image

Dertig Drentse geldezels dupe pinpasfraude

zondag 3 juli 2011, 11:12 door Redactie, 8 reacties

De politie Drenthe heeft acht verdachten in een omvangrijke pinpasfraudezaak gearresteerd, die pinpassen en rekeningen van dertig jongeren hadden misbruikt. De jongeren uit Emmen en Coevorden werden bij school of kroegen geronseld, en zouden onder valse voorwendselen of bedreiging hun bankpassen en pincodes hebben afgestaan. Op de rekeningen werd het geld gestort dat via phishingaanvallen van andere rekeningen was gestolen.

Vervolgens werd het geld via de verkregen pinpassen opgenomen of weggesluisd. "Tot en met het krediet van de jongeren aan toe", aldus een woordvoerder. In totaal zou er een half miljoen euro zijn buitgemaakt. De hoofdverdachte, een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is nog voortvluchtig.

Geldezels
Onlangs lanceerde de Nederlandse Vereniging van Banken een campagne tegen geldezels, ook bekend als katvangers. Het gaat hier om jongeren die door criminelen worden geronseld om hun betaalpas en pincode af te staan. In 2010 ging het om tenminste 4.000 gevallen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. De huidige schatting is dat er inmiddels ruim 5.000 geldezels geronseld zijn, vooral in de Randstad.

Reacties (8)
03-07-2011, 11:43 door TheShield
Nu nog een omschrijving van de voortvluchtige dan is er een grotere pakkans, gezien hij geen vast woon- of verblijfplaats heeft moet hij zich wel op straat vertonen.
04-07-2011, 09:47 door Replay
@ TheShield

"De politie Drenthe heeft acht verdachten in een omvangrijke pinpasfraudezaak gearresteerd"

dus stop maar met zoeken haha.

On topic:

raar dat er nog altijd mensen zijn die dit doen terwijl naar mijn mening algemeen bekend is dat de pakkans 100% is.
04-07-2011, 11:15 door Mysterio
Wat mij betreft mag het woord geld wel van geldezels afgehaald worden.
04-07-2011, 11:55 door N4ppy
Door Replay: raar dat er nog altijd mensen zijn die dit doen terwijl naar mijn mening algemeen bekend is dat de pakkans 100% is.

"onder valse voorwendselen of bedreiging hun " krijg je een scooter / inleveren anders meppen we je zusje in elkaar oid
04-07-2011, 12:24 door Replay
Door N4ppy:
Door Replay: raar dat er nog altijd mensen zijn die dit doen terwijl naar mijn mening algemeen bekend is dat de pakkans 100% is.

"onder valse voorwendselen of bedreiging hun " krijg je een scooter / inleveren anders meppen we je zusje in elkaar oid

ik doelde ook meer op de valse voorwendselen, in het geval van bedreiging zou het inderdaad anders.
05-07-2011, 09:25 door Anoniem
De geronselde jongeren worden steeds vaker bij jeugdinstellingen en tehuizen gezocht. Die zijn naiever of hebben wel oren naar een beetje winst voor weinig werk. Ze beseffen niet dat door het afgeven van pas en pincode volledig verantwoordelijk gesteld worden voor wat er met hun rekening gebeurt.
05-07-2011, 16:36 door Mysterio
Door Anoniem: De geronselde jongeren worden steeds vaker bij jeugdinstellingen en tehuizen gezocht. Die zijn naiever of hebben wel oren naar een beetje winst voor weinig werk. Ze beseffen niet dat door het afgeven van pas en pincode volledig verantwoordelijk gesteld worden voor wat er met hun rekening gebeurt.
Kom op zeg! Als er iets duidelijk is gemaakt in de communicatie rond de pincode is dat je die nooit mag afgeven.

Er wordt gesteld dat deze figuren ook slachtoffer zijn, maar als er gemaskerde mannen uit de bank komen rennen en mij 1000 euro aanbieden als ik ze met de auto mee wil nemen, dan kan ik het toch ook niet gooien op mijn gebrek aan hersens dat ik ze meeneem?

Je pincode geef je gewoon niet af. Punt. Daar kom ik vast op terug als ik bejaard of hulpbehoevend ben, maar dan nog weet ik wie mijn code heeft en weet ik ze te vinden.

Al hou ik één tand over, dan nog bijt ik ze de strot af ;)
10-07-2011, 15:38 door Anoniem
Aangezien loverboys op jeugdinstellingen ook meisjes ronselen door naast de meisjes zelf ook begeleiders te bedreigen en fysiek te behandelen, krijg ik sterk het vermoeden dat je niet (goed) weet hoe het er op zo'n instelling in de praktijk aan toe gaat. Nog afgezien van de vaak gebrekkige sociale weerbaarheid van de mensen die er verblijven. En dan is een pincode erg snel opgeofferd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.