image

'Windows 8 bedreiging voor gratis virusscanners'

zaterdag 13 oktober 2012, 16:25 door Redactie, 12 reacties

Windows 8 beschikt over een volwaardige virusscanner, zeker in vergelijking met andere gratis anti-virusoplossingen. Dat stelt Aryeh Goretsky van het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. Door het toevoegen van een aangepaste Microsoft Security Essentials aan het besturingssysteem, zal dit volgens sommigen het einde van betaalde virusscanners betekenen. Goretsky denkt eerder dat het vooral gratis oplossingen zijn die de impact zullen voelen.

"Windows Defender in Windows 8 is een goed product en biedt een degelijke bescherming, met name in vergelijking met andere gratis virusscanners." Ook prijst Goretsky het feit dat Windows Defender geen commerciële versie probeert aan te prijzen, toolbars installeert of advertenties toont, zoals bij andere gratis virusscanners wel het geval is, merkt de analist op.

Royalties
Toch zal dit niet het einde van de anti-virusindustrie betekenen. Op veel nieuwe computers zal Windows Defender niet geïnstalleerd zijn. Veel computerleveranciers bieden namelijk testversies van betaalde virusscanners. De fabrikanten worden hiervoor door de anti-virusbedrijven betaald. Daarnaast krijgen ze ook nog eens betaald voor elke abonnementsverlenging die na de testperiode plaatsvindt.

"Hoewel het bedrag dat dit oplevert niet groot is, misschien 10 tot 25 euro per individu, gaat het wanneer vermenigvuldigd met honderdduizenden computers miljoenen euro's opleveren dat de fabrikanten van anti-virusbedrijven krijgen", merkt Goretsky op. Daarnaast heeft Microsoft het eenvoudig voor fabrikanten gemaakt om Windows Defender uit te schakelen, zodat die inkomsten via het bundelen van de commerciële virusscanners kunnen blijven ontvangen.

Verwijderen
Eén van de nieuwe eisen in Windows 8 is dat virusscanners volledig te verwijderen moeten zijn. In het verleden kon het verwijderen van de ene virusscanner en het installeren van een andere voor problemen zorgen, omdat bepaalde bestanden of drivers achterbleven. Dat kon prestatie- en compatibiliteitsproblemen veroorzaken.

Reacties (12)
13-10-2012, 17:44 door svenvandewege
Ik ben zelf erg benieuwd in hoeverre Windows Defender onder Windows 8 er toe zal leiden dat gratis antivirusoplossingen een duw krijgen.


Voor zover ik weet is Windows Defender onder Windows 8 gelijkaan Microsoft Security Essentials. Als je de tests van vb100, av-test.org en av-comparatives bekijkt, dan scoort security essentials stukken minder dan de overige gratis oplossingen, laat staan de meeste betaalde oplossingen.

Natuurlijk is security essentials/Windows Defender )Windows 8) beter dan niets, maar of het de overige gratisoplossingen meer zal wegduwen dan nu??? Vraag het me af.
13-10-2012, 18:30 door Anoniem
Ik denk dat het 99% van de klanten geen moer boeit "hoe goed het scoort".
De mensen kopen een computer en willen er lekker mee computeren, geen contest houden over hoe goed hun virusscanner scoort.

Bovendien waait dat toch alle kanten op. Wat de ene maand goed scoort staat de andere maand weer lager.
Dus daar kun je ook niet op afgaan.
13-10-2012, 18:40 door Anoniem
Vergeet niet dat Windows 8 ook een systemwide smartscreen filter heeft, praktisch een whitelisting filter.
13-10-2012, 19:22 door musiman
Als ik voor mezelf mag spreken heb ik nu niet het gevoel dat ik mijn Windows 8 installaties (toch al een heleboel hier in huis) beter moet gaan beschermen door een aparte virusscanner te installeren. En aangezien ik als IT nerd nogal wat "klantjes" heb waar ik de pc's van onderhoud, zal ik ook niet zo snel geneigd zijn om bij hen een virusscanner te installeren zodra zij overgaan op Windows 8.

Dus ja, volgens mij krijgen de gratis versies een flinke krimp te verduren. Wellicht in het begin iets minder krimp omdat de pc gebruiker "gewend was" een virusscanner te downloaden.
14-10-2012, 07:13 door LightFrame
Ach, zo wordt Windows toch ook al geleverd met firewall? Er zijn genoeg mensen die toch liever een ander firewall gebruiken. Zo zal het met Windows Defender in Windows 8 ook gaan. En als Microsoft zo slecht blijft presteren met het detecteren van de nieuwste malware dan is dat ook niet zo vreemd.
14-10-2012, 09:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-10-2012, 11:14 door alexNL
Als het waar zou zijn dat "99% van de klanten geen moer boeit 'hoe goed het scoort' " mogen we dan niet aannemen dat (een deel van) diezelfde groep klanten zich wellicht in zn geheel niet druk zouden maken over antivirus software, en dat een meegeinstalleerd programma dan altijd beter dan niets is? Botnets bestaan uit geïnfecteerde clients, en ik juich iedere poging van Microsoft om dat aantal uit-de-doos te verkleinen alleen maar toe. Ik gebruik zelf geen IE en dat staat toch echt op iedere windows machine die ik bezit. De meer cluefull heren/dames zijn toch vrij er zelf een programma voor in de plaats te installeren?

Het kan naar mijn mening iig niet zo zijn dat Microsoft én word verweten dat ze een 'lek' besturingsysteem maken én dat ze geen virusscanner/firewall/suite mogen leveren omdat dat concurrentie in de weg zou staan.

Laten we ons eerder druk maken om die crapware die iedere pc fabrikant meelevert bij een pc/laptop, waardoor je eerst na de windows configuratie en update een half uur bezig bent om MfAcee, Bing/Google bars, Norton online backup rommel en andere trial-ware zaken eraf te halen zodat je je eigen tools kan installeren.
15-10-2012, 11:26 door Anoniem
Dat zelfde domme ding dat /etc/hosts file iedere keer herschrijft ? Geen interresse in Windows 8/Windows defender en dat zal ook wel nooit gebeuren.
26-02-2013, 15:46 door Anoniem
ik heb defender ook, maar hij zegt dat hij is uitgeschakeld. Maar er zit ook Macfee (die zat al op mijn nieuwe laptop) en die verloopt over een paar dagen. Word dan defender automatisch weer ingeschakeld??

Bedankt alvast.
09-08-2013, 19:24 door Anoniem
Ik heb een laptop met windows (8) en heb er geen standaard beveileging op.
17-08-2013, 22:40 door Anoniem
Werkt goed voor mij.
04-07-2015, 13:01 door Anoniem
Als deze gratis s wil ik hem wel maar niet zeggen Gratis en als je door scrold betalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.