image

"Monitoren surfgedrag is privacytijdbom"

vrijdag 5 augustus 2011, 13:57 door Redactie, 4 reacties

Het monitoren van online surfgedrag door advertenties en websites is een privacytijdbom. Daarvoor waarschuwt Sagi Leizerov, topman bij Ernst & Young. "Het is een vergissing om te denken dat (online) tracking goedaardig is," aldus Leizerov. "Het is zowel een kans voor geweldige gegevensverzamelingen, alsmede een tijdbom voor het openbaren van persoonlijke informatie waarvan je uitgaat dat het privé wordt gehouden."

Niet alleen internetgebruikers achter de desktop moeten oppassen, ook smartphone-gebruikers zijn gewaarschuwd. Beveiligingsbedrijf Dasient analyseerde onlangs tienduizend gratis mobiele apps voor Google Android smartphones. Meer dan acht procent (842 programma's), vroegen om toegang tot het International Mobile Equipment Identity (IMEI) nummer dat aan de telefoon is toegekend. Het IMEI werd dan als gebruikers-id voor de applicatie gebruikt. In een aantal gevallen werd het IMEI nummer naar een adverteerder gestuurd.

Voorzichtig
"Het feit dat een advertentienetwerk je IMEI krijgt, betekent dat ze weten hoe lang je je telefoon gebruikt en welke apps je het meest gebruikt", zegt CTO Neil Daswani. "De volledige gevolgen zijn nog niet zichtbaar, maar met privacy moet je voorzichtig zijn." Daswani sluit niet uit dat applicatieaanbieders consumenten straks via hun IMEI nummer zullen volgen, wat voor adverteerders een krachtige manier is om gebruikers te monitoren.

Reacties (4)
05-08-2011, 14:17 door Anoniem
Ware het net dat het de meeste gebruikers, zeker Android gebruikers, geen flikker interesseerd of hun IMEI/IMSI wordt gebruikt door allerlei applicaties, en dat zijn er nogal wat. Zolang er niets tastbaars mee gebeurd is het een 'ver van het bed show'. Moet eerst maar eens goed fout gaan, maar dan is het leed waarschijnlijk al geleden.
Soms moet je mensen op hun bek laten gaan eer ze willen inzien dat privacy eigenlijk toch wel een heel kostbaar iets is.
05-08-2011, 17:10 door Anoniem
heb ook android, maar geen toegang tot market want ik geef google mijn imei niet. waarschijnlijk hebben ze het toch al :(
bij het flashen van bepaalde modellen schijnt het trouwens mogelijk te zijn je imei te vervangen...
05-08-2011, 17:25 door zaba
Consumenten is inderdaad een kant van het verhaal. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld bedrijven die medewerkers iPhones geven? Ook daar worden allerlei zaken op bijgehouden en naar Apple gestuurd. Apple maar ook bv RIM of andere telefoon fabrikanten die ook veel op de zakelijke markt zitten kunnen zo een grote hoeveelheid kennis over bedrijven op doen, wie hun klanten zijn en waar ze veel komen.
Ik kan me voorstellen dat in bepaalde branches dit niet heel wenselijk is... Iemand enig idee of hier al eens onderzoek naar is gedaan? Bv. Big 4 kantoren als deloitte, KPMG en PwC geven hun medewerkers iPhones, waarbij zeker naar de beveiliging van die dingen wordt gekeken, maar of dit nu ook een onderdeel is hiervan...
06-08-2011, 07:29 door Anoniem
Volgens mij zijn er manieren om je imei af te schermen,maar dat kan geloof ik alleen met een simlock vrije telefoon.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.