image

Laatste Zeus-crimineel bekent schuld

dinsdag 27 september 2011, 06:55 door Redactie, 0 reacties

In New York heeft het 27ste en laatste lid van een Oost-Europese bende cybercriminelen schuld bekend aan het witwassen van geld dat via de Zeus Trojan van Amerikaanse bankrekeningen was gestolen. De bende zou meer dan drie miljoen dollar hebben witgewassen. Nikolay Garifulin is het laatste opgepakte bendelid dat schuld bekend. De meeste van de 26 overige aangehouden leden zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de twee en 48 maanden.

De bendeleden fungeerden vooral als katvanger om via Zeus gestolen geld wit te wassen. Daarvoor gebruikte men valse identiteitsbewijzen, waarmee allerlei rekeningen werden geopend. De criminelen in Oost-Europa lieten Zeus het geld naar deze rekeningen overmaken, waar het door de katvangers konden worden opgenomen en overgemaakt.

Visum
De bende rekruteerde voornamelijk individuen die op een studentenvisum de Verenigde Staten waren binnengekomen. De katvangers werden van valse paspoorten voorzien en moesten verschillende bankrekeningen openen. Garifulin inde vervolgens de door de katvangers opgenomen bedragen. Hem hangt een maximale gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd. Nog acht katvangers zijn in deze zaak voortvluchtig en worden door de FBI gezocht.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.