image

Groot Europees onderzoek naar online privacy

zondag 28 augustus 2011, 17:08 door Redactie, 7 reacties

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen coördineert een grootschalig Europees onderzoek naar de privacy van internetgebruikers. Steeds meer websites vragen om en gebruiken persoonlijke informatie. Het CONSENT-project onderzoekt hoe consumentengedrag en commerciële processen de rol van het verlenen van toestemming veranderen bij de verwerking van persoonlijke gegevens.

Het onderzoek vindt plaats via deze online enquête, die in heel Europa is gelanceerd en de meningen van Europese internetgebruikers moet verzamelen. De uitkomsten van de enquête worden gebruikt bij het opstellen van beleidsinstructies voor de Europese Commissie.

Invloed
"Consumenten hebben hiermee een middel in handen om de gang van zaken op het internet te beïnvloeden, aangezien de resultaten van de enquête zullen worden gebruikt bij de opstelling van nieuwe Europese beleidsregels", aldus professor Joseph Cannataci en professor Jeanne Pia Mifsud Bonnici, die de leiding over het CONSENT-project hebben.

Het project, dat tot april 2013 loopt, brengt negentien partners uit dertien landen bij elkaar, en wordt ondersteund met 2,6 miljoen euro van de Europese Commissie.

Reacties (7)
28-08-2011, 19:08 door Bitwiper
Ik HAAT URL-verkorters (zoals bit.ly), het gaat hier notabene om een privacy onderzoek.
Ik HAAT het als ik een Europese survey op een Amerikaanse site moet invullen.
Ik HAAT het als ik niet eerst door een survey heen kan bladeren om een indruk te krijgen wat gevraagd zal worden (notabene bij een privacy survey).
Ik HAAT het als ik dan maar crap invul om te kijken wat er gevraagd wordt, er geen uiteindelijke vraag is of ik de gegevens wil submitten - dat gebeurde gewoon. Ik wens ze veel succes met de door mij ingevulde crap, ik heb er geen zin meer in.

N.b. de organiserende website lijkt http://www.consent.law.muni.cz/ te zijn, als je daar op het plaatje klikt ga je (zonder bit.ly crap) direct door naar https://malta.qualtrics.com/SE/?SID=SV_cCQiDVpWh08LmWE&Website=1 (de bit.ly link leidde mij naar dezelfde URL met 1 verschil, deze eindigde op Website=2).

[sarcasme]Gelukkig laat het Privacy Statement van Qualtrics (zie http://www.qualtrics.com/privacy-statement) niets te wensen over[/sarcasme]. Nou ja, alleen wordt in de achtergrond via javascript met google.com, maxmind.com en facebook.net gecommuniceerd als je die pagina opent (dan weten die clubs ook weer wat je zoal leest). So far for privacy.

En gelukkig is Qualtrics volledig self-certified met de Safe-Harbor policy die het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk maakt om zaken te doen met Europeanen (zie de verwijzing onderaan genoemde privacy-statement naar https://www.export.gov/safehrbr/list.aspx).

Kunnen we in Europa dan niks zelf goed aanpakken en opzetten?
28-08-2011, 20:32 door Anoniem
Ik HAAT het als mensen "mierenneuken", Als dat geklaag over privacy begint nu wel heel vervelend te worden. Google, Facebook, Overheden zijn niet in jou als individu geïnteresseerd en dat zullen zij ook niet worden ook. Het is onoverkomelijk met de vooruitgang in deze tijden dat jou "heilige privacy" steeds minder wordt. Als je dat zo vervelend vind dan moet je in een hut op de hei gaan zitten en op een stuk touw bijten. Als je wilt meedoen met de veranderingen dan zul je een stuk privacy moeten inleveren.

Maak lekker een wandeling in de zon in plaats van je druk te maken over het feit dat google weet dat jij pepsi boven cola kiest.

Ik vind de diepte van je onderzoek erg indrukwekkend, maar het gaat uiteindelijk helemaal nergens over.
28-08-2011, 21:09 door choi
Hahaha...
Opera AdBlock blokkeert de bit.ly url op basis van een qualtrics.com wild card.
29-08-2011, 02:30 door Securitate
en wanneer begint het echte onderzoek?
naar de vingerafdrukken, oogopnames, scanners, gezichtsherkenning, camera op straat en onderweg, koppeling van bestanden, rfid, chip implants (met of zonder cyanide), 666, ...

eigenlijk is mijn vraag deze; wanneer behandelen we elkaar weer als MENS?
29-08-2011, 08:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ik HAAT het als mensen "mierenneuken", Als dat geklaag over privacy begint nu wel heel vervelend te worden. Google, Facebook, Overheden zijn niet in jou als individu geïnteresseerd en dat zullen zij ook niet worden ook. Het is onoverkomelijk met de vooruitgang in deze tijden dat jou "heilige privacy" steeds minder wordt. Als je dat zo vervelend vind dan moet je in een hut op de hei gaan zitten en op een stuk touw bijten. Als je wilt meedoen met de veranderingen dan zul je een stuk privacy moeten inleveren.

Maak lekker een wandeling in de zon in plaats van je druk te maken over het feit dat google weet dat jij pepsi boven cola kiest.

Ik vind de diepte van je onderzoek erg indrukwekkend, maar het gaat uiteindelijk helemaal nergens over.[/quote]
Met oprechte spijtbetuiging kan ik hier alleen opmerken dat je ogenschijnlijk van het concept privacy niet veel spreekwoordelijke kaas hebt gegeten. Privacy is iets intrinsiek aan de mens en word door één ieder afzonderlijk waarde gegeven. Waar jij misschien minder moeite hebt met het vertellen van de hoogte van je salaris, kan dit anders zijn indien je over je seksuele geaardheid iets moet zeggen.
De opmerking dat de overheid in mij als individu niet geïnteresseerd is raakt kant nog wal, natuurlijk zijn ze dat wel. En ook al is dat nu niet het geval is er geen enkele, maar dan ook echt geen, garantie dat in de toekomst dit niet anders zal zijn. De Duitsers konden heel eenvoudig bepalen wie Jood was, tot welke religie men hoorde werd namelijk gedocumenteerd. Religie, zo een, op het oog, onschuldig gegeven.
Terwijl Bitwiper redelijk direct is heeft hij (neem ik aan) wel gelijk. Ik vul on-line al nooit meer iets in juist vanwege de overvloed aan extra, vaak irrelevante, informatie waar je eerst doorheen moet. Ik vermoed dat Bitwiper en ik niet de enige zijn die afhaken, wellicht iets om over na te denken als je de waarde van zulke enquêtes beoordeeld.
29-08-2011, 09:18 door vetkees
Ach, 2,6 miljoen euro verder, komen ze erachter dat privacy niet bestaat op internet....
29-08-2011, 14:28 door Anoniem
"Overheden zijn niet in jou als individu geïnteresseerd en dat zullen zij ook niet worden ook."

LMFAO. Overheden zijn niet in ons geinteresseerd, vandaar dat ze steeds meer informatie over ons willen, van internet gedrag, opslag van biometrische gegevens en identificatieplicht tot aan reisbewegingen via de ov-chipkaart, je kenteken wanneer je betaalt bij een parkeerautomaat of wanneer je een ANPR-scanner passeert, en ga zo maar door.

Is het je dan volledig ontgaan dat de overheid almaar meer over ons opslaat, en almaar minder respect heeft voor de privacy van de burger, en denk je nou werkelijk dat de overheid niet geinteresseerd is wanneer je deze zucht om informatie over de burger op te slaan bekijkt ?

"Als je wilt meedoen met de veranderingen dan zul je een stuk privacy moeten inleveren."

Dit argument is simpelweg stompzinnig; waarom zou je willen "meedoen" met maatregelen die je privacy schenden ? Ik wil bijvoorbeeld best meedoen met het gebruiken van een OV-chipkaart, maar men kan deze kaart ook invoeren zonder de reisbewegingen van de klant lange tijd te bewaren voor marketing doeleinden, en voor als de overheid bij deze informatie wil.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar de opslag van mijn verkeersgegevens m.b.t. internetgebruik, dan bestaat er voor mij geen reden om "mee te willen doen". De veronderstelling dat iedereen hieraan "mee wil doen" is een beetje raar.

"Maak lekker een wandeling in de zon in plaats van je druk te maken over het feit dat google weet dat jij pepsi boven cola kiest."

Waar slaat deze opmerking nou weer op; denk je dat je de enige bent die wel eens een wandeling in de zon maakt, en denk je dat mensen die zich terecht druk maken over jouw en mijn privacy dat niet kunnen. Een totaal irrelevante opmerking.

"Het is onoverkomelijk met de vooruitgang in deze tijden dat jou "heilige privacy" steeds minder wordt. Als je dat zo vervelend vind dan moet je in een hut op de hei gaan zitten en op een stuk touw bijten."

Een andere optie is dat je laat weten, via de media, of via contact met politici bijvoorbeeld, dat je het er niet mee eens bent. Of moeten we alles gewoon slikken, zonder tegengeluid ? En vooruitgang ? Zoals ik eerder aangaf is deze vooruitgang, bijvoorbeeld bij de OV-chipkaart, ook te bereiken zonder grove schending van de privacy.

Tenzij jij het "vooruitgang" noemt wanneer bedrijven jou op basis van je reisgedrag ongevraagd reclame kunnen sturen, danwel het vooruitgang noemt wanneer de overheid precies weet welk reisgedrag jij vertoont (om het maar even bij mijn OV voorbeeld te beperken, anders wordt mijn verhaal erg lang).

"Ik HAAT het als mensen "mierenneuken"

En ik heb er een hekel aan wanneer mensen zo reageren, terwijl ze duidelijk niet weten waar ze het over hebben. Misschien moeten we een enquete beginnen over de vraag waar wij allemaal een hekel aan hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.