image

Linux minder last van DigiNotar-certificaten

maandag 12 september 2011, 11:47 door Redactie, 3 reacties

Linux-systemen zullen waarschijnlijk minder last hebben van het intrekken van DigiNotar-certificaten dan Windows, aldus een factsheet van GovCERT. Microsoft zal morgen een update voor de “Certificate Store” uitbrengen. Daarin staan zowel vertrouwde als niet-vertrouwde certificaten. Naast Browsers kunnen ook andere applicaties hier gebruik van maken.

Binnen de Certificate Store zijn verschillende lijsten met certificaten aanwezig. De root Certificate Authorities (CA’s) zijn opgeslagen in de lijst met “Trusted Root Certification Authorities”. In deze lijst zijn onder meer de Diginotar root CA en de Staat der Nederlanden root CA’s aanwezig. Het Diginotar root CA is door Microsoft uit deze lijst verwijderd.

Linux
Bij Linux wordt een decentrale aanpak gehanteerd, aangezien een eenduidig mechanisme ontbreekt. Daarnaast is de toepassing van identieke pakketten op verschillende Linux-versies uiteenlopend. Het certificatenbeheer is hierdoor veelal applicatiespecifiek. Debian levert bijvoorbeeld met het ca-certificates package een lijst met vertrouwde root certificaten mee, waar het DigiNotar root certificaat binnenkort uit verwijderd zal worden.

Aangezien ca-certificates alleen root certificaten bevat, heeft dit géén consequenties voor DigiNotar PKIoverheid-certificaten. Ca-certificates is overigens ook beschikbaar voor andere distributies zoals Ubuntu en CentOS.

Roll-back
GovCERT waarschuwt dat door het verschil in aanpak de potentiële impact ook divers is. "Mocht u gebruikmaken van Microsoft producten, dan kunnen na het installeren van de update, problemen ontstaan. Machines die gebruik maken van DigiNotar certificaten voor wederzijdse communicatie zullen elkaar niet meer vertrouwen. Dit heeft gevolgen omdat er geen communicatie wordt opgezet tussen de systemen en er geen gegevenswisseling tussen de machines meer mogelijk is. Als één van de twee systemen de update gedraaid heeft kan dit probleem al optreden. "

Volgens de overheidsinstantie is het in kaart brengen van mogelijke problemen door automatische updates bij Linux een stuk moeilijker. "Op basis van de gebruikte oplossingen lijkt de kans op soortgelijke problemen qua omvang en impact als bij Microsoft onwaarschijnlijk."

In het geval van Windows updates is de installatie van de update terug te draaien, waardoor de Diginotar certificaten weer door het systeem worden vertrouwd. GovCERT adviseert dit alleen te doen als het noodzakelijk is.

Reacties (3)
12-09-2011, 13:12 door Anoniem
Ik geb hier ook geadviseerd om de update uit te rollen. Als er ergens een probleem ontstaat, dan moet er eerst geanalyseerd worden waarbij het probleem optreedt. Kan het op een andere manier opgelost worden dan heeft dat de voorkeur. Moet echter de update teruggerold worden, dan mag dat gedaan worden. Maar dat moet wel adequeaat geadministreerd worden en er moet iemand aangewezen worden die dagelijks controleert of het probleem is opgelost. Zodra het is opgelost, moet de update op die betreffende machine weer ingerold worden.

Peter
12-09-2011, 13:25 door Anoniem
Om maar eens een ander voorbeeld te noemen, Palo Alto heeft afgelopen donderdag de Diginotar CA opgenomen als vulnerability in de thread database.
Dat wil zeggen dat op basis van de policy de verbinding met de CA gereset kan worden.
12-09-2011, 13:28 door Bitwiper
Met het verwijderen van DigiNotar root certificaten ben je er niet. Er zijn ook intermediate DigiNotar certificaten uitgegeven (d.w.z. gesigneerd met root certs) door de volgende partijen: Entrust, Staat der Nederlanden (gewoon en "G2") en, naar ik meen, nog een partij.

In Mozilla firefox is een wijziging in de sourcecode gemaakt om zo betrouwbaar mogelijk alle door DigiNotar uitgegeven certificaten te kunnen blokkeren. En in http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-AU/winserversecurity/thread/910914b5-db7d-4a6c-b1db-88bd16c85987 merkt user "Al.x" terecht op dat update (hotfix) KB2607712, naast het verwijderen van een DigiNotar root certificate en "blacklisten" van DigiNotar intermediate certificates, ook "crypt32.dll" vervangt door een nieuwe versie.

Het is nog onduidelijk waarom crypt32.dll wordt vervangen door KB2607712, maar het zou om een vergelijkbare wijziging kunnen gaan als Mozilla heeft doorgevoerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.