image

Chrome volgende maand nummer 2 in Nederland

zaterdag 1 oktober 2011, 09:48 door Redactie, 28 reacties

Nog 31 dagen en dan zal Firefox niet meer de tweede browser onder Nederlandse internetgebruikers zijn. Google Chrome zal Mozilla's browser dan zijn gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van StatCounter. Chrome heeft op dit moment 18,3% van de Nederlandse markt in handen, terwil Firefox goed voor 18,9% is. Chrome wist er sinds augustus 0,55% bij te krijgen, terwijl Firefox 0,6% verloor. Internet Explorer is in Nederland met 53,5% nog veruit de populairste browser.

Ook wereldwijd gezien lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat Firefox de nummer twee positie aan Google Chrome verliest. Volgens StatCounter surft 23,6% met Chrome, tegenover 26,8% met Firefox. Firefox verloor echter 0,7%, terwijl Chrome er een kleine half procent bij kreeg. In dit tempo zal Chrome in december de tweede browser achter IE zijn.

Windows 7
Naast StatCounter wordt het marktaandeel van de verschillende browsers ook door Net Applications in de gaten gehouden. Dat ziet nog steeds een groter gat tussen Chrome en Firefox. Mozilla's browser heeft volgens het meetbureau een aandeel van 22,5%, tegenover Google Chrome met 16,2%. Chrome wist er het afgelopen jaar elke maand aandeel bij te krijgen, terwijl Firefox op twee maanden na alleen maar terrein verloor. Als de trend van Net Applications zich doorzet, zal Chrome halverwege volgend jaar de tweede browser zijn.

Ook volgens Net Applications is IE met 54,4% nog altijd de grootste browser op dit moment. Met name op Windows 7 doet Microsoft's browser het erg goed. IE9 is hier na IE8 de meest gebruikte browser, hoewel Chrome ook hier de nummer twee positie lijkt over te gaan nemen.

Reacties (28)
01-10-2011, 10:29 door Anoniem
En toch blijf ik Fx gebruiken. Oude liefde roest niet.
01-10-2011, 11:08 door Anoniem
Toch indrukwekkend van google. Temeer omdat dit ook aantoont dat internet gebruiken niets om privacy geven, althans in Nederland. Gewoon google chrome webbrowser gebruiken en rtl 4 5 6 7 8 9 10 enz blijven kijken.

Licht natuurlijk ook aan Mozilla, die met hun Firefox webbrowser een gedrocht gecreëerd hebben.

Mijn felicitaties aan Microsoft met hun speelgoed OS (daaronder vallen ook GNU/Linux and Mac OS X) doen ze het nog steeds goed. Goed bezig mannen. Veiliger software word een steeds grootere utopie.

Ondanks mijn ietwat sarcastische ondertoon, wens ik jullie een fijne dag toe.
01-10-2011, 12:02 door Anoniem
Go Chrome!
01-10-2011, 12:38 door Anoniem
Op windows 7... ach vandaar...
01-10-2011, 13:23 door Anoniem
Ik vraag me af hoe bedrijven dit (marktaandeel browsers) nu meten, kan iemand mij dat uitleggen ?
Zit er veel verschil in security tussen de meest recent uitgebrachte versies van Google Chrome en Mozilla Firefox ?

Firefox doet qua snelheid niet meer onder voor Chrome, is mijn mening.
01-10-2011, 13:34 door Anoniem
Ik gebruik Firefox en die blijf ik gebruiken, ik laat mij niet meeslepen door zogenaamde objectieve meet bureaus
01-10-2011, 14:12 door Eerde
Toch weer mooi van Google ;)
01-10-2011, 14:30 door cjkos
Google heeft ook wel een mooie meevaller denk ik.

FF maakt het er zelf een beetje naar denk ik.
Als ik eergisteren versie 7 krijg voorgeschoteld, en nog geen 24 uur later al 7,01.
En als je bij elke upgrade je no script toestemmingen moet vernieuwen.

Zou mij niet verbazen als FF over een paar maanden gehalveerd is een Chrome 1 is.
01-10-2011, 16:08 door Anoniem
In mijn boek zijn Chrome en FF beter dan IE. IE is ondanks nieuwe edities altijd schokkerig en langzaam. FF heeft mogelijkheden maar niet erg verschillend van IE. Chrome is snel en makkelijk. Ik ben verbaasd dat ie nog niet nr 1 is.
01-10-2011, 19:34 door sloepie
Over mijn lijk dat ik ooit chrome gebruik. Ik ben juist druk bezig met het afbouwen van alle Google toepassingen, inclusief android, want ook de smartfoon gaat er uit.

Ik ben die al die systemen die elke scheet die je laat bijhouden, meer dan zat.
01-10-2011, 20:07 door Anoniem
Mensen mensen laat u toch niets wijsmaken de enige reden dat IE op de eerste plaats staat is dat microsoft betaald voor de 1e plaats, ik zeg nogmaals Ik gebruik Firefox en die blijf ik gebruiken, ik laat mij niet meeslepen door zogenaamde objectieve meet bureaus
01-10-2011, 20:18 door Anoniem
chrome is ook veel sneller. Firefox ken ik nogsteeds al verschrikkelijk langzaaaaaaam, als IE nou ook is existenties laat toevoegen zoals (Youtube)Adblock enzo zal ik dat op W7 liever gebruiken...
En Microsoft kiest zelf voor dat niks open source is, allemaal leuk en aardig maar als dr (op apple na) een beter alternatief is voor windows.... waarom heeft apple itunes (denk meest gebruikte mediaspeler?) en geen goede browser
01-10-2011, 21:46 door Anoniem
Ben erg blij met Chrome, gebruik het sinds het begin met grote tevredenheid. Snel, schoon en wordt steeds beter.

Grootste probleem voor de meeste mensen die ik erover sprak was het ontbreken van een Afdrukvoorbeeld, ook dat hebben ze nu mooi OS onafhankelijk geimplementeerd!
01-10-2011, 23:23 door Anoniem
@sloepie

nou gebruik dan lekker Iron, de Chrome versie zonder privacy-shizzle ;)!
02-10-2011, 00:39 door spatieman
privacy inruilen voor advertenties, ehm, nee...
02-10-2011, 02:42 door Anoniem
Voorspellingen voorstellen als zekerheden: -1
Google's disrespect voor privacy: -1000
02-10-2011, 03:00 door Anoniem
Wij blijven trouw aaan "IE". Het werkt perfect en snel op onze systemen. MS heeft de browser echt goed verbeterd. "IE" blijft eerste plaats! Bravo MS.

Chung Hui en Jorrit C
02-10-2011, 13:21 door Anoniem
Ben best tevreden met FF, voor mijn geen andere.
02-10-2011, 14:05 door Spiff has left the building
Door Anoniem: En toch blijf ik Fx gebruiken. Oude liefde roest niet.
Door Anoniem: Ik gebruik Firefox en die blijf ik gebruiken, ik laat mij niet meeslepen door zogenaamde objectieve meet bureaus
Ik snap die en de andere vergelijkbare reacties niet zo goed.
Want het spreekt toch voor zich, lijkt me, dat wanneer een andere browser een groter marktaandeel krijgt dan Firefox, dat dat geen reden hoeft te zijn om dan zelf mee te gaan in die ontwikkeling?
Dat IE het grootste marktaandeel heeft is toch óók geen reden om IE te verkiezen boven Firefox?
Nou dan.
Je kiest de browser die je het meest waardeert om z'n kwaliteiten en mogelijkheden, en dat is zeker niet per definitie de browser met het grootste marktaandeel.
Óf iemand moet graag een 'winnaar' willen volgen. Maar dat is hoe dan ook een wat griezelig fenomeen, vind ik.
02-10-2011, 14:30 door Wim ten Brink
Wat velen niet beseffen is hoeveel gegevens er al worden bijgehouden terwijl je Chrome niet gebruikt. Zo bewaart Facebook een extreem lange geschiedenis met je volledige geschiedenis en al je berichten inclusief de berichten die je verwijdert en nog veel meer. Adverteerders hebben complete systemen om bezoekers te volgen over honderden verschillende websites om zo hun advertenties te kunnen afstemmen aan wat een bezoeker kennelijk interesseert. En ook internet providers kunnen uitgebreide profielen bijhouden van al hun klanten omdat ze precies weten waar de klant heen gaat. En dan is zelfs SSL-verkeer niet meer helemaal veilig, zoals we met de Diginotar hack hebben gemerkt.
Privacy op het Internet is een illusie. Die heb je gewoon niet, ongeacht wat je probeert. Wat je zult moeten doen is bepalen wie je wel, en wie je niet betrouwbaar vindt. Als je Google niet vertrouwt, kies dan voor Microsoft. Vertrouw je Microsoft ook niet, kies dan voor Apple. Is Apple ook onbetrouwbaar, kies dan voor een van de vele Linux-smaken. Idem met webbrowsers: kies diegene die jij het meest betrouwbaar vindt. En besef wel dat welke keuze je ook maakt, er altijd zwakheden zitten die jou later het gevoel kunnen geven dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt.

Sowieso vreemd dat er mensen zijn die Google niet vertrouwen maar hier op deze site wel een account aanmaken en commentaar leveren. (Temeer omdat security.nl weer ads gebruikt van Google.)
02-10-2011, 15:07 door Anoniem
Wie serieus bezorgt is over de privacy issues van Chrome maar wel van het gemak en de snelheid houd moet Iron gaan gebruiken. Prima alternatief zonder privacy issues zie http://www.srware.net/en/software_srware_iron_chrome_vs_iron.php
02-10-2011, 16:45 door Nietsnut
Door WorkshopAlex:

Sowieso vreemd dat er mensen zijn die Google niet vertrouwen maar hier op deze site wel een account aanmaken en commentaar leveren. (Temeer omdat security.nl weer ads gebruikt van Google.)

Nou dat kan je tegenwoordig verbieden als webmaster bij Google ads dat men gegevens van je bezoekers gebruikt voor reclame doeleinden ook het weergeven van gerichte reclame kan je uitzetten.
Ikzelf heeft dat al ingeschakeld staan het scheelt wel wat inkomsten
02-10-2011, 18:53 door Anoniem
Vreemde cijfers die ik daar zie in het artikel op het plaatje.
Als ik W3Schools bezoek en daar de stats bekijk ziet het er toch heel anders uit.

Aah, ik zie het: Het gaat om browsergebruik op het besturingssysteem Windows 7. In augustus goed voor ongeveer 40% van het internetgebruik.
03-10-2011, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: Wij blijven trouw aaan "IE". Het werkt perfect en snel op onze systemen. MS heeft de browser echt goed verbeterd. "IE" blijft eerste plaats! Bravo MS.

Chung Hui en Jorrit C

Heeft dat IP-adres nog steeds geen IP-ban gekregen? Heeft die Chung Hui en Jorrit C nu echt niets beters te doen?

Door Anoniem: chrome is ook veel sneller. Firefox ken ik nogsteeds al verschrikkelijk langzaaaaaaam, als IE nou ook is existenties laat toevoegen zoals (Youtube)Adblock enzo zal ik dat op W7 liever gebruiken...
En Microsoft kiest zelf voor dat niks open source is, allemaal leuk en aardig maar als dr (op apple na) een beter alternatief is voor windows.... waarom heeft apple itunes (denk meest gebruikte mediaspeler?) en geen goede browser

Ik heb geen idee wat je allemaal wilt zeggen, maar ik vind Safari een zeer goede browser. Ik heb geen idee hoe de Windows-versie van Safari is, maar onder Mac OS X is er in mijn ogen niets mis mee.

De beste third-party browser voor Mac OS X is in mijn ogen Opera. Opera heeft zich immers de moeite genomen om hun browser zo goed mogelijk te laten integreren in Mac OS X. In Mac OS X is het normaal dat kruisjes om tabs te sluiten aan de linkerkant staan en dit is in Opera het geval. Opera gebruikt de goede vertalingen, namelijk "Archief", "Wijzig" en dergelijke zoals dat hoort in Mac OS X. Daarbij is Opera beschikbaar in de Mac App Store. Dit is zoals het hoort. Waarom moet iedere applicatie zijn eigen update-mechanisme hebben? Ik wil gewoon alle updates via de Mac App Store binnen krijgen en Opera doet dit.

Opera doet het dus echt perfect op het gebied van integratie in Mac OS X en is naar mijn mening dus de beste third-party browser voor Mac OS X. De meest belabberde browser voor Mac OS X is in mijn ogen Firefox. Bij het gebruik van Firefox heb ik niet het idee dat ik een browser voor Mac OS X gebruik. Je merkt gewoon dat je een kloon van een Windows-browser gebruikt. Iedere keer als ik een tab wil sluiten, sta ik weer met mijn cursor aan de verkeerde kant van de tab. Zet die kruisjes aan de linkerkant, in plaats van aan de rechterkant. Het is een versie voor Mac OS X, zet de kruisjes dan op die goede plaats en zorg voor de juiste vertalingen. Microsoft gebruikt de termen "Bestand" en "Bewerken". Apple gebruikt echter de termen "Archief" en "Wijzig". Gebruik deze vertalingen dan ook voor de Mac-versie van jullie browser.

Firefox is niet beschikbaar in de Mac App Store en moet je dus vanaf hun website downloaden en Firefox heeft dus ook zijn eigen update-mechanisme. Daarnaast is iedere taal bij Firefox een aparte download. In tegenstelling tot Windows, is het in Mac OS X wel heel gemakkelijk om de taal aan te passen. Als ik de taal wijzig van Nederlands naar Engels, Duits, Fraans of iets dergelijks horen de applicaties dus in die taal op te starten. Firefox doet dit uiteraard niet, aangezien iedere taal dus een aparte download is. Firefox trekt zich dus geen zak aan van hoe een applicatie voor Mac OS X eruit hoort te zien en hoort te werken. Naar mijn mening is de Mac-versie van die browser dus een regelrechte aanfluiting.

Google Chrome doet het vele malen beter dan Firefox. Het is alleen jammer dat Google - net als Firefox - ook al geen zin heeft om die kruisjes naar links te verplaatsen. Ook Google Chrome is helaas niet beschikbaar in de Mac App Store.
03-10-2011, 16:56 door Anoniem
! ding vind ik niet terecht en dat is IE tot populairste uit te roepen. De meest gebruikte, ok, maar zeker niet de populairste. Het grote getal genruikt IE en weet niet eens hoe ze iets anders moeten installeren, of dat het uberhaupt bestaat! Als iedereen vrije de keus zou hebben en zou weten waar het over gaat, dan zal het er heel anders uitzien, zonder een merknaam te noemen.
04-10-2011, 12:53 door Patio
Redactie schreef: Internet Explorer is in Nederland met 53,5% nog veruit de populairste browser.

Populair in de zin van geliefd of meest gebruikt? Waarschijnlijk het laatste. Ik raakte op m'n werk dikwijls geïrriteerd als ik weer eens M$I€ moest gebruiken i.p.v. FF, omdat men zo nodig bijzondere Microsoftspecifieke foefjes wilden gebruiken in de code.

Na het verlaten van het bedrijf overgestapt op Safari [voor wie het weten wil momenteel 5.1 (6534.50)] en dat bevalt me uitstekend. Kan ik heel veel mensen aanraden. Draait ook op Windowsmachines [wet niet welke versie]
04-10-2011, 20:48 door Anoniem
Haha. Zitten jullie je nu je eigen browser te verdedigen ? Gebruik gewoon wat je wilt, net zoals mensen liever een audi dan een renault rijden of whatever. Maken jullie je maar lekker druk ik ga ff verder met leven, ik stap zometeen even in m'n renault want ik las op mn 'browser' dat er een goede band speelt in bourbon street :) Misschien kom ik daar een audi rijder tegen die even met me wil discussieren ondertussen over hoe geweldig zijn auto is en de mijne niet ;)
05-10-2011, 00:42 door Anoniem
Opzich niet vreemd dat Chrome zo groot wordt. Blijkbaar zijn er toch nog Hyvers die hieraan zo verslaafd zijn, dat zij zich laten voorschrijven, om Chrome te gebruiken.
Ik heb afscheid genomen van Hyves omdat ik mij niet laat voorschrijven welke browser ik MOET gebruiken.
Ik ben benieuwd, hoeveel leden het Hyves waard is om ziel, zaligheid en toegankelijkheid te verkwanselen aan Chrome, die dus door deze praktijken de grootste wil worden....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.