image

Microsoft hoopt dat FBI botnetbaas pakt

vrijdag 23 september 2011, 09:42 door Redactie, 1 reacties

Microsoft heeft al het bewijs over het Rustock-botnet aan de FBI overhandigd, in de hoop dat de opsporingsdienst de eigenaar of eigenaren kan achterhalen. De softwaregigant kreeg in februari toestemming van de rechter om de domeinnamen en servers van het botnet uit de lucht te halen en de informatie op de harde schijven te onderzoeken.

Hiervoor werd 'ex parte' toegepast, waarbij het botnet zonder tegenspraak van de eigenaar kon worden uitgeschakeld. Rustock was tot halverwege maart het grootste spambotnet op het internet. Een Amerikaanse rechter besloot onlangs dat Microsoft de domeinnamen en IP-adressen van het Rustock botnet mag houden.

Beloning
De eigenaren werden nog via twee Russische kranten gezocht, zodat ze hun kant van het verhaal in een Amerikaanse rechtbank konden houden, maar niemand reageerde. Volgens Richard Boscovich van de Microsoft Digital Crimes Unit, is de civiele zaak succesvol afgerond en is het nu aan de FBI om het bewijs verder te onderzoeken.

De beloning van 250.000 dollar die Microsoft op het hoofd van de botnetbeheerder zette, blijft nog steeds van kracht, maar tips moeten nu direct aan de FBI worden doorgespeeld. Van de 1,6 miljoen besmette computers die onderdeel van het Rustock-botnet waren, is inmiddels 75% ontsmet. Microsoft werkt met CERTS en internetproviders samen om de malware ook van de resterende 400.000 computers te verwijderen.

Reacties (1)
23-09-2011, 11:57 door Nimrod
Kijk hierom hou ik van Microsoft ze hebben de goede intenties!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.