image

Hoeveelheid spam keldert met 83%

zondag 3 juli 2011, 09:58 door Redactie, 0 reacties

De hoeveelheid verstuurde spam is in een jaar tijd met 83% afgenomen, van 230 naar 39 miljard berichten per dag. De daling zou te maken hebben met het einde van Spamit, een organisatie die spammers financieel faciliteerde. Ook het oprollen van het Rustock botnet had een positief effect op de vermindering van spam. In juli vorig jaar was spam voor 90% van al het e-mailverkeer verantwoordelijk, volgens Symantec is dat nu 73%.

Het gat dat door het oprollen van het Rustock spambotnet ontstond, is niet door andere botnets opgevuld. Sommige botnets verminderden juist de spamproductie. Het Bagle botnet verminderde het aantal spamberichten van 8,3 miljard per dag in maart 2010, naar 1,6 miljard in juni 2011. Het Cutwail botnet is op dit moment de grootste spamproducent, met 9,6 miljard spamberichten per dag. Het botnet kan 6,6 miljoen e-mails per minuut versturen, wat neerkomt op 77 e-mails per minuut per geïnfecteerde computer. Cutwail zou uit zo'n miljoen machines bestaan.

Op de tweede plek staat het Xarvester botnet. Dit botnet is met nog geen 90.000 computers veel kleiner dan Cutwail, maar heeft een veel hogere output per machine. Besmette computers versturen per minuut 455 spam e-mails, waardoor het totale botnet dagelijks 4 miljard berichten verstuurt. Driekwart van alle spam is van botnets afkomstig, zo blijkt uit dit rapport van Symantec.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.