image

Telex-proxy omzeilt online overheidscensuur

dinsdag 19 juli 2011, 10:32 door Redactie, 6 reacties

Onderzoekers hebben een nieuw proxy-systeem ontwikkeld dat online overheidscensuur moet omzeilen. Het grote verschil met Tor en andere anonimiseringsdiensten is dat Telex, zoals het systeem heet, zich in de netwerkinfrastructuur bevindt. Daarnaast probeert het detectie door de censor te voorkomen, gebruikt het deep-packet inspection en kan het door landen worden ingezet die censuur in andere landen willen stoppen.

Veel overheidscensuur vindt plaats via firewalls die bepaalde websites blokkeren of de inhoud van opgevraagde websites controleren en dan alsnog blokkeren. Vaak is het nog wel mogelijk om verbinding via HTTPS te maken. Telex gebruikt de opgezette HTTPS-verbinding naar een legitieme website om verbindingen naar een andere website te maskeren.

Telex zet eigenlijk een proxy-server zonder IP-adres op. "Gebruikers hoeven geen geheimen te kennen om verbinding te maken", aldus Alex Halderman en twee andere onderzoekers aan de Universiteit van Michigan. De gebruiker installeert de Telex client applicatie. Als de gebruiker een verboden website probeert te bezoeken, maakt de client een HTTPS-verbinding naar een niet geblackliste webserver buiten het netwerk van de censor.


Dekmantel
Dit is echter een dekmantel, want in het verzoek dat via de HTTPS-verbinding loopt, zit een speciale tag. Die tag komt bij een Telex-station aan, dat bij verschillende internetproviders is ondergebracht. Deze apparaten beschikken over een private sleutel die de verbinding van de Telex-client herkennen en kunnen ontsleutelen. Het station stuurt de verbinding vervolgens naar andere anti-censuur diensten door, zoals proxy-servers of het Tor-netwerk, waarmee de client geblokkeerde websites kan opvragen. Dit zorgt voor een versleutelde tunnel tussen de Telex-gebruikers en het Telex-station bij de internetprovider.

Hierbij is geen actieve deelname van de gecensureerde website of de niet-gecensureerde website vereist die als dekmantel dient. Het enige dat volgens de onderzoekers nodig is, is dat internetproviders Telex-stations zullen neerzetten.

Op dit moment is Telex nog een concept en is er pas één station. Toch blijkt die goed te werken. Het lukte de onderzoekers om HD YouTube video's vanuit Beijing te bekijken, ook al is YouTube in China gecensureerd. "Telex illustreert hoe het mogelijk is, door aan het groter geheel te denken, om de machtsbalans te verschuiven", aldus de onderzoekers. Die hopen dat hun werk voor meer onderzoek naar anti-censuur technologie zorgt.

Reacties (6)
19-07-2011, 11:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-07-2011, 12:07 door Mozes.Kriebel
Omslachtig concept, maar mocht het gaan werken, dan heb je dus wel de medewerking nodig van de ISP. En die zijn vaak gebonden aan regels van.... de overheid. Als Teeven dit leest, schiet hij in de default kramp: verboten!
19-07-2011, 14:12 door Anoniem
Door Mozes.Kriebel: Omslachtig concept, maar mocht het gaan werken, dan heb je dus wel de medewerking nodig van de ISP. En die zijn vaak gebonden aan regels van.... de overheid. Als Teeven dit leest, schiet hij in de default kramp: verboten!

De Amerikaanse overheid ondersteunt actief acties van bedrijven om apparatuur en software te ontwikkelen om censuur in andere landen te omzeilen. Als ze dus de switchbouwers ondersteunen die switches verkopen aan de grote internet exchanges, hoeft niet iedere provider mee te doen.

Peter
19-07-2011, 14:12 door Anoniem
Misschien dat dit concept ook helpt tegen de vreselijke bewaarplicht telecomgegevens.
Bah laten ze hem maar helemaal afschaffen geen half jaar bewaren,maar helemaal afschaffen die hap.
Je lost er echt geen criminaliteit mee op.
19-07-2011, 17:28 door spatieman
alsof een ISP aan dergelijke dingen gaat mee werken,
Want stel dat iemand met kinderporno bedoeling hier gebruikt maakt, zou een isp zich dus strafbaar maken.
19-07-2011, 18:12 door SirDice
Misschien komt het door mijn leeftijd maar bij Telex denk ik aan iets heel anders...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Telex_%28communicatie%29
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.