkt is de laptop openmaken en de webcamkabels ontkoppelen.
09-06-2011, 16:49 door Anoniem
Wat dacht je van een plakkertje/of kapje voor de lens?! Dat kan er namelijk weer af.
09-06-2011, 19:05 door Anoniem
@16:49
Hoe ga je dat doen met de microfoon ? kauwgum erop ?
Dat kan er namelijk ook weer af .
Onderschat niet wat je met microfoons kunt oppikken.
Microsoft & Google en nog meer software ontwikkelaars maken hier stiekem gebruik van.
10-06-2011, 08:44 door Anoniem
Door Anoniem: Wat dacht je van een plakkertje/of kapje voor de lens?! Dat kan er namelijk weer af.
Dan kan de stoom de sensor niet goed meer schoonmaken, dus dat lijkt me niet verstandig.
10-06-2011, 09:56 door Anoniem
@18:05
Bronvermelding graag....
10-06-2011, 10:14 door Anoniem
Over ethiek gesproken:
Is het niet zo dat deze man alleen nog maar gearresteerd is, en dat hij dus nog niet veroordeeld is? Zou het dan ethisch niet netjes zijn om de foto van die man weg laten?
Natuurlijk kun je zeggen dat het al op andere sites staat, maar je kiest zelf of je daaraan wilt meedoen. Als iedereen het maar doet "omdat anderen het ook doen" houd je inderdaad geen ethiek meer over.

Dus redactie, doe voortaan liever niet meer mee met deze onzin...

Trouwens, al zou hij wel veroordeeld zijn, dan nog voegt zo'n foto niets wezenlijks toe aan de berichtgeving. Zeker niet omdat het in Amerika is, en de Nederlandstalige lezer er normaal gesproken toch niets mee te maken krijgt.
14-06-2011, 11:11 door SirDice
Door Anoniem: Is het niet zo dat deze man alleen nog maar gearresteerd is, en dat hij dus nog niet veroordeeld is? Zou het dan ethisch niet netjes zijn om de foto van die man weg laten?
In de USA worden verdachten met naam en toenaam in de pers genoemd. Dat is anders dan hier in Nederland bijv.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.