image

Virusscanners falen bij wissen mobiele telefoons

maandag 3 oktober 2011, 11:02 door Redactie, 3 reacties

Virusscanners voor mobiele telefoons wissen niet alle gegevens als gebruikers hier opdracht toe geven. Dat blijkt uit een test van het Oostenrijkse testorgaan AV-Comparatives. Naast malwarebescherming, bieden de mobiele beveiligingspakketten ook privacy-opties, anti-diefstal en de mogelijkheid om op afstand gegevens te verwijderen.

AV-Comparatives testte negen mobiele virusscanners. Geen een van de producten wist alle gegevens permanent te verwijderen. In alle gevallen was het toch mogelijk om foto's, documenten, muziek en andere bestanden te herstellen. In het geval van een Gmail-account was alleen de data verwijderd, maar was het account inclusief opgeslagen wachtwoord nog steeds beschikbaar. Kaspersky was in dit geval een "prijzenswaardige" uitzondering, aldus Andreas Clementi van AV-Comparatives.

Wachtwoord
Tenzij een gebruiker eraan denkt om het wachtwoord van het Google-account voor het remote wissen te veranderen, zal een dief nog steeds toegang tot de e-mail van de eigenaar hebben, merkt Clementi op. Hij ziet graag dat beveiligingssoftware gebruikers eraan herinnert dat ze hun wachtwoorden moeten wijzigen voordat ze de gegevens wissen.

Verder bleek dat sommige programma's de fabrieksinstellingen herstelden. Dat lost het probleem van het Google-account op, maar betekent ook dat de beveiligingssoftware zelf wordt verwijderd, waardoor de locatie van de telefoon niet meer is te achterhalen.

Malware
Wat betreft de detectie van malware voerde AV-Comparatives een kleine test uit, waarbij de virusscanners alle malware herkenden, op Trend Micro na. De virusscanner miste een malware-familie, die opmerkelijk genoeg wel door de desktop-versie van de software werd herkend.

Reacties (3)
03-10-2011, 13:36 door Anoniem
Sinds wanneer moeten virusscanners data verwijderen (zolang het niet gaat om besmette bestanden) ?
03-10-2011, 16:14 door Anoniem
Een algemeen advies om je wachtwoord te wijzigen voordat je de gegevens wist, is niet juist. Het klopt als je telefoon is gestolen en je remote je telefoon laat wissen. Maar dat is logisch. Als iets met je accountgegevens is gestolen, moet je je wachtwoord wijzigen. Ook als je de mogelijkheid hebt om die gegevens te wissen. Je weet namelijk nooit of dat lukt of hoe lang het duurt voordat het gebeurt.

Maar als je je gegevens wilt wissen omdat je je telefoon wilt verkopen, dan kun je beter je wachtwoord na afloop wijzigen. Want voor het wijzigen van het wachtwoord zullen veel mensen gewoon de telefoon gebruiken. En die bevat dan gelijk het nieuwe wachtwoord.

@Anoniem 13:36: de meeste virusscanners voor telefoons zijn niet alleen virusscanners, maar gelijk een hele security suite.

Peter
04-10-2011, 02:52 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds wanneer moeten virusscanners data verwijderen (zolang het niet gaat om besmette bestanden) ?

Volgende keer wat beter lezen, want er staat NAAST malwarebescherming, bieden de mobiele beveiligingspakketten ook privacy-opties, anti-diefstal en de mogelijkheid om op afstand gegevens te verwijderen.

Dus er staat niet dat de virusscanner de data verwijderd, maar dat gebruikers daar zelf voor kunnen kiezen.
Na het zogenaamde verwijderen van data hebben ze denk ik getest on data weer boven tafel te halen wat dus
ook is gelukt.

Persoonlijk zal ik nooit een iPhone of andere kopen, gewoon omdat het niet veilig is.
Wel heb ik een gewone mobiel zonder poespas die ik alleen meeneem als ik weg ga.
Voor de rest staat het ding uit.

Al die fabrikanten beslissen wat wij menen nodig te hebben, en daar maken de meesten ook gretig
gebruik van. Waar is het einde? Chip in je kop achter 15 jaar?

Tja want zonder buienradar kan bijna niemand meer, of wat dacht je van twitter of even je mail checken
op je mobiel of straks mobiel betalen.

Allemaal troep waar ik heel goed zonder kan maar ja wie ben ik ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.