image

Banken starten campagne tegen geldezels

vrijdag 24 juni 2011, 16:26 door Redactie, 11 reacties

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is een campagne gestart om ouders en kinderen voor geldezels te waarschuwen. Het aantal jongeren (geldezels) dat door criminelen wordt geronseld om hun betaalpas en pincode af te staan zou sterk zijn toegenomen. In 2010 ging het om tenminste 4.000 gevallen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. De huidige schatting is dat er inmiddels ruim 5.000 geldezels geronseld zijn, vooral in de Randstad.

Met de 'uitgeleende' bankpas en pincode kunnen criminelen de bankrekening gebruiken om frauduleus verkregen geld weg te sluizen. Het gaat dan om geld dat via phishingaanvallen is verkregen.

Hackers
"De Topcrimineel huurt hackers in om kwaadaardige software te schrijven en phishing mails te ontwerpen. Hackers verspreiden virussen en infecteren computers van bankklanten. Phishers verspreiden e-mails, proberen de bankcodes te achterhalen en breken daarmee in op de bankrekeningen. Bankrekeningen worden opengebroken en "klaargezet". Op een afgesproken moment wordt van alle rekeningen geld weggesluisd naar de rekeningen van de geldezels", aldus de bank op de website pasopjepas.nl.

Het geld wordt vervolgens opgenomen en de geldezels afgescheept. "De Geldezels zijn het haasje. Zij krijgen meestal niets, behalve een forse schuld en een strafblad", stelt de NVB. "De gevolgen daarvan zijn voor de geldezels (en hun ouders) ingrijpend", zo is op de website te lezen.

De pakkans zou namelijk honderd procent bedragen, waarbij de geldezels voor de schade moeten opdraaien en strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Naast een afbetalingsregeling en een strafblad kunnen deze jongeren acht jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken.

Reacties (11)
24-06-2011, 16:37 door quikfit
Triest voor deze jongeren en hun familie......maar het woord "ezel" dekt wel de lading.
24-06-2011, 18:15 door Anoniem
Deze ezels stoten zich in het algemeen slechts 1 keer aan dezelfde steen ...

mvg B|T
24-06-2011, 19:06 door Anoniem
Hier in Nederland word niemand gestraft dus dit zal heus niet afschrikwekkend werken ! De grootste Criminelen lopen Buiten rond en krijgen nog schade vergoeding mee ook .Dus ja goed voorbeeld doet volgen .En dat weet de jeugd ook.
24-06-2011, 19:58 door Anoniem
Deze NVB heeft net zoals al haar leden boter op hun hoofd.
Als zij jaren geleden gedaan hadden wat zij hadden moeten doen had deze geldsmijterij niet nodig geweest.
Tot op de dag van vandaag zijn ze daartoe niet bereid, hiermee volgens mij heel bewust bezig om dit in stand te houden.
Het gaat ze dus niet lukken om de jongeren te bewegen om hun pas niet uit te lenen.

Eerst maar eens beginnen met de juiste naam bij de juiste rekening verplicht te stellen.

Het kan niet zo zijn dat als ik van Jantje iets koop, ik dan moet betalen op de rekening van Pietje terwijl die rekening van Keesje is die deze rekening ter beschikking heeft gesteld

Dus naam nummercontrole verplicht stellen (desnoods afgedwongen door de regering) zou al een hoop ellende kunnen besparen.
Nu zie ik bij de diverse forums dat een rekening wel 20 namen kan hebben.
Iets wat in mijn optiek onbestaanbaar zou moeten zijn.

Als ik van Jantje iets koop behoor ik te betalen op de rekening van Jantje.
Wanneer ik Pietje zou invullen zou de transactie automatisch geen doorgang moeten kunnen krijgen.
Daarmee zou het geld niet eens van eigenaar wisselen en op de plaats blijven waar het behoort net zolang tot de juiste rekening doorgegeven wordt.
Dit is softwarematig in te bouwen, daar ben ik van overtuigd!

Ik vraag mij op dit ogenblik werkelijk af waarom de banken zo fel gekant zijn tegen deze vorm van controle!
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken en dit idee heeft bij mij inmiddels postgevat dat er geld aan verdiend wordt.
24-06-2011, 21:48 door Anoniem
Ik vind het wel knap. De Nederlandse Vereniging van Banken blijkt aan de voorbeelden te zien dondersgoed te weten dat het vaak om kinderen gaat die behalve wettelijk nog niet volwassen en zelfstandig in beslissen en handelen zijn maar het al helemaal niet zijn op financieel gebied. En daarbij weten die bankjongens en meisjes dus dat het maar de kruimels zijn. En wat doen ze dan: natuurlijk misbruik je dan als bank je eigen regels en macht om die groep helemaal kaal te plukken om je eigen domme onveilige systeem nog een beetje te compenseren. 100% goed bezig jongens! (voor een stel nog grotere geldwolven dan die ezeltjes)

Banken, doe wat aan je onveilige systeem en schuif je verantwoordelijkheid niet zo belachelijk af op jeugdige knuppels die jullie spelletje niet snappen...
24-06-2011, 22:14 door Anoniem
Is niet gewoon een slechte vertaling van het nederlandse katvanger? (moneymule)
24-06-2011, 23:55 door Anoniem
Deze in mijn ogen goed georganiseerde criminele organisatie :De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kan beter een campagne starten om ouders en kinderen voor de praktijken van hun eigen leden te waarschuwen !
25-06-2011, 05:02 door Anoniem
Daar hebben we een mooi Nederlands woord voor: katvanger.
25-06-2011, 09:26 door GerBNL
Niet dat ik zou willen suggereren dat de 'geldezels' geen justitieel/financieel standje verdienen, maar ik zie hier toch ook wel een mooi gapend gat in ons 'rechtssysteem'. Namelijk het verhalen van de schade op de medeslachtoffers die zich het minst goed kunnen verdedigen. En dat allemaal zonder te blozen.
27-06-2011, 20:12 door Anoniem
Heel mooi gesproken ik zou het niet beter kunnen verwoorden . ;
De duivel schijt altijd op de grote hoop
En jan de arbeider kan voor de strop opdraaien .
Dat is ook met die belachelijke uitkeringen die de klanten van het kabinet krijgen ;
Niemand die daar zoveel verdiend maar ze krijgen het dubbele waar ze int geheel geen recht op hebben .
Maar terug geven is er niet bij .
Maar als je een keer zonder dat je het weet teveel betaald krijgt moet je het wel terug betalen .
Ik baal hiervan. maar kan er niets aan veranderen .
Doe maar als andere landen eigen volk eerst .
28-06-2011, 10:34 door Jacob Boersma
Laatste twee reacties slaan m.i. nergens op. Als je de katvangers als mede-slachtoffers gaat zien, dan zeg je daarmee in feite dat zij er ook niks aan kunnen doen en niet gestraft zouden moeten worden. Daardoor zou het voor jongeren wel erg aantrekkelijk worden om hieraan mee te werken: als je niet gepakt wordt, krijg je gratis geld, als je wel gepakt wordt slechts een tikje op de vingers en volgende keer probeer je het gewoon nog een keer.
Goed dus van de NVB om jongeren erop te wijzen dat er wel degelijk gevolgen zijn aan dit soort handelingen. Ik verwacht overigens dat de strafrechtelijke vervolging enorm mee zal vallen maar je wordt zeker door de financiele wereld op een blacklist gezet.
Het wordt voor criminelen natuurlijk nog steeds niet onmogelijk om katvangers te vinden (ze gaan zich ws. richten op kansarme zwervers/junks/etc. die _echt_ niks te verliezen hebben) maar het wordt hopelijk wel moeilijker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.