image

Overheid onthult Nationaal Crisisplan ICT

vrijdag 16 november 2012, 11:39 door Redactie, 4 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het Nationaal Crisisplan ICT (Het NCP-ICT ) onthuld dat beschrijft hoe de overheid in het geval van een ICT-crisis moet opereren. Aanleiding voor het rapport is de DigiNotar-affaire, die volgens Opstelten liet zien in welke mate de overheid afhankelijk is geworden van het onverstoord functioneren van informatie en communicatietechnologie.

Het NCP-ICT is een beschrijving van de rijkscrisisstructuur bij een ICT-crisis en heeft als doel het waarborgen dat tijdens een ICT-crisis zo veel als mogelijk wordt gewerkt volgens de generieke crisisstructuur, aangevuld met de noodzakelijke specifieke kennis en expertise om een ICT-crisis te beheersen.

Beweging
"Het terrein van cyber security is constant in beweging. Een crisisplan is echter een momentopname van de huidige situatie. Beleidsontwikkelingen of nieuwe wet- en regelgeving kunnen pas opgenomen worden in een crisisplan wanneer deze van kracht zijn. Om deze reden is het NCP-ICT een levend en regelmatig te actualiseren document", aldus Opstelten.

Het crisisplan zelf geeft verschillende definities, beschrijft de doelgroep, betrokken organisaties, processen en de relevante wet- en regelgeving. Het is dan ook vooral bedoeld als 'steun' aan publieke organisaties die betrokken zijn bij een ICT-crisis, zowel in de voorbereiding op als tijdens de crisis zelf.

Training
De opstellers van het crisisplan stellen dat naast het beschrijven van de processen bij een ICT-crisis, het beoefenen van de procedures een belangrijk middel is om goed voorbereid te zijn. Ook Opstelten meldt dat in zijn brief aan de Kamer.

"Ik onderschrijf de aanbevelingen. De eerste aanbeveling is in lijn met het leidende principe van crisisbeheersing 'train as you fight and fight as you train'. Rijksbreed wordt intensief samengewerkt aan de opleiding en oefening van deelnemers van de rijkscrisisorganisatie onder andere door middel van de NationaalCrisisCentrum (NCC) -academie en crisisoefeningen zoals bijvoorbeeld de ICT-oefeningen Cyberstorm2 en Copy Paste."

Reacties (4)
16-11-2012, 14:41 door Anoniem
Die kan dan bij de overheid meteen aan de bak haha.
Een groot crisis op ICT gebied daar.
16-11-2012, 19:40 door Anoniem
Het is toch altijd crisis in de overheidsIT?
17-11-2012, 20:32 door El Pedro
Door Anoniem: Die kan dan bij de overheid meteen aan de bak haha.
Een groot crisis op ICT gebied daar.
Wie precies is "die"?
Over wie heb je het in godsnaam?
18-11-2012, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Die kan dan bij de overheid meteen aan de bak haha.
Een groot crisis op ICT gebied daar.

Ziet er uit als een reactie van spatieman. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.