image

EU lanceert CERT tegen cyberaanvallen

dinsdag 14 juni 2011, 09:52 door Redactie, 3 reacties

De Europese Commissie gaat een Computer Emergency Response Team (CERT) oprichten dat EU-instellingen tegen cyberaanvallen moet beschermen. CERTs zijn er zowel in de publieke als private sector en bestaan uit kleine teams van security professionals die in het geval van een incident, dreiging of aanval kunnen reageren.

"Cyberaanvallen zijn echt en een steeds grotere dreiging. Of het nu tegen individuele landen, bedrijven of zoals laatst tegen de Europese Comissie is, ze kunnen de infrastructuur verlammen en langdurige schade veroorzaken", aldus Neelie Kroes, Vice-President van de Europese Commissie voor de Digitale Agenda.

In eerste instantie gaat het om een "pre-configuratie team", dat het eerste jaar vooral voorbereidend werk zal uitvoeren. Daarna wordt een assessment uitgevoerd die moet leiden tot een een beslissing over de voorwaarden voor het opzetten van een volwaardig CERT voor Europese instellingen. Daarbij wordt er ook samengewerkt met de CERTs die al in de verschillende landen aanwezig zijn.

Reacties (3)
14-06-2011, 12:18 door EDLIN
In eerste instantie gaat het om een "pre-configuratie team", dat het eerste jaar vooral voorbereidend werk zal uitvoeren. Daarna wordt een assessment uitgevoerd die moet leiden tot een een beslissing over de voorwaarden voor het opzetten van een volwaardig CERT voor Europese instellingen.

Het gaat allemaal zooo langzaam.Op zich wel logisch, want zo werkt het systeem waarin we zitten. Maar cybercriminelen nemen die tijd niet.
Die reageren razendsnel en adequaat op de nieuwste ontwikkelingen.
14-06-2011, 14:38 door Anoniem
Een CERT is een Response Team. Dat wil dus meestal zeggen dat het reageert op zaken. Het beschermt je niet tegen aanvallen. Het helpt hoogstens een aanval te stoppen of maatregelen tegen herhaling te nemen. Pas als de structuur van de betreffende instellingen is dat ze leren van gemaakte fouten, kan een CERT helpen (gelukte) aanvallen te voorkomen.

Peter
15-06-2011, 09:12 door Anoniem
Ah, gelukkig weer een reactieve houding.
Zou mij pas (een klein beetje) zorgen gaan maken als ze pro-actief bezig gaan.

Moehahahaha!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.