image

DigiNotar-hack vertraagt boordcomputer in taxi's

zaterdag 17 september 2011, 17:37 door Redactie, 1 reacties

De uitfasering van DigiNotar-certificaten zorgt ervoor dat de invoering van de boordcomputer in taxi's met ongeveer zes maanden wordt uitgesteld. Dat schrijven minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. De boordcomputerkaarten zouden DigiNotar-certificaten gebruiken, maar dat is nu niet meer mogelijk. Daardoor komen de boordcomputers met een vertraging van ongeveer zes maanden op de markt, zo is in de brief te lezen. Volgens de bewindsvoerders kunnen er door de DigiNotar-hack op sommige terreinen vertraging optreden.

Om de kwetsbaarheid van digitale communicatie van en met de overheid te verminderen, kiest het Kabinet voor een driesporenbeleid. Allereerst moet de weerbaarheid tegen inbreuken worden vergroot, bijvoorbeeld door het opnemen van meerdere certificaten in één systeem, zodat makkelijk kan worden overgeschakeld.

Meldplicht
Ook zal vorm worden gegeven aan een meldplicht voor ICT-incidenten voor organisaties die cruciale maatschappelijke functies vervullen. Samen met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wordt onderzocht hoe de veiligheid van de digitale dienstverlening van bedrijven en overheid kan worden vergroot.

Donner en Opstelten stellen dat inbreuken op de veiligheid van internet nooit geheel zijn uit te sluiten. Daarom wordt ook gekeken naar het herstelvermogen als er een aanval plaatsvindt. "Het stellen van kaders en het verbeteren van het toezicht zijn daarvan essentiële elementen."

Het derde spoor is dat het Kabinet de ervaringen met de Diginotar problematiek in internationaal verband actief gaat uitdragen, wat tot "structurele verbeteringen op mondiaal niveau" moet leiden.

Reacties (1)
19-09-2011, 14:05 door Anoniem
'wat tot "structurele verbeteringen op mondiaal niveau" moet leiden.'

ohh, de NL-overheid wil zich gaan bemoeien met PKI en het CAB-forum en/of nieuwe technieken ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.