image

Kamer wil klokkenluidersbescherming voor hackers

maandag 19 september 2011, 09:08 door Redactie, 4 reacties

Mensen die misstanden in computersystemen aantonen moeten een klokkenluidersbescherming, aldus een groot deel van de Tweede Kamer. Het idee is afkomstig van PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen en wordt gesteund door VVD, PVV, SP, GroenLinks en D66, zo blijkt uit rondgang door Webwereld.

"Je wil eigenlijk een klokkenluidersregeling hebben voor hackers die te goeder trouw lekken willen aantonen. Ik zou ze een klokkenluidersstatus willen geven en ze willen ondersteunen", vertelt Heijnen tegenover de ICT-nieuwssite. Het Kamerlid benadrukt dat het aantonen van misstanden wel "te goeder trouw" moet gebeuren en dat er geen misbruik van gegevens mag plaatsvinden.

Preventie
"Klokkenluiders moeten beschermd worden en niet achtervolgd. Ze leggen immers het falen van ICT-systemen bloot", gaat Heijnen verder. Details van een mogelijk plan ontbreken echter nog. Wat als iemand tijdens het aantonen van misstanden bijvoorbeeld het volledige netwerk of systeem plat legt. Ook is het de vraag of een mogelijke regeling bedrijfs- en overheidssites niet vogelvrij verklaart.

Daarnaast gaan de aangesproken Kamerleden niet in op de oorzaak van het probleem, namelijk dat programmeurs onveilige websites bouwen en die niet laten testen.

Reacties (4)
19-09-2011, 09:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-09-2011, 10:09 door Night
Lol, we mogen allemaal ongevraagd gaan penetration testen!
19-09-2011, 12:39 door Anoniem
Al eerder op deze site:

http://www.security.nl/artikel/26020/1/Waar_zijn_de_klokkenluiders%3F.html
19-09-2011, 14:20 door Overcome
En wie biedt mij de garantie dat de hacker in kwestie niet eindigt zoals Fred Spijkers?
Wat als er een bug wordt gevonden in een systeem waar staatsgeheime informatie op staat en er vervolgens een grijs gebied wordt ingedoken waarbij aan de goede trouw van de hacker wordt getwijfeld?
Wie geeft mij dan de garantie dat die klokkenluidersregeling netjes wordt gevolgd, in plaats van dat mijn kop gaat rollen vanwege allerlei achterbakse politieke spelletjes door machthebbers die denken dat aan hun poten wordt gezaagd en die verantwoordelijk worden gehouden voor de onveilige software?

Nee dank je, de overheid heeft er te vaak een handje van dat overeenkomsten eenzijdig in hun voordeel worden veranderd of worden geinterpreteerd, juist doordat het zo'n machtig apparaat is. De brand in het Catshuis schiet me te binnen, waarbij onwenselijke informatie die bepaalde personen slecht uitkomt simpelweg wordt achtergehouden. Ik zou als hacker heel erg voorzichtig zijn met dit soort zaken, ook al staan er regelingen zwart op wit. Je goede wil tonen en gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.