Poll
image

Software heb ik liever:

maandag 18 juli 2011, 08:45 door Redactie, 24 reacties
Als digitale download
65.76%
Op cd, dvd of blu-ray
34.24%
Reacties (24)
18-07-2011, 09:02 door kloek8
Doe mij maar Op cd/DVD kost me geen HDD ruimte, kan als het nodig is altijd even een ISO maken.
18-07-2011, 09:23 door Anoniem
Door kloek8: Doe mij maar Op cd/DVD kost me geen HDD ruimte, kan als het nodig is altijd even een ISO maken.

ISO kost dan ook ruimte oetlul.
Reageer dan niet.
18-07-2011, 10:14 door SirDice
Het maakt mij niets uit. Als de software maar werkt. En als ik, als ik de boel opnieuw installeer, mijn gekochte downloads opnieuw kan downloaden (zonder opnieuw te moeten betalen natuurlijk).
18-07-2011, 10:33 door Mysterio
Door SirDice: Het maakt mij niets uit. Als de software maar werkt. En als ik, als ik de boel opnieuw installeer, mijn gekochte downloads opnieuw kan downloaden (zonder opnieuw te moeten betalen natuurlijk).
Dat is wel een goed punt. Vaak blijft de download een paar weken beschikbaar en wordt dan van je verwacht dat je het zelf ergens hebt staan.

Ik heb liever een download, puur omdat mijn kast al vol staat. Ik zou ook wat weg kunnen gooien, maar ik ben gewoon gehecht aan de Windows 95 diskettes!
18-07-2011, 11:32 door LightFrame
Het is ook wel afhankelijk van de software. Setups worden vaak bijgewerkt en zijn in bijna alle gevallen gewoon te downloaden. Heb je een setupbestand op cd/dvd/blu-ray staan dan wordt 't niet bijgewerkt en kom je er tijdens de setup achter dat je toch nog een heleboel updates moet downloaden.
18-07-2011, 11:46 door SirDice
Door LightFrame: Het is ook wel afhankelijk van de software. Setups worden vaak bijgewerkt en zijn in bijna alle gevallen gewoon te downloaden. Heb je een setupbestand op cd/dvd/blu-ray staan dan wordt 't niet bijgewerkt en kom je er tijdens de setup achter dat je toch nog een heleboel updates moet downloaden.
Software/drivers die bij hardware geleverd wordt download ik eigenlijk altijd. De meegeleverde CD komt over het algemeen niet eens uit z'n hoesje. Zoals je ook stelt de meegeleverde versie is meestal al wat ouder.
18-07-2011, 11:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-07-2011, 13:56 door Anoniem
Mijn optie zit er niet bij:
Software heb ik liever: Uit de repository van mijn distributie.
18-07-2011, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn optie zit er niet bij:
Software heb ik liever: Uit de repository van mijn distributie.

Aka als digitale download.
18-07-2011, 16:24 door cjkos
Ik vind niets zo irritant als tijd stoppen in het installeren van software,
om die na de installatie weer te moeten de-installeren omdat er een nieuwe versie is.

Voor mij dus geen dvd's of cd's meer met verouderde versies.
Ooit vond ik het heel handig.

Eventuele ISO van een kale goedwerkend systeem op dvd'tje branden ,
maar dat is na een jaar ook alweer achterhaald.
En zo vaak her-installeer ik mijn pc niet meer.

Voor de installatie kijken of ik de laatste software versie heb en dan alles opnieuw installeren op een externe HDDf.
Bespaard ook ruimte aan schijfjes.

Gewoon steeds de laatste versie downloaden, en de op een na laatste na versie, de rest weg.
Vraag me niet waarom, vind ik een prettig gevoel.

Als er een gratis optie is om de software als back-up, naast de download, thuisgestuurd te krijgen doe ik dat wel overigens.
18-07-2011, 17:38 door SirDice
Door Anoniem: Mijn optie zit er niet bij:
Software heb ik liever: Uit de repository van mijn distributie.
Dan begrijp je het niet helemaal. Die repository wordt of meegeleverd op de CD/DVD of je download 't.
18-07-2011, 23:39 door Anoniem
Door Peter V:
Software heb ik liever:
Vandaag,08:45 door Redactie
Weer zo'n poll waar je je afvraagt of dit wel security-related is. Zeker als je de voorgeprogrammeerde antwoorden bekijkt.

Ik vermoed een commerciële inslag voor een of andere klant.

Ik word niet goed van al die achterdochtige reacties hier altijd. "Ik vermoed commerciëel dit." en "Ik vermoed commerciëel dat." Verschrikkelijk.

Overigens zie ik zeker wel de relatie met security. Voor software die gewoon op CD of DVD te koop is ga je naar de winkel en daar kun je dan gewoon contact betalen. Niet security-related dus. Digitale distributie is echter een compleet ander verhaal. Wil je als gebruiker wel je CreditCard-gegevens afstaan aan een digitale winkel? Worden je gegevens versleuteld als ze worden verstuurd? Hoe groot is de kans dat hun servers worden gehackt en jouw CreditCard-gegevens en andere gegevens op straat komen te liggen? Ik zie dus zeker wel de link met security.

Door Anoniem: Mijn optie zit er niet bij:
Software heb ik liever: Uit de repository van mijn distributie.

Ach nee, hè. Iemand die even wilt laten zien dat hij Linux gebruikt.

Het installeren vanuit de repository is gewoon digitale distributie.

Ontopic:
Ik ben zelf altijd tegen digitale distributie geweest en tot op de dag van vandaag heb ik nog helemaal niets digitaals aangeschaft. Alle software die ik gebruik heb ik op CD-ROM / DVD-ROM (tenzij het natuurlijk gaat om gratis downloads zoals VirtualBox, om maar eens een willekeurig voorbeeld te noemen), alle muziek heb ik op CD en alle films heb ik op DVD.

Afgezien van gratis software heb ik dus alles op CD of DVD. Ik wil gewoon iets fysieks in handen hebben. Sowieso ben ik van mening dat iedereen in staat moet kunnen zijn om software, muziek en films te kunnen gebruiken, luisteren en kijken, dus ook wanneer zij niet beschikken over een internetverbinding. Ik heb daarom ook nog nooit software gekocht die gebruik maakt van online activatie. Dat is dan ook de reden dat ik ben gestopt met het spelen van PC-Games, aangezien er tegenwoordig vrijwel geen games meer zijn zonder online activatie. Die onzin begon met half life 2 en daarna zijn steeds meer spellen het gaan gebruiken. Nou, ik heb deze spellen nooit gespeeld, aangezien ik van mening ben dat mensen zonder internet dit soort spellen ook moeten kunnen spelen.

Ondertussen ben ik overgestapt op een Mac. Op een Mac zit standaars iTunes. Ik gebruik iTunes wel, maar ik heb dit programma nog nooit gebruikt om muziek mee aan te schaffen. Ik koop nog altijd gewoon mijn CD's in de winkel en stop vervolgens de CD in mijn MacBook en speel de muziek dan af met iTunes. Films koop ik gewoon in de winkel en speel ik af met het standaard meegeleverde programma DVD-Speler.

Een half jaar geleden heeft Apple de Mac App Store uitgebracht en tot nu toe heb ik daar nog helemaal geen software mee gekocht. Binnen een paar weken zou Mac OS X Lion uit moeten komen en die wil ik wel graag hebben. Lion is echter alleen verkrijgbaar in de Mac App Store. Op zich vind ik het jammer dat Apple hiervoor heeft gekozen, maar ik moet wel toegeven dat Apple wel de fabrikant is waarbij digitale distributie het meest past. Het is namelijk zo dat Macs nu eenmaal duur zijn en dus niet zullen worden aangeschaft door mensen die nog niet eens geld hebben voor een internetverbinding. Het is dan ook niet voor niets dat je in arme landen vrijwel helemaal geen Macs tegenkomt. Mac-gebruikers hebben sowieso wel een internetverbinding, dus iedereen met een Mac zou dus gewoon Lion moeten kunnen kopen.

Bij Windows is dat natuurlijk een geheel ander verhaal. Het percentage Windows-gebruikers zonder internetverbinding is natuurlijk vele malen hoger dan het percentage Mac-gebruikers zonder internetverbinding. Bij die laatste groep zal het getal echt verwaarloosbaar klein zijn. Rekening houden met mensen zonder internet lijkt mij dus niet iets dat Apple hoeft te doen, terwijl Microsoft daar wel nog rekening mee hoort te houden.

Nu is het niet mijn bedoeling om de Apple-fanboy uit te hangen, want ik had zelf ook liever gezien dat ze Lion gewoon op DVD hadden verkocht, maar wat Apple nu doet, vind ik wel veel minder erg dan wat valve, EA, Ubisoft en dergelijke hebben gedaan. We zijn nu sowieso alweer een aantal jaren verder, dus er zijn nu sowieso veel meer mensen met een internetverbinding dan toen half life 2 uitkwam. Apple is echt een exclusief merk en wordt niet gekocht door arme sloebers, terwijl EA en Ubisoft ook casual games maken die dus ook worden gekocht Polen en Tsjechen zonder internet.

Ik geef dus echt de voorkeur aan CD's en DVD's en zo lang als het gaat blijf ik mijn muziek en films dus ook nog gewoon op CD en DVD kopen. Vooral ook omdat ik CD's en DVD's zie als iets dat voor iedereen is bedoeld en niet alleen voor rijke mensen. Iedereen (dus ook een arme Bulgaar zonder internet) moet in staat zijn om muziek en films te kunnen kopen. Daarom wil ik digitale distributie dus niet steunen, maar wil ik mijn geld uitgeven aan muziek en films op CD en DVD. Mac OS X Lion had ik ook liever op DVD gehad, maar aangezien je geen Mac gaat kopen als je nog niet eens geld hebt voor een internetverbinding, vind ik het feit dat Apple in 2011 begint met digitale distributie niet een heel groot probleem.
19-07-2011, 15:12 door Anoniem
Ik wil de analoge download wel eens zien trouwens...
19-07-2011, 15:39 door kloek8
Door Anoniem:
Door kloek8: Doe mij maar Op cd/DVD kost me geen HDD ruimte, kan als het nodig is altijd even een ISO maken.

ISO kost dan ook ruimte oetlul.
Reageer dan niet.


Ik bedoelde dat ik als ik hem op de HDD nodig heb een ISO maak maar dat hoeft niet bij alles. Noob!
20-07-2011, 09:43 door Anoniem
"Mijn optie zit er niet bij: Software heb ik liever: Uit de repository van mijn distributie."

En dat is geen digitale download ?
20-07-2011, 11:01 door Mysterio
Door Anoniem: Ik wil de analoge download wel eens zien trouwens...
Net als vroeger: over de radio.
20-07-2011, 11:32 door Anoniem
@Iedereen die reageerde op mijn opmerking over de respository:
Natuurlijk kan die ook via een download aangeboden worden, maar er zijn zat distro's die ook hun files op CD aanbieden. Daarnaast zie ik ook nog een groot verschil dat ik niet zelf op zoek hoef naar waar de software vandaan moet komen. Het kan dus een combinatie van beide opties zij.
Software uit een repository geeft mij meer zekerheden, dus ik ben wel van mening dat het een aparte optie waard is.


Ach nee, hè. Iemand die even wilt laten zien dat hij Linux gebruikt.
\o/ Een heel volwassen reactie ! :-)
20-07-2011, 11:47 door Anoniem
download.. cd / dvd is oud man
20-07-2011, 12:08 door SirDice
Door Mysterio:
Door Anoniem: Ik wil de analoge download wel eens zien trouwens...
Net als vroeger: over de radio.
NOS Hobbyscoop :D Dammit ik word oud :(
20-07-2011, 22:30 door Anoniem
Mijn voorkeur gaat toch uit naar een anologe download
22-07-2011, 01:03 door Anoniem
Door Anoniem: @Iedereen die reageerde op mijn opmerking over de respository:
Natuurlijk kan die ook via een download aangeboden worden, maar er zijn zat distro's die ook hun files op CD aanbieden. Daarnaast zie ik ook nog een groot verschil dat ik niet zelf op zoek hoef naar waar de software vandaan moet komen. Het kan dus een combinatie van beide opties zij.
Software uit een repository geeft mij meer zekerheden, dus ik ben wel van mening dat het een aparte optie waard is.


Ach nee, hè. Iemand die even wilt laten zien dat hij Linux gebruikt.
\o/ Een heel volwassen reactie ! :-)

Dat er distibuties zijn waarbij de bestanden ook op CD te verkrijgen zijn, snap ik zelf ook nog wel, maar dan kun je alsnog antwoord geven op die vraag. Hoe kom jij liever aan je software? Downloaden of vanaf die CD? Ik zie nog steeds niet in waarom jij geen keuze zou kunnen maken tussen de twee opties die in deze poll worden gegeven. Wat boeit het nu dat Linux geruik maakt van een repository? De vraag blijft gewoon: Downloaden of installeren vanaf CD?

Moeten we de Mac App Store dan ook maar apart erbij zetten? Of je de software nu download via de repository van een Linux-distributie of via de Mac App Store of via steam of iets dergelijks, het valt allemaal gewoon onder dezelfde categorie, namelijk "digitale download".

Leuk dat je niet op zoek hoeft te gaan naar waar de software vandaan moet komen, maar wat is het verschil met de Mac App Store of het aanschaffen van games via steam? Ik zie nog steeds niet in waarom jouw repository gezien moet worden als een combinatie van beide opties en waarom jouw repository als derde optie bij deze poll zou moeten staan.

Ik zie je nog steeds als iemand die even wilt komen opscheppen met zijn gebruik van Linux.

Ook wil ik nog even iets toevoegen aan mijn verhaal van hierboven. Ik vertelde al dat ik geen fan ben van digitale distributie en nog altijd alles op CD en DVD koop, maar dat ik met de release van Mac OS X Lion wel gebruik moet gaan maken van digitale distributie, aangezien Lion in de Mac App Store uit gaat komen.

Ondertussen is Lion uitgekomen en is ook bekend geworden dat Lion volgende maand ook op USB-stick zal verschijnen. Dit vind ik heel goed nieuws. Kan ik digitale distributie dus nog langer uitstellen. Ik ga volgende maand dus gewoon een USB-stickje met Lion kopen. Ik hoop tenminste dat die USB-stick ook in Nederland uit gaat komen, want ik heb nog niet gehoord of die USB-stick hier ook gaat uitkomen of dat die alleen in Amerika uitkomt.
22-07-2011, 01:17 door Anoniem
Nog een kleine toevoeging:
Ik lees op de website van Apple dat de USB-stick met Lion ook in Nederland uitkomt en de Nederlandse prijs is ook al bekend.


Eind augustus zal Lion bij de Apple Store (www.apple.com/nl) ook verkrijgbaar zijn op een USB-stick. Die zal € 59,00 kosten.

Dat is dus meer dan duidelijk: Ik wacht nog een maandje en koop Lion gewoon op USB-stick.
22-07-2011, 07:52 door Anoniem
@Anoniem van 01:03:
Die discussie daar gaan we gewoon niet uit komen, jij hebt een andere mening dan ik, prima.


Ik zie je nog steeds als iemand die even wilt komen opscheppen met zijn gebruik van Linux.

Ook wil ik nog even iets toevoegen aan mijn verhaal van hierboven. Ik vertelde al dat ik geen fan ben van digitale distributie en nog altijd alles op CD en DVD koop, maar dat ik met de release van Mac OS X Lion wel gebruik moet gaan maken van digitale distributie, aangezien Lion in de Mac App Store uit gaat komen.
Dan ga ik jou nu zien als iemand die even wil laten zien dat ie Mac OS gebruikt .... *zucht*, oordeel wat minder snel zou ik zeggen.
22-07-2011, 16:36 door SirDice
Door Anoniem: Dat is dus meer dan duidelijk: Ik wacht nog een maandje en koop Lion gewoon op USB-stick.
Dat is ook mijn idee. Niet dat ik geen software via internet koop (en dus alleen een download heb) maar omdat ik een bloedhekel aan die appStore heb.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.