image

Malware steelt foto's van mobiele telefoons

dinsdag 16 augustus 2011, 16:52 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers hebben malware voor mobiele telefoons ontdekt die in staat is om gemaakte foto's te stelen, mogelijk om slachtoffers af te persen of in verlegenheid te brengen. De meeste mobiele malware wordt in China ontwikkeld, en bestaat vaak uit backdoors en spionage programma's, aldus Mikko Hypponen van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure.

Defect
De virusbestrijder hield daarom rekening met malware die speciaal naar foto's op geïnfecteerde toestellen zoekt. Vandaag werd een exemplaar voor Symbian toestellen ontdekt, die gemaakte foto's via de telefoon naar een JPG-afbeelding omzet en in het geheugen opslaat. De functie lijkt nog niet volledig te werken, waardoor foto's op dit moment nog niet naar de malware-auteur worden gestuurd.

"Maar het is duidelijk welke richting we opgaan", merkt Hypponen op. De malware weet wel succesvol gegevens van sms-berichten, gespreksgegevens, kalender en contactgegevens te stelen.

Reacties (2)
16-08-2011, 23:00 door Anoniem
Knappe gast die mij weet af te persen met de foto's die ik heb gemaakt, ik maak me meer zorgen om de een of ander "phone home" virus wat me 25 euro per min. kost. KPN zal er wel voor zorgen dat het geld bij die gasten komt.
22-08-2011, 10:51 door Jacob Boersma
Hm, nog een reden om geen Symbian toestellen meer te gebruiken. Alsof we er daar nog niet genoeg van hadden... In ander nieuws: MS-DOS blijkt erg gevoelig voor virussen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.