image

"Mozilla laat zakelijke Firefox-klanten stikken"

vrijdag 24 juni 2011, 10:16 door Redactie, 15 reacties

Door het versneld uitbrengen van nieuwe Firefox-versies negeert Mozilla de belangen van zakelijke gebruikers, iets wat de opensource-ontwikkelaar weinig kan schelen. Deze week verscheen Firefox 5, wat meteen het einde van Firefox 4 betekende. Over zes weken staat Firefox 6 al gepland. "Een erg slecht idee", aldus consultant Mike Kaply.

Kaply helpt bedrijven bij het uitrollen van Firefox binnen de onderneming. "Bedrijven kunnen niet elke zes weken een grote browser update installeren. Met beveiligingsupdates was er nog de redelijke verwachting dat webapplicaties zouden blijven werken, maar met deze releases is die verwachting er niet meer." Tegen de tijd dat bedrijven een nieuwe release hebben getest, is de volgende al uitgebracht.

De consultant krijgt bijval van twee systeembeheerders die zich zorgen over de uitrol van nieuwe versies maken. "Het is een mislukking voor het op grote schaal uitrollen van Firefox", zegt Kaply. Die vindt dat Mozilla middelen moet vrijmaken om bedrijven te helpen.

Internet Explorer
De kans dat Mozilla dat gaat doen is echter zeer klein. Volgens Mozilla topman Asa Dotzler zijn de cijfers die Kaply noemt slechts een fractie van het totale aantal Firefox-gebruikers. "We krijgen elke dag twee miljoen Firefox downloads. Bedrijven zijn nooit (en zouden nooit) onze focus moeten hebben." Dotzler kan zich niet voorstellen waarom Mozilla met bedrijfsomgevingen rekening moet houden.

Zelfs als de opensource-ontwikkelaar over de middelen beschikt zou het bedrijven niet tegemoet willen komen. "Een minuut die we spenderen aan het tevreden stellen van zakelijke gebruikers kan beter worden gespendeerd aan het blij maken van veel reguliere gebruikers. Ik zie liever dat Mozilla de beperkte middelen spendeert aan de miljarden gebruikers die geen zakelijke ondersteuningssystemen hebben die al voor hen zorgen."

Dotzler stelt verder dat het uitschakelen van Internet Explorer geen doel van Mozilla is. "Ik wil IE niet elimineren. Ik wil gebruikers bemoedigen, innovatie bevorderen en deelname aan het open web laten groeien." Ook staat het bedrijfsvriendelijk maken van Firefox niet op de agenda. "IE9 is een prima browser en waarschijnlijk beter geschikt voor diegenen die lange termijn ondersteuning willen."

Reacties (15)
24-06-2011, 10:42 door Anoniem
Ach, de soep wordt niet zo heet gegeten als die opgediend wordt. De grootste wijziging in de update van Firefox 4 naar Firefox 5 is toch vooral het versienummer, heb ik het idee.
24-06-2011, 10:43 door WhizzMan
Lekker arrogant van Dotzler. Inplaats van dat hij een goed upgradepad met enterprise tools regelt zodat het bedrijfsleven hem bij kan houden, roept hij keihard dat hij bedrijven laat vallen. Zo krijg je nooit corporate support voor de bevordering van innovatie en deelname aan het open web, want bedrijven blijven fijn op IE6 hangen.
24-06-2011, 10:52 door Anoniem
Door WhizzMan: Lekker arrogant van Dotzler. Inplaats van dat hij een goed upgradepad met enterprise tools regelt zodat het bedrijfsleven hem bij kan houden, roept hij keihard dat hij bedrijven laat vallen. Zo krijg je nooit corporate support voor de bevordering van innovatie en deelname aan het open web, want bedrijven blijven fijn op IE6 hangen.

Als je kijkt hoe lang bedrijven op IE6 blijven hangen, zou dat betekenen dat Mozilla FF1 ook nog moet ondersteunen. Want zo lang lijkt het bij bedrijven te duren voordat er een nieuwe versie wordt uitgerold.

Peter
24-06-2011, 11:09 door Mysterio
Told ya.

Er is geen enkele rede om Firefox in een bedrijfsomgeving te willen hebben.
24-06-2011, 11:17 door spatieman
nee, daarom gebruiken bedrijven nog steeds IE6.
24-06-2011, 11:47 door Anoniem
Dan slaan bedrijven toch gewoon een paar versies over...
24-06-2011, 13:00 door eMilt
Door Anoniem: De grootste wijziging in de update van Firefox 4 naar Firefox 5 is toch vooral het versienummer, heb ik het idee.
Inderdaad! Ik moet echt op zoek naar de wijzigingen. Met de oude release-cycles zou dit gewoon 4.1 zijn geweest. Maar Mozilla laat ik zich door Google meeslepen in een wedstrijd wie het hoogste versienummer heeft. Alsof de eindgebruiker dat belangrijk vindt.
24-06-2011, 14:30 door quikfit
Avast WebRep 20110101 (Web Reputation Plugin) is niet compatibel met Firefox 5.
24-06-2011, 15:24 door Anoniem
Door quikfit: Avast WebRep 20110101 (Web Reputation Plugin) is niet compatibel met Firefox 5.

Die Avast WebRep is toch een vertragend en brak ding, heb het eruit gegooid.
24-06-2011, 16:32 door quikfit
Door Anoniem:
Door quikfit: Avast WebRep 20110101 (Web Reputation Plugin) is niet compatibel met Firefox 5.

Die Avast WebRep is toch een vertragend en brak ding, heb het eruit gegooid.


Zonder beveiliging is je PC/Browser zeer waarschijnlijk nog sneller.....
24-06-2011, 17:40 door Anoniem
Ik snap niet zo waarom het migreren van zeg, 12.6 naar 13.0 zo anders is dan van 4.0x naar 5 ? Vanwaar deze versiestapangst ? Als je de software als (applicatie)beheerder hebt uitgetest of gefaseerd hebt uitgezet bij een select groepje mensen waarvan je weet dat zij dit 'aankunnen' en daarna volledig uitrolt, is er toch helemaal niets aan de hand ? Als je als bedrijf niet iedere zes weken een stap kan maken, mankeert er iets aan het uitrolsysteem. Hoe doe je dit anders met applicaties die je omwille van een latent beveiligingslek eigenlijk *METEEN* moet uitrollen ?
24-06-2011, 18:52 door Goeroeboeroe
Door Anoniem: Ach, de soep wordt niet zo heet gegeten als die opgediend wordt. De grootste wijziging in de update van Firefox 4 naar Firefox 5 is toch vooral het versienummer, heb ik het idee.
Dat klopt waarschijnlijk wel. Maar dat geeft wel grote problemen met extensies, die vaak als versie iets hebben als 4*. Nu moet het versienummer van 'n extensie elke zoveel weken worden aangepast.
25-06-2011, 11:11 door Anoniem
Door Goeroeboeroe:
Door Anoniem: Ach, de soep wordt niet zo heet gegeten als die opgediend wordt. De grootste wijziging in de update van Firefox 4 naar Firefox 5 is toch vooral het versienummer, heb ik het idee.
Dat klopt waarschijnlijk wel. Maar dat geeft wel grote problemen met extensies, die vaak als versie iets hebben als 4*. Nu moet het versienummer van 'n extensie elke zoveel weken worden aangepast.

Precies!, iemand op Tweakers.net had al geopperd dat ze een intern API versienummer moeten hanteren, alleen als daar iets in verandert heb je een incompatibiliteit. Google Pagespeed werkt niet meer Firefox 5, verschillende extensies werken nog wel maar geven een waarschuwing niet compatible te zijn (versienummer niet ondersteund).

Echt te slecht voor worden!! Mozilla zou zich diep moeten schamen, dat je een grote gebruikersgroep wilt tevreden houden alla (nee niet Allah). Maar om bedrijven compleet te negeren gaat wel erg ver. Dit druist compleet in tegen het idee dat open-source voor iedereen geschikt is, en ook goed is voor bedrijven. Diep triest.

Nog even, en ik ga me bekeren tot Google Chrome...
25-06-2011, 13:33 door Skizmo
Door quikfit:
Door Anoniem:
Door quikfit: Avast WebRep 20110101 (Web Reputation Plugin) is niet compatibel met Firefox 5.

Die Avast WebRep is toch een vertragend en brak ding, heb het eruit gegooid.


Zonder beveiliging is je PC/Browser zeer waarschijnlijk nog sneller.....
Beveiliging en bruikbaarheid moeten wel in balans blijven.
28-06-2011, 00:44 door Anoniem
Aga Dotzler hoort geen "top"-man, maar de top-duts van FF te zijn. Hij heeft geen benul van de importantie van een en hetzelfde gezicht privé en zakelijk van een browser. Daarbij komt, dat deze Dotzler zeer eenzijdig gefocust is op het groter zijn dan IE. Kijk maar eens op zijn blog met al die domme statistieken. Hij praat echter niet over Chrome.........
Mensen kiezen niet alleen voor FF, omdat het een prima browser is, maar ook, omdat je niet "embedded" wordt door gianten als MS en Google. En wanneer FF "open" wil zijn en blijven, dan hoort daar ook een stabiele cyclus bij, die ook de zakelijke klant kan blijven behappen.
Dotzler:
"We krijgen elke dag twee miljoen Firefox downloads. Bedrijven zijn nooit (en zouden nooit) onze focus moeten hebben." Dotzler kan zich niet voorstellen waarom Mozilla met bedrijfsomgevingen rekening moet houden.

Iemand die zich zoiets niet kan voorstellen, hoort geen "top"-man te zijn, zoals gezegd een topduts.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.