image

'Windows 8 upgrade vergroot veiligheid'

zondag 14 oktober 2012, 11:30 door Redactie, 20 reacties

Het upgraden naar Windows 8 vergroot de veiligheid van Windows-gebruikers aanzienlijk. Dat stelt virusanalist Aryeh Goretsky van het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. In het rapport 'Windows 8: FUD* for thought' kijkt hij naar de beveiligingsmaatregelen in het nieuwe besturingssysteem en wat voor invloed dit op de veiligheid van gebruikers zal hebben. Het gaat dan om maatregelen als Early Launch Anti Malware (ELAM), gesigneerde applicaties en de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI).

Social engineering
"Vanuit een veiligheidsperspectief gezien is het upgraden naar Windows 8 een 'no-brainer', aangezien dit je veiligheid aanzienlijk vergroot", concludeert Goretsky. Hij waarschuwt dat vanwege de verder toegenomen beveiliging aanvallers mogelijk op social engineering zullen overstappen, waarbij een gebruiker wordt verleid om zijn eigen systeem te infecteren.

Verwarring
"Hoewel Windows 8 aanvullende waarschuwingen over onbekende software voor gebruikers bevat, is het onbekend hoe gebruikers op dit soort waarschuwingen zullen reageren, gegeven de 'waarschuwingsmoeheid' die gebruikers nu al door allerlei pop-ups en waarschuwingen ervaren."

Volgens Goretsky kan de verwarring door het Start Screen van Windows 8 en de Modern Windows 8 apps verder worden vergroot. "Deze verschillen behoorlijk van vorige Windows-versies en deze onbekendheid kan ervoor zorgen dat gebruikers verward raken of een melding wel legitiem is of van cybercriminelen afkomstig is."

Reacties (20)
14-10-2012, 11:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-10-2012, 12:10 door Anoniem
@OpenZeus
Hoe bevalt deze Linux distro, wat zijn je ervaringen tot dusverre ? Waarom heb je specifiek voor OpenSuse gekozen ?

groet, Peter
(Windows 7 gebruiker)
14-10-2012, 13:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-10-2012, 13:24 door Anoniem
Ha ha Windows weer veiliger , laten we hier toch mee ophouden
14-10-2012, 13:42 door Anoniem
Ik gebruik Linux niet, maar zou Mint niet beter zijn als je voor het eerst Linux wilt gebruiken? Lijkt het meest in op Windows. Lijkt me beter voor de beginner.
14-10-2012, 14:22 door Anoniem
Veel te veel nieuwe versies die veel te kort gesupport worden dat is zowizo een probleem met Linux.
Je blijft er altijd achteraan hollen met updates. Waarbij dan vaak ook nog eens geadviseerd wordt
om te herinstalleren in plaats van een inplace update te doen.
Dat houdt de algemene acceptatie nogal tegen denk ik. Mensen willen dat een OS net zo lang mee
gaat als hun computer.
14-10-2012, 15:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-10-2012, 15:20 door Martijn2
Aah, daar zijn de Linux gurus. Net een enge cult die op elke Windows/Mac topic hun religie moeten gaan lopen verkondigen.
14-10-2012, 15:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-10-2012, 17:55 door Anoniem
Door OpenZeus: niet echt, ik wil tegengas geven omtrent de hype als er een nieuwe windows versie wordt uitgebracht

alsof dat zo bijzonder is, in de Linux wereld komen er per jaar tig zoveel keer nieuwe versies van distro's uit, waar je nooit wat van hoort.

de meeste linux updates komen op mij over als een service pack, terwijl windows 8 in de core en de user interface rigoreuze veranderingen doorvoert. Of is dat alleen maar window dressing? Te vergelijken met het overstappen van kde naar gnome bijvoorbeeld?
14-10-2012, 19:00 door Anoniem
Door Martijn2: Aah, daar zijn de Linux gurus. Net een enge cult die op elke Windows/Mac topic hun religie moeten gaan lopen verkondigen.

Linux is geen religie Beste Martijn, it a way of life (een manier van leven) :P
15-10-2012, 01:47 door Duck-man
Natuurlijk is W8 veiliger dan W7, dat hoop ik. Maar waarom moet elke antivirus bouwer dit even komen melden?
Ik heb W7(starter) op een netbook en word af en toe niet goed van de meldingen ben met wat bezig en wil onder tussen een programmaatje installeren. Wordt dan tussen door gestoord door de windows beveiliging netbook blokkeert en komt pas weer vrij als ik op een knopje klik. Waarom? Is het installeren de baas over hoe ik werk? Maar gelukkig dit soort meldingen gaan we vaker krijgen.

Ik heb OpenSuSE 12.1 eigenlijk om de zelfde reden als OpenZeus alleen maak ik wel eens een uit stapje naar (K)(X)Ubuntu. Fedora ja ook mooie distro maar toch mis ik een klick tussen ons.
15-10-2012, 03:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-10-2012, 09:15 door Anoniem
Weer een Open Raam ingooien heet dit verschijnsel !
15-10-2012, 09:52 door Anoniem
Is elke nieuwe windows versie niet gewoon een servicepack van de vorige versie? Begrijp me niet verkeerd, ik gebruik al jaren Windows, vanaf 3.11 en nu Windows 7, en ik vind Windows qua gemak eenvoudiger in het gebruik als welke Linux distri dan ook. Echter gebruik ik ook Mint tot grote tevredenheid. Maar wat Microsoft wil met een Play Doh OS als Windows 8 ontgaat me volledig. Vermoedelijk zit er een grote financiele drijver als de Windows Marketplace achter. Waar Google Play en Apple succesvol zijn is dit natuurlijk een terrein waar veel geld in valt te verdienen. Maar moet dat dan met zo'n pruts kiddo OS als windows 8? Denken ze bij Microsoft nu echt dat we een stel randdebielen zijn die alleen maar op kleurtjes willen of kunnen klikken om een appje te kunnen starten?
Er zullen best veel fans van een dergelijk OS zijn maar die zouden zichzelf eens achter de oren moeten krabben.
Indien Microsoft niet luisterd naar de meerderheid van gebruikers, die geen kiddo OS willen, dan vrees ik dat Windows 8 één van de laatste OS'sen zal zijn die door Microsoft op de markt gebracht gaat worden. Misschien nog een naroggel in de vorm van Windows 9 maar dan hebben we het echt wel gehad.
Als game producenten straks ook games voor Linux gaan uitbrengen dan is het niet meer nodig om Windows nog als OS te gebruiken. Voor de overbloated MS Office hoeft het ook niet daar 90% van de gebruikers aan LibreOffice meer dan genoeg hebben. Sowieso komen veel gebruikers van oudere Office versies af dus die moeten voor de nieuwere versie ook veel zaken opnieuw aanleren. Van Office 2003 naar LibreOffice is een kleinere leercurve dan van Office2003 naar Office 2010.
15-10-2012, 15:28 door Anoniem
Meneer de virusanalist wist zeker nog niet dat Windows 8 wachtwoorden als plain-tekst opslaat toen hij dit rapport opstelde ;)
15-10-2012, 19:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-10-2012, 09:53 door Anoniem
Windows is wel ergens goed voor: je hebt toch een OS nodig om Linux te downloaden.
27-10-2012, 11:58 door Ivanhoe
Door Anoniem: Windows is wel ergens goed voor: je hebt toch een OS nodig om Linux te downloaden.
Scherp.

Ik gebruik hoofdzakelijk Windows.
Linux gebruikte ik op mijn eerdere systeem om veiliger te kunnen internet-bankieren.
Ik heb alle distro's er wel opgehad en vond uiteindelijk OpenSUSE de meest gebruiksvriendelijke.
Bij het installeren in een dual-boot is het enkel even goed uitzoeken hoe je de partities laat formeren. Beter is handmatig.
Iemand die Windows gewend is, zal in mijn ogen het makkelijkst middels OpenSUSE overstappen naar Linux.
Het is (@OpenZeus) een erg complete distro met (zoals bij Windows) een goede update-manager.
Ook YAST is een overzichtelijke systeem-manager.
Ik had het eerst 11.3. 11.4 had wat kuren, maar vanaf 12.x lijkt OpenSUSE volgroeid.

Ik ga nog een nieuwe desktop samenstellen en twijfel wel tussen Win7 of Win8.
Die 'Play Doh'-interface vind ik helemaal niets en wat me gewoon tegenstaat, is dat Microsoft niet via de taakbalk-eigenschappen de mogelijkheid aanwezig gelaten heeft om het Start-menu en -voorkomen te wijzigen.
Moet toch makkelijk kunnen (lijkt me gewoon een skin), een keuze tussen Windows Klassiek of Vista of Win7.
Als Win8 nog weer veiliger is, dan is dat mooi, maar de enkele keren malware die ik ooit heb gevonden op mijn systeem, had ik er zelf opgewerkt door domme of haastige acties.
Dus nog steeds: het veiligste systeem ben je zelf.
31-10-2012, 10:34 door Anoniem
Linux op de desktop is toch echt de grootste grap van de laatste jaren,
en op een welverdiende 2de plaats komen de iCrap toestellen,

Microsoft rules !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.