image

Privacy vs. hoogwaardige identificatiemiddelen

woensdag 31 juli 2002, 11:30 door Redactie, 2 reacties

In een niet-aflatende strijd tegen terrorisme, wil de regering Bush biometrische identificatietechnologieën inzetten om het land te beschermen.
Vingerafdrukken, gezichtsherkenning, irisscans en andere technieken zullen veelvuldig ingezet worden om terroristen en criminelen te helpen onderscheiden van de grote groep onschuldige mensen.
Privacy-activisten zijn echter geen voorstander van deze plannen. Zij vrezen dat camera's voor gezichtsherkenning op den duur gebruikt zullen worden als gewone beveiligingscamera's en dat biometrische rijbewijzen plotsklaps omgetoverd worden tot nationale identiteitsbewijzen.
Maar dat, geeft een woordvoerder van de overheid aan, is natuurlijk de bedoeling niet. Hoogwaardige identificatietechnieken mogen nooit burgerlijke vrijheden ondermijnen. (FCW.com)

Reacties (2)
31-07-2002, 12:02 door Anoniem
In Nederland is men al "verder". Het volgende stond vroeger op de site van de Volkskrant maar is intussen weer verdwenen (vandaar dat ik niet kan volstaan met alleen maar de link) Merk op dat allerlei "verdachte groepen" worden geïntroduceerd om de publieke acceptatie van biometrische technieken makkelijker te maken...:


<< Irisscan tegen fraude met identiteit
17 april 2001
- Van onze verslaggever Noël van Bemmel

De overheid installeert vanaf juni bij wijze van proef elektronische zuilen waarmee de identiteit van vreemdelingen beter kan worden gecontroleerd. In Rotterdam wordt de iris gescand, in Hilversum tast een computer het gelaat af. Die technieken moeten zogeheten look-alike fraude bestrijden, waarbij iemand het identiteitsbewijs gebruikt van een ander die op hem of haar lijkt.

Bij de Rotterdamse vreemdelingenpolitie worden zuilen geplaatst met een elektronisch scherm en een camera achter glas. Die maakt een opname van de iris en vergelijkt deze met de code op een meegebrachte identiteitskaart. Zo zullen 250 vreemdelingen worden gecontroleerd die zich maandelijks moeten melden. Omdat een iris uniek is, kunnen zij geen familielid of bekende sturen.

Andere voordelen van deze methoden zijn een kortere wachttijd bij de vreemdelingenpolitie, minder werk voor de politie en betrouwbare presentielijsten. Dat laatste geldt spoedig ook voor de verplichte inburgeringscursussen in Hilversum. Daar moeten nieuwkomers voor aanvang van de les hun gelaatskenmerken laten controleren door een computer. Deze meet onder meer de gezichtsomtrek en de afstand tussen de ogen. In Delft worden al sinds januari vingerscanners getest onder 250 uitkeringsgerechtigden.

Het is de bedoeling dat in 2003 alle Nederlanders zich legitimeren aan de hand van unieke lichaamskenmerken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken test deze biometrische technieken op vreemdelingen en uitkeringsgerechtigden, omdat zij zich regelmatiger melden bij de autoriteiten. Zo kunnen de systemen sneller worden getest.
Bovendien is de kans op persoonsverwisseling onder vreemdelingen groter. 'In een multiculturele samenleving', zegt projectmanager M. Stijl, 'voldoet de pasfoto niet meer. Westerse ogen hebben moeite negroïde en Aziatische gezichten onderling van elkaar te onderscheiden, en andersom.' Volgens Stijl zijn twee soorten fraude mogelijk: 'Je kunt documenten vervalsen of met andermans papieren op stap. Omdat de kwaliteit van documenten steeds beter wordt, wordt de tweede variant populairder.'
Er is geen onderzoek gedaan naar de omvang van deze look-alike fraude. Het verschijnsel verdwijnt vanzelf, verwachten betrokkenen, zodra biometrie algemeen is ingevoerd.

De lichaamskenmerken worden niet opgeslagen in databanken. De zuilen controleren slechts of de iris, het gelaat of de vingerafdruk overeenkomt met een code op de identiteitskaart. Iemands rondgang volgen langs de instanties van Nederland is in strijd met de huidige privacywetgeving.>>
06-08-2002, 10:36 door Anoniem
Biometrische identificatie-methodieken zijn bedoeld om iemands identiteit met grotere zekerheid vast te stellen dan met behulp van de huidige manieren (pasfotootje, sleutel, etc.). Ten onrechte leeft de angst voor het Big Brother-scenario en voor inbreuk op de (lichamelijke) privacy. De verbetering van de huidige technieken draagt hier niet aan bij, omdat het gebruik van Biometrie niets zegt over hoe men met de gegevens om moet gaan (beveiliging, opslag, vernietiging, bewaartermijnen, kortom: Wet Bescherming Persoonsgegevens, in Nederland althans).

Het verschil tussen het gebruik van paspoorten en biometrische rijbewijzen als nationaal identiteitsbewijs is niets anders dan dat de persoon waarop het bewijs betrekking heeft zich met grotere zekerheid kan identificeren. Fundamenteel verandert er dus niets.

Concluderend: het gaat dus niet zozeer om de wijze waarop de identificatie plaatsvindt maar hoe er met de persoonsgegevens wordt omgesprongen. Kortom: don't blame Biometrics...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.