image

"Internetpolitie moet cybermaffia bestrijden"

maandag 8 augustus 2011, 11:31 door Redactie, 2 reacties

Er moet een internationale politiedienst komen die de georganiseerde misdaad op het web gaat bestrijden, anders kan het internet verloren gaan, aldus de Finse virusbestrijder Mikko Hypponen. Cybercriminelen weten volgens hem te vaak de dans te ontspringen. "Het aanpakken van misdaad vereist een serieuze investering op internationaal niveau en wetshandhavingsinstanties moeten criminelen in de online wereld volgen", aldus de Fin, die hoofdonderzoeker bij anti-virusbedrijf F-Secure is.

Hypponen pleit voor een internationale opsporingsdienst met de macht om online cybercriminelen aan te pakken. Daarbij onderzoekt men de top van de cybercrimeketen om vervolgens de mensen op te sporen die deze cybercrimesyndicaten leiden. "Elke lidstaat wordt verplicht om met de anderen mee te werken, ongeacht de omvang van het misdrijf."

Vrijheid
De Fin erkent dat het opzetten van zo'n dienst allerlei juridische uitdagingen met zich meebrengt. Zo wordt malware vaak gemaakt in landen waar het niet strafbaar is, of de makers nooit vervolgd worden. De nieuwe dienst mag daarnaast geen gereedschap voor de entertainmentindustrie worden, aldus Hypponen. "Het laatste dat ik wil is een internetpolitie die de vrijheid op het net beperkt. Deze vrijheid is juist de reden die het internet zo bruikbaar maakt."

Volgens de virusbestrijder moet er echter nu actie worden ondernomen. "Cybercrime zal blijven groeien en we riskeren alle grote voordelen die het net ons heeft gegeven. Onze generatie is de eerste generatie die online is gekomen. We moeten ervoor zorgen dat deze vinding ook voor toekomstige generaties beschikbaar blijft."

Reacties (2)
08-08-2011, 12:09 door Night
Een loffelijk streven. Als ik geen atheïst was ging ik bidden voor het idee.

Internationale misdaad bestrijden is erg lastig. De drugsindustrie is een voorbeeld daarvan.
Of de wereld al rijp is voor een echt globale samenwerking op dit terrein?
Zolang de VN niet eens tot overeenstemming kan komen dat het doden van eigen burgers afgekeurd moet worden dan is dit politiek voorlopig nog een brug te ver vrees ik.
08-08-2011, 21:56 door spatieman
LMAOROFL.
ze zijn niet eens in staat om de echte misdaad te bestrijden omdat ze te veel bezig zijn moet bonnetjes schrijven.
gaat ze dat dadelijk ook nog eens op internet doen, als je te snel doet surfen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.