image

Politie vindt alarmrevolver via internetsurveillance

donderdag 8 september 2011, 11:27 door Redactie, 4 reacties

De politie van het Brabantse Cranendonck-Heeze-Leende heeft via het surveilleren op internet een verboden wapen opgespoord. De alarmrevolver was te zien op YouTube en op het blote oog niet van een echt vuurwapen te onderscheiden. Een agent zag het filmpje begin augustus op YouTube, waarin een jonge man met iets schiet dat op een vuurwapen lijkt. Hij geeft de informatie door aan een collega die is opgeleid tot internetsurveillant.

De man weet de gebruikersnaam van de persoon te achterhalen die het filmpje op YouTube heeft geplaatst, evenals zijn woonplaats en geboortedatum. De gevonden gegevens worden vervolgens door de politiesystemen gehaald. "Na anderhalf uur digitaal rechercheerwerk vallen de puzzelstukjes samen", waarop de agenten de verdachte bezoeken. Hierbij wordt zowel de gezochte 23-jarige man en het "vuurwapen" aangetroffen. Het blijkt een alarmrevolver met patronen zijn.

De revolver en de patronen zijn in beslag genomen en de verdachte is aangehouden. De verdacht verklaart dat hij het plaatsen van het filmpje op YouTube wel "leuk vond" en niet gedacht had dat de politie hem zou opzoeken. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Internetsurveillance
De afdeling Cranendonck-Heeze-Leende is één van de negen politieafdelingen van het korps Brabant Zuid-Oost die meedoen aan het landelijke project internetsurveilleren. Binnen de afdeling hebben vijf medewerkers een driedaagse internetsurveillance-opleiding gevolgd. Volgens de politie is Internet is een verlengstuk van de publieke ruimte waarin het een rol kan spelen.

"Niet alleen door het internet te zien als een open bron, maar ook door aandacht te besteden aan strafbaar gedrag en aan hulpvragen. De methoden die de politie in haar dagelijks werk toepast, zoals het rechercheren bij strafbare feiten, het verwerken van meldingen en het surveilleren op plaatsen waar toezicht nodig blijkt, moeten voor toepassing op internet opnieuw worden verkend", aldus politie.

De ervaring die de politie met surveilleren op het gebied van haatzaaiend gedrag heeft opgedaan, zijn verwerkt in werkafspraken en in een opleiding waarmee het project "internetsurveilleren" van start is gegaan. De zes korpsen werken nu samen met het KLPD aan de verdere ontwikkeling van deze werkwijze. De proef loopt tot eind 2011.

Reacties (4)
08-09-2011, 11:53 door WhizzMan
Zolang dit nog nieuws is, lijkt het me niet dat de politie extra camera's moet gaan plaatsen om iedereens nummerbord op te slaan en na te trekken. Ze hebben nog een heleboel TBs aan youtubefilmpjes te kijken om boeven te vangen tenslotte, voor ze toe gaan zijn aan het bekijken van de camerabeelden van die extra camera's.
08-09-2011, 13:14 door KwukDuck
Goed heur jongens van de internet surveillance...
Die anderhalf uur is hoop ik een grapje? Anders is wat minder koffie en cake misschien een goed advies....
En doe nu maar lekker verder youtuben om de wereld van het kwaad te behoeden.
08-09-2011, 19:05 door Anoniem
Kunnen we agenten niet gewoon vervangen door (schaak)computers?
Wat zou dat schelen aan belastingcenten? :)
09-09-2011, 20:31 door stuffy
ben ik blij dat ik geen facebook, twitter of wat voor accunts heb....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.