image

Politie bestrijdt criminelen met kentekenscanner

vrijdag 16 november 2012, 11:56 door Redactie, 22 reacties

De Haagse politie heeft deze week een actie tegen criminele jeugdgroepen gehouden waarbij de kentekens van 3.000 auto's werden gescand. Tijdens de actie werd de Automatische Nummer Plaat HeRkenning (ANPR) ingezet. ANPR is een computer met een gespecialiseerd softwareprogramma en een daaraan gekoppelde videocamera, die kentekens van passerende voertuigen scant, vastlegt en herkent aan de hand van gekoppelde kentekenbestanden die in het systeem zijn aangebracht.

Hit
Met deze apparatuur is het mogelijk om kentekens te scannen en te vergelijken met vooraf geuploade hotlisten. Met de kentekens die op deze hotlisten voorkomen is volgens de politie "iets mis". Door opvolging te geven aan een "hit" kan het voertuig worden staandegehouden en de bestuurder worden onderworpen aan een onderzoek.

Ook zijn kentekenbestanden van andere instanties zoals de Belastingdienst en de Douane in het systeem te laden. Van de 3.000 scans die de politie uitvoerde, kwamen 250 hits van voertuigen of personen "waar wat mee aan de hand was", aldus de politie. Tijdens het doorzoeken van de verdachte auto's werd bij één persoon een bivakmuts aangetroffen.

Resultaten
Twee personen hadden een slotentrekker (inbrekersgereedschap), handschoenen en meerdere gsm’s bij zich. Meerdere personen hadden zelfs vijf of meer gsm’s bij zich. Verder beschikte één persoon over neopreen handschoenen en portofoons. In de kofferbak van één voertuig lag een honkbalknuppel.

Bij éé voertuig werden drie arrestanten gemaakt ter zake de Wet Wapens en Munitie en de Opiumwet. In dit voertuig werd bij de bestuurder een handvuurwapen met scherpe patronen aangetroffen; in de kofferbak zat ruim een halve kilo henneptoppen. In totaal werden er zeven personen aangehouden.

Reacties (22)
16-11-2012, 12:02 door Anoniem
En dan vraag ik me af waarom ze dit niet iedere dag doen... Hard aanpakken die handel.
16-11-2012, 12:13 door Morbius
De juridische term is ""waar wat mee aan de hand was"" aldus de politie.
16-11-2012, 12:45 door Anoniem
"De politie betrekt de buurt nadrukkelijk bij de aanpak. De aanhoudingen zelf worden waar mogelijk zichtbaar voor de hele buurt verricht."

Een vreemde doelstelling - als je uitgaat van onschuld totdat schuld bewezen wordt. Of veroordeeld de politie je alvast voordat de rechter dat doet ?
16-11-2012, 12:46 door Anoniem
Ik denk dat de helft van ICT minnend Nederland meer dan 1 GSM heeft... Allemaal topcriminelen dus!
En ik vraag me af of ik wanneer ik zelf 250 auto's aan de kant zet willekeurig of ik niet een hogere hitrate krijg.
16-11-2012, 12:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-11-2012, 13:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-11-2012, 13:24 door Anoniem
Wat voel ik me weer heerlijk veilig na dit bericht.

Niet dus.

Lang leve de politie(staat).
16-11-2012, 13:27 door Atropos
oeps, heb 3 gsm en soms 5,
Staan ze nu straks voor de deur?
Ik zie de krantenkop al: " Vermeende criminelen gearresteerd met groot aantal verdachte gsm's. opgesloten in maximum beveiligde gevangenis met nog 100.000 andere."
"denkt gelijk na over multisimcard gsm aan te schaffen"
16-11-2012, 13:33 door Anoniem
Ze gaan ook de bestanden koppelen met telefoonshops. Als je meer dan 1 GSM koopt, krijg je gelijk een inval in je huis.
16-11-2012, 13:37 door 64fischer
En als iemand hiervan de juridische grondslag weet aan te vechten, is er 3 maanden later wetgeving die het wel mogelijk maakt. No worries. Controlgrid 2.0 is coming.
16-11-2012, 14:11 door Anoniem
Er werd een bivakmuts gevonden... ja, dat duidt wel op een crimineel inderdaad. Het is verbazingwekkend dat die uberhaupt nog verkocht mogen worden, je zou verwachten dat ze onder de Wapenwet vallen...

De Politie zal best een neus voor zaken hebben maar als je zo leest over een honkballknuppel in de achterbak dan krijg je het gevoel dat je niet eens meer naar de hockeyclub kan zonder briefje van je moeder...
Wij hebben thuis ook portofoons. Een beetje duiker heeft neopreen handschoenen (wij hebben er ovenwanten van, maar daar breek je niet zo gauw mee in. Om ergens brand mee te stichten, dat misschien weer wel...
5 of meer GSMs is wat veel voor een particulier, dus we zullen hopen dat dat geen vertegenwoordiger van een phone house was.

Kom jongens, iets steviger contrabande had me toch meer overtuigd van het nut van deze nieuwe privacyschending (want ook mijn kenteken wordt nu dus gescand).
16-11-2012, 15:10 door SirDice
Tijdens het doorzoeken van de verdachte auto's werd bij één persoon een bivakmuts aangetroffen.
Sinds wanneer is het bezit van een kledingstuk verboden? Als een moslima een boerka mag dragen mag ik een bivakmuts op. Of je verbiedt beiden of je staat ze beiden toe.

Verder beschikte één persoon over neopreen handschoenen en portofoons.
Ik heb vroeger veel gesurft, toen had ik ook neopreen handschoenen, wat is daar mis mee?
16-11-2012, 16:43 door Morbius
Door Anoniem: "De politie betrekt de buurt nadrukkelijk bij de aanpak. De aanhoudingen zelf worden waar mogelijk zichtbaar voor de hele buurt verricht."

Een vreemde doelstelling - als je uitgaat van onschuld totdat schuld bewezen wordt. Of veroordeeld de politie je alvast voordat de rechter dat doet ?

Jezus. Daar las ik nog overheen. Schandalig.

Door Peter V:
Door Morbius: De juridische term is ""waar wat mee aan de hand was"" aldus de politie.
Dat is zelfs geen juridische term. Je komt dit niet tegen in het Wetboek van Strafrecht of Strafvordering. In dat laatste boek wordt van "verdachte" gesproken.

Ik zal voortaan [sarcasme].... [/sarcasme] doen. ;)
16-11-2012, 16:56 door Preddie
Een bivakmuts heb ik ook ...... lekker warm in combinatie met neopreen handschoen.Dit is bijna een must als je midden in de winter wil gaan vissen ....

Ik heb standaard drie telefoons of meer bij me, zakelijke, prive enz. enz. ..... Tevens ben ik in het bezit van materiaal waar je sloten mee kan openen, omdat lockpicking een uitdagende hobby is .

Ben ik nu verdacht ?


Nu ff serieus .... wat heeft dit voor nut, we scannen 3000 auto's om vervolgens 3 personen op te pakken, want voor de overige zaken zou ik niet weten wat de mensen fout doen. Kort gezegd is dit gewoon een net uitgooien en kijken of je iets vangt, in plaats van gericht naar criminele zoeken ....... aparte manier van werken .....
16-11-2012, 16:56 door Preddie
Door AnonymousSecurity: Weet je wat nou het lullige is ..als je verkeerd geregistreerd staat word je continu aangehouden en beloven ze steeds het te corrigeren...

Zo werkt het in de praktijk

Google even op Ron Kowsoleea ! ;)
16-11-2012, 19:00 door Anoniem
Zoveelste uitbreiding van grootscheepse veegcontrole. Iets anders kunnen ze kennelijk niet meer. Opsporen? Gericht arresteren? Hoor er niets meer over. Het zijn altijd massa-acties.
17-11-2012, 10:49 door spatieman
right.
alsof ze maar 3000 autos gescant hebben.
ze scannen iedere dag auto's met ANPR voor belasting onderduikers ,en andere dingen..
17-11-2012, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem: "De politie betrekt de buurt nadrukkelijk bij de aanpak. De aanhoudingen zelf worden waar mogelijk zichtbaar voor de hele buurt verricht."

Een vreemde doelstelling - als je uitgaat van onschuld totdat schuld bewezen wordt. Of veroordeeld de politie je alvast voordat de rechter dat doet ?

Zo laat de politie zien dat bepaalde ettertjes niet zo onaantastbaar zijn als ze zich gedragen. En ook dat de politie meer uitvoert dan koffiedrinken op het bureau. Als iemand wordt aangetroffen met slotentrekker, bivakmuts, nopreen handschoenen en nog wat meer inbrekersgereedschap, dan was dat vast niet om bij zijn oude moedertje tochtstrippen te plaatsen.
18-11-2012, 12:46 door P5ycH0
En de politiestaat is weer een stapje dichterbij !!

Tipje voor onze regenten: Als je elk huis elke week doorzoekt, vindt je meer goederen/personen "waar wat mee aan de hand is"

Voor de rest: https://vimeo.com/52165457
19-11-2012, 12:47 door Anoniem
In het Verenigd Koninkrijk -Engeland_ staat het vol met dit soort scanners. De meesten geplaatst door de overheid maar ook de particuliere sector gebruikt ze (bv bij de ingang van parkeerplaats grote supermarkt om de winkeldief -bekend van eerder- extra in de gaten te houden)
19-11-2012, 13:06 door loodgieterron
in het Verenigd Koninkrijk -Engeland- staat het vol met dit soort scanners. Meesten zijn geplaatst door de overheid; particuliere bedrijven gebruiken ze ook.( bv bij de ingang van parkeerplaatsen van grote supermarkten; "we zien de winkeldieven aankomen")
21-11-2012, 07:59 door Anoniem
En toch vind ik het prima. Er lopen mi iets teveel figuren rond die zich misdragen en zich met de argumenten die ondermeer hierboven gegeven worden verdedigen.
En ja, ook ben ik van mening dit soort scans heel goed door de privacy specialisten tegen het licht gehouden moeten worden opdat we met z'n allen uiteindelijk een goede modus vinden tussen opsporen en privacy.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.