image

Nederlandse provider blijft broeinest cybercrime

donderdag 14 juli 2011, 15:41 door Redactie, 3 reacties

De Nederlandse hostingprovider Ecatel is weer één van de belangrijkste providers van cybercriminelen, aldus cijfers van Host Exploit. Elk kwartaal brengt HostExploit de gevaarlijkste hostingproviders van het internet in kaart. In het derde kwartaal van vorig jaar stond Ecatel bovenaan, gevolgd door een tweede plek de afgelopen drie kwartalen. De provider zou volgens HostExploit een broeinest van badware en geïnfecteerde websites zijn.

Vergeleken met veel andere providers in het overzicht, is Ecatel een kleine hostingprovider met 13.500 IP-adressen. Toch staat het bovenaan het overzicht van geinfecteerde websites. Verder komt het terug in de top 10 van badware verspreiders en staat het ook in het overzicht van "current events". Dit is een verzameling van exploits, nep-virusscanners, botnets en webaanvallen.

Ecatel
Security.nl vroeg Ecatel om een reactie, maar dat wilde niet reageren. Wel verwijst de Nederlandse hostingprovider naar de reactie die het in januari van dit jaar gaf.

Daarin zegt het bedrijf dat het zich niet in de cijfers herkent en dat het meldingen snel afhandelt. Verder zou er met verouderde gegevens zijn gewerkt. Ook zou het juridische stappen tegen Host Exploit overwegen. Of die er zijn gekomen is onbekend.

De Amerikaanse hostingprovider HostDime voert de lijst aan, wat tekenend voor het overzicht is. 23 van de Top 50 providers bevinden zich namelijk in de VS. Het Nederlandse hostingbedrijf LeaseWeb, met 276.000 IP-adressen, staat op de veertigste positie.

Reacties (3)
15-07-2011, 08:22 door Anoniem
alle nederlandse ip adressen waar ik het afgelopen jaar aanvallen van ervaren heb zijn allemaal van leasweb.
al zijn dat er nog maar erg weinig (4 om precies te zijn)

Ik denk dat we in nederland goed bezig zijn
15-07-2011, 14:25 door Anoniem
Dan moet er strafrechtelijk tegen dit NLse bedrijf en zn eigenaren worden opgetreden.Aanhouden die hap,in beslagname apparatuur en uit de lucht halen,en bedrijf opheffen.Klaar.Toch?
15-07-2011, 15:06 door SirDice
Door Anoniem: Dan moet er strafrechtelijk tegen dit NLse bedrijf en zn eigenaren worden opgetreden.Aanhouden die hap,in beslagname apparatuur en uit de lucht halen,en bedrijf opheffen.Klaar.Toch?
Als ik iemand via de telefoon lastig val is de KPN toch ook niet aansprakelijk? Als ik een bombrief naar een minister stuur is TPG post ook niet aansprakelijk. Dat zelfde geld voor een hosting provider. Zolang die provider een abuse afdeling heeft die adequaat werkt kan en mag je zo'n provider niet verantwoordelijk houden voor wat haar gebruikers doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.