image

5.000 Mac-virussen per dag ontdekt

vrijdag 8 juli 2011, 09:54 door Redactie, 16 reacties

Elke dag worden er vijfduizend nieuwe malware-exemplaren voor Mac OS X ontdekt, toch is dat niet de grootste dreiging waar Apple's besturingssysteem tegen beschermd moet worden. Volgens Stephan Chenette van beveiligingsbedrijf Websense, zijn de 5.000 Mac-virussen die de verschillende anti-virusbedrijven elke dag ontvangen, nog altijd weinig in verhouding met de 70.000 Windows malware-exemplaren die dagelijks verschijnen.

"Het feit dat Mac OS X tot voor kort geen groot doelwit was, heeft veel gebruikers een vals gevoel van veiligheid gegeven", merkt Chenette op. Hij refereert ook naar de talloze discussies op internet waarbij Mac-gebruikers prat gaan op het idee dat Mac OS X onkwetsbaar is. "De waarheid is, dat Macs net zo kwetsbaar als Windows zijn." Mac zou echter nog niet zolang de aandacht van zowel white- als blackhat onderzoekers hebben.

"Ik durf zelfs te stellen dat Macs kwetsbaarder dan Windows zijn, omdat Microsoft zich langer met security bezighoudt dan Apple en een gerespecteerde productontwikkelingslevenscyclus heeft, waar beveiligingstesten een belangrijk deel van het testproces zijn."

Social engineering
Nep-virusscanners zijn, net als op Windows, ook op Mac OS X een succesvolle vorm van malware, waarbij gebruikers worden misleid tot het betalen van een niet-werkend product. Dit geeft volgens Chenette ook de dreiging aan waar Macs mee te maken hebben.

"Ja, Mac OS X heeft bescherming nodig, maar voornamelijk tegen de eigen gebruiker. Misbruik is nog steeds erg minimaal en gezond verstand zou gebruikers moeten helpen bij het voorkomen dat ze via social engineering hun creditcardgegevens aan criminelen te overhandigen."

Reacties (16)
08-07-2011, 10:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-07-2011, 12:44 door Anoniem
En hierbij zijn ze dan stil, de gewoonlijke Windows verketterende menigte.
08-07-2011, 13:08 door svenvandewege
@Peter V: Dat denk ik ook. Markt aandeel heeft volgens mij altijd een grote invloed op malware en hun ontwikkelaars gehad. En aangezien ook het niveau van de apple gebruikers af aan het nemen is, zullen malware aanvallen ook vaker succes hebben.
Dit hebben we ook bij Windows gezien.
08-07-2011, 14:45 door Anoniem
Niveau van Apple gebruikers afnemen? Het was behalve zijn beurs nooit hoger dan gemiddelde Windows gebruiker.
En ik ga ook niet zeggen dat Linux gebruikers bovenmatig intelligent zijn, zeker gezien de huidige simpele distro's is het net Windows :-).
08-07-2011, 15:27 door Anoniem
security model van MACOSX is pakken beter dan dat van windows...zelfs van Seven
08-07-2011, 16:41 door Anoniem
Wij van WC eend .....
08-07-2011, 21:19 door P5ycH0
Ben benieuwd.... Noem eens een virus wat zichzelf op afstand op een OSX machine installeert en verspreid. En kom niet aan met trojans of malware, want dat zijn geen virussen.
"Mac OS X heeft bescherming nodig, maar voornamelijk tegen de eigen gebruiker." zegt 't helemaal imo.
08-07-2011, 23:58 door Anoniem
Wij van wc eend adviseren wc eend.

5000 per dag en mijn virusscanner heeft er nog nooit 1 ontdekt, en inderdaad P5ycH0 noem maar een virus wat zichzelf op afstand installeert en verspreid.
09-07-2011, 17:06 door Anoniem
Puur verkoop propaganda, beetje met wilde cyfers gooien maar de scanners/signatures hebben daar een andere mening over!
09-07-2011, 22:11 door Anoniem
Door P5ycH0: Ben benieuwd.... Noem eens een virus wat zichzelf op afstand op een OSX machine installeert en verspreid. En kom niet aan met trojans of malware, want dat zijn geen virussen.
"Mac OS X heeft bescherming nodig, maar voornamelijk tegen de eigen gebruiker." zegt 't helemaal imo.

Correct, de gebruiker is het grootste virus, hoe die technisch uit te schakelen is)
10-07-2011, 00:27 door Anoniem
@PSych0
Trojans ed kunnen zich wel degelijk als virussen gedragen. Kijk daar daarvoor naar de definitie van een virus (self-replicating). ALLE OS'en zijn kwetsbaar wanneer de gebruiker zich onvoldoende bewust is van de bedreigingen.
De arrogantie van apple is dezelfde die MS twee decade terug had, dat is ook een grote bereiging.
@svenvanderwege: Alsof het risico bewustzijns niveau bij vroegere gebruiker wel hoger lag? Apple had vroeger gewoon goede/betere grafische software dan op de PC.

Ik gebruik nu bv Windows op een apple notebook en niet OSx (mijn andere system zijn Linux based).
Mooie machine de apple notebook, maar helaas kan ik niet hetzelfde zeggen van OSx - teveel keurslijf gericht.

Frans.
10-07-2011, 16:48 door Anoniem
Ja het is zo gek nog niet,dat er nu ook vervelende software voor OSX bestaat,het is op Windows na het tweede besturingssysteem wat wordt gebruikt.
Osx kan dan wel een Unix gebasseerd systeem zijn,wat normaal gesproken een beter beveiligingsbeleid kent dan windows.
Maar ja Apple was gewoon te laat met het ontwikkelen met een eigen gezond antivurisprogramma.
Microsoft lost het goed op met zijn eigen Securityessentials.
Nu heb je ook nog Linux distributies,die zijn wel het minst kwetsbaar voor ongein zoals malware virussen en de rest.
Want als je je misdraagt in de opensource ontwikkeling dan wil niemand je meer helpen een programma verder te ontwikkelen.
10-07-2011, 23:06 door Anoniem
5000 virussen per dag?! BULL-CRAP!
11-07-2011, 21:34 door Anoniem
Ik ben het eens met het bericht. Stel dat jezelf een virus wilt schrijven en daar de lol van wil mee maken. Hoe bereik je een zo groot mogelijk publiek? Tja, simpel, het Windows platform. Logisch. Nu OsX meer en meer op de markt komt, gaan virusschrijvers zich ook op deze markt richten. Te meer omdat Mac gebruikers meestal geen antivirus gebruiken. Dit geheel zal erger worden.
12-07-2011, 09:36 door Anoniem
Ik had totaal geen behoefte om hierop te reageren maar jullie dwingen me :-P hehe...

De zwakste schakel blijft de mens. Echter, een Apple overload je niet met onnodig techneuten exhibitionistische dialogen die zinloos zijn voor een gebruiker. Juist door deze overload op Windows van berichtgeving worden mensen er moe en gedesorienteerd van en klikken ze alles maar mooi weg. Als het maar weg is!

Bij een Apple is de hele ervaring pure rust en focus. Een ieder die creatief werkt zal kunnen bevestigen dat werken op een Apple je niet uit je creativiteit trekt zoals Windows dat doet.

Verder, ja op een Apple kun je ook software installeren die NIET de intentie heeft om je te helpen. Het is dan wel weer fijn dat als je gewoon dat keurslijf van Apple volgt (lees Apple Store en App Store) dat je ook dan gebruik kunt maken van het uitgekiende ontwikkel en change proces dat Apple prima heeft ingericht.

Ik sluit me graag aan bij de groep gebruikers die aangeeft dat de Mac per definitie een beter platform is.

Even voor de credibility...ik ben certified MSDE geweest voor jaren en ik werkte met creatieve pakketten voor muziek en video op PC. Naast heel veel geld en onderzoek naar de ideale combinatie van goede hardware en software heb ik ook hele leuke producties gemaakt. Dit heeft me wel zeker 300% van de tijd gekost die het me nu kost om iets te maken en de kwaliteit is ook beter.

Ter afsluiting een analogie die wel goed opgaat volgens mij...je hebt altijd mensen die Citroen rijden en AUDI saai en duf vinden. Doe mij maar de AUDI, die gemaakt is om mij te helpen in mijn dagelijkse ritten. En ja, als ik een onbekende zwerver oppik aan de kant van de weg dan kan het zijn dat ik mezelf daarmee in gevaar breng. In dat geval is de Citroen weer een betere optie want dan willen ze toch niet meerijden ;-P
15-09-2011, 11:29 door Anoniem
Het is simpel windows is veel veiliger.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.