Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Express Gate van Asus

01-10-2011, 20:41 door S-q., 4 reacties
Hallo;
Ik heb een Asus Eee-pc gekregen. Nu zag ik dat deze ook een eigen OS heeft, te weten "Express Gate".
Op internet lees ik dat deze opstart vanuit een E-prom/flash geheugen en daarom niet of minder gevoelig is voor malware.
Mijn vraag is, kan dit kloppen en is het veiliger voor bij voorbeeld internetbankieren?
(Beschreven is dat vanuit Express Gate, de HD niet benaderd/gebruikt kan worden.
Dat betekent dan mi.ook dat er geen virus-/malwarescanner gebruikt wordt.)

Tot horen.
S-q.
Reacties (4)
01-10-2011, 21:57 door xy22
Express Gate is in feite een Asus-specifieke variant van Splashtop OS. Dat is een kleine (en zeer snel opstartende) Linux distributie.
Voor Linux is er niet al te veel malware, althans niet in de mate waarin het er is voor Windows. Dus ja het is een stapje veiliger om mee te internet bankieren. Maar houd a.u.b. in gedachte dat op een gegeven moment alles veroudert: en zo ook de Express Gate versie die jij kunt gebruiken. Inclusief browser etc.
Tenzij je Express Gate kunt updaten (en dat zou ik niet weten), kan het nu misschien een stap veiliger zijn voor internetbankieren e.d., maar over een tijdje zou ik denken van niet.

Houd ook a.u.b. in gedachte dat Splashtop OS niet per se gemaakt is op veiligheid. Het is, bij mijn weten, wel behoorlijk op dat gebied (zoals vrijwel elke Linux-distro) het is meer voor even snel een email of iets op internet opzoeken.
http://www.splashtop.com/os

hoop dat je hier wat aan hebt :)
02-10-2011, 02:06 door Anoniem
bovendien net als je vaak aan de mogelijkheid tot updaten kunt herkennen o.a. is het een misvatten dat je daardoor niet naar dat geheugen zou kunnen schrijven, veel te veel back traps there :P nevertheless zoals het bericht van xy22 zegt :)
02-10-2011, 12:57 door S-q.
@xy22;
Dank je voor je reaktie. Ik heb het bij Asus nagezocht en het is voor mijn Eee pc kennelijk niet mogelijk te updaten. Dat betekent in mijn geval dat het os zeker een 2 jaar oud is. Ik denk dat het dan zijn "voorsprong" in veiligheid dan nu wel kwijt is. W7 dus maar weer starten.
Groeten.
23-12-2012, 11:56 door Anoniem
Vraag aan xy22

ik heb een install/update gedaan van Express Gate Cloud onder win7. Het probleem is nu dat ik Express Gate via de aan/uit knop (linker) krijg maar ook via de opstart knop (rechter) voor windows. Mijn EeePC heeft twee aan/uit knoppen. Via de linker ga ik direct naar Express Gate en via de rechter naar Windows.
Ik begrijp van jou dat het een Linux programma is? Hoe kan ik deze dan verwijderen onder windows?
Met windows zie ik twee partities maar met Linux zie ik 4 partities. Ik ben geen kenner van Linux maar er is een toevoeging gedaan voor het opstarten waardoor Express Gate eerst opstart (deze moet ik dan afsluiten) en daarna Windows. Nogmaals binnen Windows kan ik het geïnstalleerde programma niet terug vinden.

ik hoop dat je mij kunt helpen.
Arjan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.