image

SP: Geen ICT-contracten met Amerikaanse bedrijven

zaterdag 17 september 2011, 18:37 door Redactie, 6 reacties

De Nederlandse overheid moet geen ICT-contracten met Amerikaanse bedrijven sluiten als die de privacy van Nederlandse burgers niet kunnen waarborgen. Daarvoor pleit de SP op de eigen website. De partij wil voorkomen dat Amerikaanse bedrijven privacygevoelige gegevens van Nederlandse burgers doorgeven aan de Amerikaanse overheid.

Bedrijven als Microsoft en Google worden nu gedwongen die gegevens te leveren, ook als Nederland dit niet wil. Dat kan gaan om bankgegevens en andere financiële gegevens, passagiersgegevens en vervoersbewegingen, maar ook telecommunicatiegegevens. "Bij de aanbesteding van ICT-projecten zou de Nederlandse overheid niet meer moeten kiezen voor ICT-leveranciers die onder druk staan van de Amerikaanse overheid, aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak"

Privacy
Volgens Van Raak worden in Nederland allerlei maatregelen genomen om de privacy van burgers te beschermen. "Dat heeft geen zin als ICT-bedrijven privacygevoelige gegevens wel doorgeven aan de Amerikaanse politie, justitie en veiligheidsdiensten. Wij moeten onze eigen burgers kunnen beschermen."

De politicus merkt op dat de bemoeienis van de Amerikanen grote gevolgen kan hebben. "In de Verenigde Staten kunnen onze gegevens bijvoorbeeld worden gebruikt voor “datamining”. Dit is een manier van onderzoek die de Nederlandse regering afkeurt, maar die in Amerika de basis vormt voor een lijst van potentiële terroristen, waarop 500.000 tot één miljoen mensen staan geregistreerd."

Van Raak wil dat Nederland in Europees verband afspraken maakt met de Verenigde Staten over de bescherming van burgers. "Zolang de Amerikanen daar niet toe bereid zijn kan de Nederlandse overheid geen ICT-contracten sluiten met Amerikaanse bedrijven", besluit hij.

Reacties (6)
17-09-2011, 20:06 door spatieman
De Nederlandse overheid moet geen ICT-contracten met Amerikaanse bedrijven sluiten als die de privacy van Nederlandse burgers niet kunnen waarborgen.
--
Dat geld alleen niet voor de US overheid.
17-09-2011, 22:29 door Anoniem
Volgens mij zijn er wat gemeenten die hosted exchange van Microsoft gebruiken. Hmm, als dat in verkeerde handen terecht zou komen....
18-09-2011, 09:22 door Sokolum
Het is een populaire uitspraak. Amerikaanse ICT bedrijven hebben sowieso weinig kans om een aangebesteeding Van decoverheid te winnen, zeker wanneer volgens de aanbesteding regels de beheerders volgens de Nederlandse regels gescreend horen te zijn. Grote Amerikaanse bedrijven hebben overall hun beheerders zitten, van India tot .... Het is onmogelijk om die mensen te screenen, daarom kunnen alleen Nederelandse ingezetene de systemen beheren. Amerikaanse bedrijven maken geen kans, wanneer deze eis in de aanbestdingregels staan, en ze staan er zover wat ik ben tegengekomen er altijd in.
18-09-2011, 11:08 door golem
Het gaat niet om nederlandse of amerikaanse beheerders.
Het gaat om de data die in (cloud) systemen staan die door Amerikaanse bedrijven
beheerd worden.
19-09-2011, 10:53 door Mysterio
De SP moet zich even inlezen in de reeds bestaande wetgeving voordat ze weer eens populair gaan lopen doen. Buiten dat heb ik meer vertrouwen in een veilig Amerikaans bedrijf dan in een amateuristisch Nederlands bedrijf.
20-09-2011, 13:52 door Anoniem
Wat een hoop mensen zich niet realiseren is dat de patriot act uit amerika, tot gevolg kan hebben, dat de amerikaanse justitie/whatever, over kan en mag gaan tot totale in beslagname, van ieder bedrijf dat in de VS gevestigd is. Met andere woorden: Als de amerikanen, iets willen weten over een buitenlandsbedrijf, dan kunnen ze met de patriot act in de handen, het complete bedrijf overnemen en alle informatie wereldwijd opvragen, voor onderzoek. Klinkt niet spannend?

' It's in the cloud'. Alle grote cloud providers zitten in de VS, als een NL bedrijf haar data in 'the cloud' heeft staan, heeft de US Government alle rechten om alle klantgegevens uit te lezen, als ze vermoeden dat ergens in die cloud, gevaarlijke informatie staat. Privacy? Dat is iets typisch europees...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.