image

Cameron overweegt Twitterverbod voor relschoppers

donderdag 11 augustus 2011, 16:40 door Redactie, 14 reacties

De Britse premier David Cameron gaat verdachte relschoppers mogelijk verbieden om sociale netwerksites zoals Facebook en Twitter te gebruiken. Cameron vertelde het parlement dat hij de mogelijkheden onderzoekt om relschoppers het zwijgen op te leggen. De Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zal de komende weken gesprekken met Twitter, Facebook en Research in Motion voeren, om te zien wat hun verantwoordelijkheden hier zijn.

"Iedereen die deze verschrikkelijke acties ziet, zal zijn getroffen door hoe ze via sociale media zijn georganiseerd. De vrije stroom van informatie kan voor goed en voor kwaad worden gebruikt", aldus Cameron. "Als mensen sociale media voor geweld gebruiken moeten we ze stoppen. Dus werken we met politie, inlichtingendiensten en de industrie om te zien of het juist is om te voorkomen dat mensen via deze websites en diensten communiceren als we weten dat ze geweld, onrust en misdrijven plannen."

Rechten
Cameron zou de politie ook hebben gevraagd of die meer macht nodig heeft. "Politie heeft met een nieuwe situatie te maken waar de relschoppers de BlackBerry Messenger dienst gebruiken, een gesloten netwerk, om rellen te organiseren. We moeten dat onderzoeken en een manier vinden om ze voor te blijven."

Privacyorganisaties maken zich ernstig zorgen over de plannen van Cameron, die hiermee het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting zou ondermijnen. "Gebeurtenissen zoals de recente rellen worden regelmatig gebruikt om burgerrechten aan te vallen", aldus Jim Killock van Open Rights Group. "Burgers hebben het recht op veilige communicatie. Bedrijven, politiek en vrijheid van meningsuiting vertrouwen allemaal op veiligheid en privacy. David Cameron moet voorzichtig zijn om deze fundamentele behoeften niet aan te vallen vanwege de acties van een kleine minderheid."

Reacties (14)
11-08-2011, 16:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-08-2011, 17:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-08-2011, 17:49 door Anoniem
Met een hamer kun je iemand doodslaan. Zullen we dan maar gelijk alle hamers gaan verbieden?
Het probleem is niet de techniek, maar het feit dat een gigantische groep burgers super ontevreden is over hun leven, aan de onderkant van de samenleving. Maar daar gaan de discussies nooit over, want dat is het doorbreken van de status-quo, en dat moeten we niet willen. Toch?
11-08-2011, 18:30 door Anoniem
Alles heeft zijn grenzen, dus ook de vrijheid van meningsuiting. Men kan en mag niet onbegrensd de gemeenschap ondergraven, een gemeenschap die we gezamenlijk hebben opgebouwd voor ons eigen welzijn. Het is hoog tijd dat gedragsregels worden hesteld en onderhouden. Dus grenzen aan het gebruik van twitter en facebook zijn alleszins gerechtvaardigd, helaas.

JBakker
11-08-2011, 19:34 door Anoniem
"De Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, zal de komende weken gesprekken met Twitter, Facebook en Research in Motion voeren, om te zien wat hun verantwoordelijkheden hier zijn."

LMFAO. Er is geen daadwerkelijke identiteitscontrole bij het aanmaken van een account. Wat dat betreft kunnen sociale netwerken misschien een huidig account opheffen, maar verder kunnen ze niets. Stel je voor dat relschopper 'David Smith' zo'n verbod krijgt, moet Facebook dan iedere 'David Smith' gaan weigeren ? Of moeten ze controleren of 'David Smith' een account onder een valse naam aanvraagt ?
11-08-2011, 21:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-08-2011, 21:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-08-2011, 22:48 door Anoniem
Waarom willen die relschoppers zich dan ook niet netjes aan de wet houden!? Nou moet er worden ingegrepen met censuur.En wij vd regering(en) vinden dat heel erg jammer (maar niet heus!).Haha de westerse regeringen worden nu op dezelfde manier aangevallen als de Arabische regimes die zo werden en worden aangevallen via Facebook,Twitter en de smartphones,met name de Blackberry.Hoe ironisch.Hoe zegt men dat ook alweer? Boontje komt om zn loontje! Precies!
12-08-2011, 08:24 door Anoniem
Burgers hebben als eerste recht om veilig op straat te kunnen lopen of winkelier te zijn. Daarna komt pas het recht op onderlinge communicatiemiddelen. Als je de organisatie van zware criminele activiteiten kunt verstoren door één communicatiemedium uit de lucht te halen, zie ik daar geen enkel probleem in. BBM is geen burgerrecht maar een techniek.
De vrijheid van meningsuiting (wel een burgerrecht) komt niet in gevaar: in tegenstelling tot dit bericht is er geen sprake van een algemeen verbod op sociale media (wat wel het geval was in de arabische landen), en ook de klassieke media blijven vrij en actief.
12-08-2011, 08:31 door Anoniem
Eens met pe0mot, we kunnen de UK beter omzetten naar een dictatuur.
12-08-2011, 09:20 door Wim ten Brink
In de UK is de vrijheid van meningsuiting steeds meer in gevaar aan het komen. De uitspraken van Cameron zijn dan ook levensgevaarlijk! Sowieso is in diverse landen al het nodige gedaan om de communicatie tussen burgers onderling beter te kunnen volgen en af te kunnen luisteren. Daarom is de BlackBerry ook zo'n vervelend apparaat omdat mensen hiermee kunnen communiceren zonder dat justititie hierbij kan meeluisteren.
Maar ook het feit dat je in de UK je wachtwoord van je computer moet afgeven in geval van een juridisch onderzoek en dat er nu mensen in de gevangenis zitten omdat ze hun wachtwoord niet willen afgeven maakt al duidelijk dat regeringen niet goed kunnen omgaan met al die nieuwe media, al die nieuwe communicatie-middelen.
Voor regeringen en andere organisaties is het heel handig om de communicatie-lijnen te beheren. Zo kun je ervoor zorgen dat de bevolking alleen die feiten hoort die ze mogen horen en worden andere feiten gewoon verdoezeld. Zo bijvoorbeeld de voedselhulp die we naar de Hoorn van Africa willen brengen, waar enorm veel mensen verhongeren en men dus veel geld wil inzamelen. Jammer alleen dat een deel van die bijdrages in de zakken van de directies verdwijnt van deze organisaties. En dat een aanzienlijk deel van die giften in handen zal vallen van locale rebellen en krijgsheren die dit weer inzetten in hun strijd om de macht. Er is veel mis met deze "georganiseerde hulp" en doordat we tegenwoordig steeds beter kunnen communiceren over dergelijke zaken zien deze organisaties het aantal donaties ook drastisch afnemen.
Kennis is macht. Niet alleen de formule voor chemische strijdgassen of de bouwplannen van een kerncentrale, maar ook gewoon de kennis van de straat, waar de volgende rellen zijn, wie de boel verraden, hoe je agenten in burger kunt ontmaskeren. Al deze kennis kan worden verspreid onder de vrijheid van menings-uiting en geeft de relschoppers dan ook meer macht. Logisch dat Cameron hier dan ook wil ingrijpen maar zijn voorstel deugt van zijn kant. Beter is het indien justitie en de opsportings-apparaten in de UK zich ook meer gingen verdiepen in kennis. Het is tijd dat ze beter meegaan met de moderne tijd en leren hoe ze zelf al deze communicatiemiddelen het beste kunnen gebruiken.
Want wees eerlijk, die relschoppers hebben gewoon meer verstand van communiceren dan Cameron en zijn ministers...
12-08-2011, 10:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-08-2011, 10:09 door carolined
Er wordt beweert dat het om Crimineel gedrag gaat, een reflexieve reactie vanuit de machthebbers visie, dat zei nl de egyptische overheid ook.
Maar de werkelijkeheid is dat het om jongeren gaat uit zeer sociale achterstandswijken. De plekken waar de sociale hulp de afgelopen jaren almaar meer beperkt is. De plaatsen waar jongeren geen kansen hebben en geen uitzicht op werk, inkomen, ofwel geen toekomst.
Denken jullie niet dat die jongeren het gevoel hebben in het verdomhoekje te zitten? Dat ze ook willen profiteren van een stukje welvaart wat zo tentoongespreid wordt in de etalages van de winkels in de betere wijken?
Wat hebben ze te verliezen? Niets toch?
De vraag is dus of je dit moet zien als criminaliteit of een uiting van wanhoop.
Persoonlijk vind ik de overeenkomst heel treffend met de regimes in Egypte, Libië, Syrië etc.
En wat zeiden wij vanuit het westen toen Egypte het internet wilde afsluiten????

Dus wat zouden wij nu moeten doen?
Ik denk dat het erop gaat dat je die ("criminele") kinderen een toekomst moet bieden. Een opleiding, een baan, en zich op een goed bestaan. Op dat moment zal er geen sprake meer zijn van relschoppen, dan hebben ze daar namelijk zelf de negatieve effecten daarvan.

Afsluiten van internet, twitter, Blackberries, het riekt naar een overheid die steeds meer tekenen van een dictatuur gaan vertonen, waar pe0mot en WorkshopAlex het ook over hebben.
12-08-2011, 17:19 door Anoniem
The Eagles:
You don't want to work, you want to live like a king
But the big bad world doesn't owe you a thing!
Get over it, get over it.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.