image

DigiNotar-hack hindert rechtspraak

dinsdag 6 september 2011, 13:12 door Redactie, 2 reacties

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft het vertrouwen in DigiNotar opgezegd, waarbij advocaten wordt gevraagd om hun certificaat dat toegang tot beveiligde websites van de Orde geeft, niet meer te gebruiken. DigiNotar verzorgt naast de beveiligde toegang tot bijvoorbeeld de Belastingdienst via persoonlijke DigiD's ook de beveiligde toegang tot een aantal websites voor de advocatuur. Dat gebeurt via certificaten voor advocaten(kantoren).

Door het opzeggen van het vertrouwen in DigiNotar, kunnen advocaten naast mogelijke problemen bij de toegang tot de digitale rol ook hinder ondervinden bij het doorgeven van nummers voor nummerherkenning, de registratie van rechtsgebieden, de toegang tot het afgeschermde ledennet van de Orde (Balienet) voor bijvoorbeeld de eigen opleidingsgegevens en de toetsing van nieuwe kantoren (entreetoets).

"Omdat u in uw dagelijkse werkzaamheden mogelijk ook hinder van deze situatie ondervindt, bijvoorbeeld doordat u geen toegang tot de digitale rol kunt krijgen, zijn afspraken gemaakt met het ministerie van Veiligheid en Justitie en met de Raad voor de Rechtspraak", aldus de Orde in een verklaring.

Rechtspraak
Inmiddels is er in onderling overleg afgesproken dat de rechtspraak coulant zal omgaan met eventuele problemen die ontstaan bij de aanlevering van stukken als gevolg van het niet functioneren van het digitale verkeer. De juridische gevolgen van termijnoverschrijding zullen in individuele zaken uiteindelijk ter beoordeling aan de rechter worden gelaten.

Advocaten krijgen nu het advies om alle zaken die normaliter via het digitale loket van de rechtspraak (de rol) worden geregeld, vanaf nu schriftelijk (of met de fax) af te handelen. Voor een aantal zaken, waaronder nummerherkenning, is dit echter niet mogelijk, aangezien die alleen digitaal kunnen. "Op het moment dat een gegarandeerd veilige digitale oplossing is gevonden, krijgt u daarover bericht."

Reacties (2)
06-09-2011, 15:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-09-2011, 21:01 door Anoniem
Door pe0mot: Ik begrijp het niet, wel klagen maar geen actie?
Als het DigiD (overheid, waarvan iedereen zegt dat ze traag zijn) lukt om binnen een een paar dagen een nieuw certificaat te installeren, waarom zit de rest van Nederland dan te zeuren in plaats van zijn werk te doen.
Het gaat hier om persoonlijke certificaten van advocaten. Dit zijn er een paar duizend :) Deze moeten vervolgens allemaal worden geïnstalleerd op de accounts van de desbetreffende advocaat. Het is een vrij omslachtig proces maar ogenschijnlijk veilig. (totdat de ssl boer gehacked wordt. )
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.