image

'Meeste Nederlanders voor preventief fouilleren'

dinsdag 2 oktober 2012, 10:08 door Redactie, 21 reacties

Ruim 86 procent van de ondervraagde Nederlanders is voor preventief fouilleren op wapens, zo blijkt uit onderzoek onder 635 Nederlanders. 7,5% is tegen, aldus het onderzoek dat het NCRV-opinieprogramma 'Altijd Wat' uitvoerde. Ruim 62 procent vindt het fouilleren op wapens geen schending van privacy en bijna 79 procent van de ondervraagden is van mening dat Nederland hier veiliger van wordt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna negen op de tien respondenten voor preventief fouilleren is rondom voetbalwedstrijden, ruim acht op de tien rondom dansevenementen en 82 procent tijdens demonstraties. Zes op de tien van de ondervraagden is voor preventieve fouilleeracties in het openbaar vervoer, 57 procent voor dergelijke fouilleeracties in de eigen stad/dorp en de helft van de respondenten is voor het preventief fouilleren in de eigen wijk.

Scanpalen
Altijd Wat onderzocht ook of iedereen tijdens een preventieve fouilleeractie gefouilleerd moet worden of alleen risicogroepen. Ruim zes op de tien ondervraagden vindt dat iedereen preventief gefouilleerd moet worden op wapens en niet alleen bepaalde risicogroepen.

Als uit meldingen blijkt dat mensen van een bepaalde afkomst verantwoordelijk zijn voor (wapen)geweld op een bepaalde plek, dan vindt 54 procent het geoorloofd dat alleen mensen van deze afkomst worden gefouilleerd.

Als extra vraag is aan de respondenten voorgelegd hoe zij kijkt naar het plan van de gemeente Amsterdam. Zij overweegt om scanpalen in te zetten om te kijken of iemand wapens bij zich draagt. Uit het onderzoek blijkt dat ruim tweederde een voorstander is van scanpalen. Daarmee zou de politie via röntgen kunnen zien of iemand een wapen draagt. De gemeente Amsterdam doet op dit moment een onderzoek naar scanpalen.

Reacties (21)
02-10-2012, 10:16 door RickDeckardt
Scanpalen... wat zijn dat?!
02-10-2012, 10:17 door RickDeckardt
Hoop exacte percentages, het verbaast me dat ze niet tot 2 cijfers achter de komma zijn gegaan. Is 635 man echt zo representatief voor heel Nederland?
02-10-2012, 10:25 door Anoniem
Tjonge, wat een dom volk zijn die Nederlanders toch weer. Men leert niet van de geschiedenis en dat gaat ook nu weer op. De domme Nederlanders denken dat iedereen in Nederland gewapend rondloopt en dat we elk moment van de dag moeten vrezen voor het leven. Dat ze vergeten zijn dat ze dat in een Amerikaanse tv series hebben gezien geeft het gebrek aan enige intelligentie wel aan. Een dom volk als dat moet gewoon onderdrukt worden, helaas het is niet anders.
02-10-2012, 10:27 door Anoniem
Als uit meldingen blijkt dat mensen van een bepaalde afkomst verantwoordelijk zijn voor (wapen)geweld op een bepaalde plek, dan vindt 54 procent het geoorloofd dat alleen mensen van deze afkomst worden gefouilleerd.[\quote]

Of te wel... we gaan weer discrimineren...? Welke leeghoofden zijn hier ondervraagd? En 635 man is nog geen 0.005% vd bevolking. Of te wel... vlut onderzoek....

TheYOSH
02-10-2012, 10:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-10-2012, 10:38 door Preddie
Weet je wat er zou raar is, jaarlijkse worden er tal van dit soort onderzoeken uitgevoerd. Statistisch gezien had ik in mijn hele leven al tientallen keren gevraagd moeten zijn voor een dergelijk onderzoek. Maar ook voor dit onderzoeken kan ik jullie melden dat ik niet gevraagd ben.....
02-10-2012, 10:42 door SirDice
Door RickDeckardt: Scanpalen... wat zijn dat?!
Even verder lezen dan je neus lang is.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim tweederde een voorstander is van scanpalen. Daarmee zou de politie via röntgen kunnen zien of iemand een wapen draagt. De gemeente Amsterdam doet op dit moment een onderzoek naar scanpalen.

Ja, goed idee! Na die onzinnige naaktscanners op vliegvelden, nu ook naaktscanners op straat? Zijn ze van de pot gerukt ofzo? Die badgasten zijn echt volledig doorgeslagen met die controle drang. Het is bijna ziekelijk.
02-10-2012, 10:44 door Anoniem
Door RickDeckardt: Scanpalen... wat zijn dat?!
Waarschijnlijk het gevolg van een balletje dat op de golfbaan is opgegooid door een 'consultant' (met een aandelen portfolio) en te vergelijken met de backscatter-meuk die de TSA o.a. gebruikt.
Een miljoenen-kostende operatie die nog nooit iets zinnigs/nuttigs heeft opgeleverd (afgezien van al die prachitge TSA verhalen :-) ).

Was Amsterdam niet failliet (iets met ICT en zo)?
02-10-2012, 10:47 door Preddie
En dat allemaal voor een stel terroristen die zeer waarschijnlijk niet eens bestaan ....... ;)
02-10-2012, 11:01 door 64fischer
Is dat onderzoek onder NCRV-leden uitgevoerd misschien? Zoals "wetenschappelijk onderzoek" in de richting van een gewenste uitkomst kan worden geduwd, zo kan dat ook met enquêtes. "Ruim 86 procent (lol) van de ondervraagde Nederlanders..." is ook een suggestief zinnetje. Er is een groep Nederlanders geënquêteerd waarvan 86% (sorry, RUIM 86%) voor is. Maar dat wil niet zeggen dat 86% van alle Nederlanders voor is. Ga deze vraag ergens op de Veluwe stellen en dan kan ik me dat percentage wel voorstellen, ja. Maar vraag het in de Randstad en dan krijg je vermoedelijk toch wat andere reacties.
02-10-2012, 11:29 door Anoniem
Ook weer zo'n onderzoekje dat het idee van privacy verder de hoek in drukt. Een fatsoenlijk mens heeft immers niks te verbergen? Nadenken over de consequenties van dat standpunt? Niet nodig. Iets zomaar vinden is genoeg. Zo vindt de ene onnozelaar de andere, en bevestigen ze elkaar in hun gevoel dat ze het van nature bij het rechte eind hebben. Dan hoef je toch niet méér te weten? Het ergste is: je vindt ze tegenwoordig tot in de regering toe.
02-10-2012, 11:39 door Mysterio
Door 64fischer: Is dat onderzoek onder NCRV-leden uitgevoerd misschien? Zoals "wetenschappelijk onderzoek" in de richting van een gewenste uitkomst kan worden geduwd, zo kan dat ook met enquêtes. "Ruim 86 procent (lol) van de ondervraagde Nederlanders..." is ook een suggestief zinnetje. Er is een groep Nederlanders geënquêteerd waarvan 86% (sorry, RUIM 86%) voor is. Maar dat wil niet zeggen dat 86% van alle Nederlanders voor is. Ga deze vraag ergens op de Veluwe stellen en dan kan ik me dat percentage wel voorstellen, ja. Maar vraag het in de Randstad en dan krijg je vermoedelijk toch wat andere reacties.
Lijkt me logisch... Mensen die niet de intentie hebben om iemand neer te steken zijn eerder geneigd maatregelen te steunen dan mensen die meer die intentie hebben om een mes tussen iemands ribben te steken.

Zonder gekheid! Ik ben absoluut tegen preventief fouilleren wanneer niet aantoonbaar is dat een bepaalde situatie of een evenement eerder heeft geleid tot gewapende conflicten. Echter bij een aantal evenementen en gelegenheden had ik het liever wel gehad. Hoewel een ruziezoeker ook een baksteen kan pakken om je de hersens in te slaan... Voor wie creatief is zijn er voldoende wapens voor handen.

Al met al is dit natuurlijk een bijzonder representatief onderzoek wat je ook prima in de plaatselijke snackbar kan uitvoeren. Wel 600nogwat mensen! Sjonge!

En scanpalen met röntgen!? Lijkt me niet handig gezien de effecten van die straling op de algehele gezondheid. En aangezien deze maatregelen zouden moeten bijdragen aan de algehele gezondheid (de meeste wapens doen dat niet) lijkt me dat de maatregelen ook dat nut moeten dienen.
02-10-2012, 11:52 door RickDeckardt
Door SirDice:
Door RickDeckardt: Scanpalen... wat zijn dat?!
Even verder lezen dan je neus lang is.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim tweederde een voorstander is van scanpalen. Daarmee zou de politie via röntgen kunnen zien of iemand een wapen draagt. De gemeente Amsterdam doet op dit moment een onderzoek naar scanpalen.

Ja, goed idee! Na die onzinnige naaktscanners op vliegvelden, nu ook naaktscanners op straat? Zijn ze van de pot gerukt ofzo? Die badgasten zijn echt volledig doorgeslagen met die controle drang. Het is bijna ziekelijk.


Merk en type? Ik hoor ze alleen roepen over scanpalen, kan niks over die dingen vinden.
02-10-2012, 11:59 door Anoniem
ik heb even rond gevraagd; 100% van de mensen uit mijn omgeving is tegen
02-10-2012, 12:00 door 64fischer
Door Mysterio: Lijkt me logisch... Mensen die niet de intentie hebben om iemand neer te steken zijn eerder geneigd maatregelen te steunen dan mensen die meer die intentie hebben om een mes tussen iemands ribben te steken.

Het percentage mensen dat met een mes over straat wil kunnen, zal hopelijk verwaarloosbaar zijn, of ten minste zeer klein. Ik vind dat verboden wapenbezit hard mag worden aangepakt maar het punt is dat de overheid zich steeds meer rechten toe-eigent als het om de (schending van de) privacy van haar burgers gaat. En dat soort rechten wordt ook zelden meer teruggegeven; het wordt vaak alleen maar erger als een grens eenmaal gepasseerd is. Momenteel hebben we een overheid die we kunnen vertrouwen (ik denk tenminste dat daar in een enquête nog een meerderheid voor te vinden is :)) maar daar mogen we niet zomaar vanuit gaan.
02-10-2012, 12:01 door Anoniem
Door RickDeckardt: Is 635 man echt zo representatief voor heel Nederland?
Is 635 man echt zo representatief voor heel Nederland?

Nee natuurlijk niet. Maar wel goed dat je die vraag stelt, want veel te vaak gebeurt dat niet. (Hallo Redactie.) Dit is, meen ik, middelbare school-Wiskunde A, en daar dan een onvoldoende voor halen. Veel te kleine groep, kennelijk nogal sterke zelfselectie, onrepresentatief voor het geheel, noem maar op.

Maar hee, laat iedereen maar op elke hoek van elke straat elke dag "preventief" gefoeilleerd worden door marechausees bewapend met pistoolmitrailleurs. Waarom niet? Willen we toch? De NCRV zegt het.

En wel consequent graag, dus geen uitzonderingen! Oudjes van dagen, kinderen van drie, alles foeilleren! Worden we vast héél veilig van. Krijgen we precies dat gevoel waar ivo & fred op aansturen.

Oh en nu we toch bezig zijn, ook maar even de identiteitskaart door de lezer halen, vingers over de mobiele scanner, en steek uw pinpas ook maar vast in de gleuf want u heeft vast nog wel wat boetes openstaan, en anders schrijven er wel een paar uit, voor fietsen op de stoep ofzo. Lekker efficiënt en goed voor de staatskas. Veiligheid voorop, mensen!

Leuker kunnen ze het niet maken. Wel makkelijker. Oh wacht, dat was een ander ministerie. Niet dat je het verschil nog ziet hedentendage. Ze doen de contrôles ook al gezamelijk tegenwoordig.
02-10-2012, 12:44 door spatieman
ojee, menselijke flitspalen die oeioei doen als je iets verkeerds bij je hebt.
en dat terwijl de grootste terroristen waar men ons voor wil beschermen nog steeds voor de overheid zelf werken.
02-10-2012, 15:49 door cjkos
Als uit meldingen blijkt dat mensen van een bepaalde afkomst verantwoordelijk zijn voor (wapen)geweld op een bepaalde plek, dan vindt 54 procent het geoorloofd dat alleen mensen van deze afkomst worden gefouilleerd.

Hier lees ik toch duidelijk dat 'we' zelf niet gefouilleerd willen worden, maar dat er wel op afkomst 'geselecteerd' mag worden.


Er wordt niet aangegeven hoe de mensen zijn ondervraagd.

Ze lopen mee met de politie. Waren de geënquêteerden zelf politie, of stond die er bij toen de mensen de vragen voorgeschoteld kregen werden. En het scheelt nogal of je het vraagt aan iemand in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht en de rest van Nederland.
02-10-2012, 15:50 door Anoniem
Je moet je bij dit soort dingen afvragen of het ongemak van ongewenste intimiteiten door een politieagent voor onschuldige personen opweegt tegen de pakkans van mensen die wel van plan zijn een misdrijf te begaan.

Heb al vaker gelezen dat heft positieve effect (minder misdrijven) niet uit statistieken naar voren komt, terwijl wel een hele grote groep in zijn/haar privacy wordt aangetast.
02-10-2012, 16:35 door Anoniem
Stemmingsmakerij, weet je gelijk waar de NCRV staat.....
03-10-2012, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door RickDeckardt: Is 635 man echt zo representatief voor heel Nederland?

Nee natuurlijk niet.

Ik geloof dat de correcte antwoord is: dat weet je niet. *Als* het een goede steekproef is met echt willekeurige mensen gekozen door het hele land, dan is de fout marge misschien 1-2%.

Dus de originele artikel is fout doordat niet wordt uitgelegd hoe de steekproef is onderbouwd. Voor alle mensen die hier mensen in hun omgeving hebben gevraagd, jullie hebben wel genoeg informatie gegeven om te weten dat jou cijfers 100% onbetrouwbaar zijn.

Dus, minder informatie is meer. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.