image

School maakt 4.000 foto's van leerling via webcam

donderdag 9 juni 2011, 13:02 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaanse school heeft ruim vierduizend foto's van een leerling gemaakt via de webcam van zijn schoollaptop. Ook werden vierduizend screenshots van het scherm gemaakt. De scholier heeft de school inmiddels aangeklaagd. Het gaat om dezelfde school die eerder in het nieuws kwam vanwege het 'bespioneren' van leerlingen. De door de school ter beschikking gestelde laptops waren voorzien van een webcam, die op afstand is te bedienen. Volgens de vader had de school de webcam aangezet en foto's gemaakt van zijn zoon, toen die "ongepast gedrag" vertoonde.

De school liet destijds in een reactie weten dat de computers van een trackingsysteem zijn voorzien, om gestolen en verloren laptops te achterhalen. In het geval van diefstal, kon de automatiseringsafdeling van de school de trackingsoftware inschakelen. Het programma is in staat om een foto van de gebruiker en diens desktop te maken. De feature zou slechts beperkt zijn ingezet en alleen bij het achterhalen van verloren of gestolen laptops. Later bleek dat de functie ingeschakeld bleef, ook al was de laptop weer terecht.

Motivatie
Als onderdeel van het onderzoek dat de FBI instelde en de rechtszaak die een andere leerling aanspande, heeft de rechter nu de ouders van een andere leerling ingelicht. De ouders van Joshua Levin kregen 4.404 foto's en 3.978 screenshots te zien, die eind 2008 via de webcam van de door school verstrekte MacBook waren gemaakt. De ouders klaagden daarop de school aan.

Een woordvoerder van de school laat weten dat er geprobeerd was om de klacht zonder juridische actie op te lossen, maar dat Levin dit weigerde. Volgens de school is geld de enige motivatie voor de rechtszaak en is het een "complete verspilling van belastinggeld." Het Lower Merion schooldistrict waar het incident speelde, betaalde vorig jaar 1,6 miljoen dollar aan schikkingen. Inmiddels is de trackingsoftware van alle laptops verwijderd.

Reacties (4)
09-06-2011, 14:13 door Wim ten Brink
Wat de school probeert stil te houden is hoe dit uiteindelijk bekend is geworden. De school had namelijk op basis van die beelden meerdere leerlingen geconfronteerd met hun "foute" gedrag in hun eigen prive-omgeving. Er zijn in totaal meer dan 66.000 foto's door de school gemaakt zodat er meer slachtoffers van deze privacy-schending zijn. Daarvan zijn er een groot aantal via schikkingen rechtgezet maar ik vind het niet gek dat niet iedereen zich laat afschepen met alleen een excuusje en een zak geld. Deze school had dit nooit mogen doen en het is dus terecht dat ze hiervoor worden bestraft.
10-06-2011, 02:17 door Anoniem
Moet er niet achter komen dat de school van mij zoon dit doet. Ik zou dan hoogst persoonlijk de server van de school plat gooien en er voor zorgen dat hij dan nooit meer in de licht komt.
11-06-2011, 07:21 door Anoniem
Ben ik nou de enige die bij een 'nieuwe' computer gewoon begint met het OS installeren, ongeacht wat er op staat?
06-07-2011, 02:35 door Anoniem
doe ik ook altijd, wordt altijd knettergek van al die vooraf geïnstalleerde meuk dat je meestal niet eens weet wat het in vredes naam doet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.