image

Zembla onderzoekt digitale bankrovers

donderdag 22 november 2012, 10:02 door Redactie, 5 reacties

Morgen besteedt televisieprogramma Zembla aandacht aan 'digitale bankrovers' en stelt de vraag of overheid en banken nog wel in staat zijn om gebruikers tegen dit soort malware te beschermen. "Er zit een bankrover in uw computer die precies weet wanneer uw salaris wordt overgemaakt en wat er op uw spaarrekening staat", zo laat de aankondiging van Zembla zelf weten.

"Kwaadaardige software, vaak onzichtbaar voor antivirus programma's, sluist in een oogwenk grote bedragen naar buitenlandse rekeningen. Nu de meeste Nederlanders afhankelijk zijn van internetbankieren, blijkt het hang- en sluitwerk nauwelijks bestand tegen de vindingrijkheid van cybercriminelen."

Preventie
De aankondiging van Zembla klinkt spannend, maar in werkelijkheid blijkt dat de meeste aanvallen en malware-besmettingen eenvoudig zijn te voorkomen. Vorig jaar werden 8.000 Nederlanders slachtoffer van fraude met internetbankieren. Het ging in dit geval om mensen die zelf via phishing, zowel via e-mail of telefonisch, hun gegevens hadden afgestaan, of met malware besmet raakten.

De meeste malware-infecties vinden nog altijd plaatst omdat de eindgebruiker zelf zijn software niet updatet en daardoor via een drive-by download besmet raakt, of bestanden en bijlagen opent die hij niet had moeten openen.

Zo bleek onlangs dat een groot deel van de Nederlandse computerinfecties door ongepatchte versies van Adobe Reader wordt veroorzaakt. De uitzending van Zembla is morgenavond om 21.20 uur op Nederland 2 te bekijken.

Reacties (5)
22-11-2012, 15:55 door Anoniem
Is ooit al een gedaan door nieuwsuur, en dat weten we allemaal al.
Banken zullen nooit een 100% garantie kunnen geven.

http://nieuwsuur.nl/onderwerp/193058-internetbankieren-niet-100-procent-veilig.html

Zal zeker gaan kijken, maar vrees dat het toch hetzelfde zal zijn als de uitzending van
nieuwsuur.

Jammer dat Brenno de Winter en Prof. Bart Jacobs niet zijn gevraagd, tenmiste lijkt me
zo, maar de anderen profs zullen een en ander ook wel kunnen bevestigen.

Dit wordt volgens mij een soort van we kunnen het alleen veiliger maken als we iedere
pc kunnen monitoren.
23-11-2012, 08:56 door Anoniem
Ja, ik ben ook gevraagd voor een bijdrage aan het programma in de vorm van informatie.Er is contact opgenomen met diverse professionals.Aan gebrek van informatie zal het niet liggen in de uitzending...
27-11-2012, 01:05 door Lupo
In die hele uitzending is geen 1 word gezegt over software update. Iedereen die ik ken die aangevallen wordt voor politie virus of dit soort trojans hebben geen flauw benul hier over. Stel voor mensen zijn hier bewust van dat ze moeten update zal grote percentage al dit niet eens overkomen.

Ik zat echt te kijken van... kom op, informeer mensen eens hoe ze met een computer om moeten gaan. en laat ze bijvoorbeeld niet vertrouwen op een virusscanner. Een mevrouw heeft bijvoorbeeld 50 euro voor een computer reparatie betaald. Wat ik denk van, geef ze dan een cursus. Laat net zoals het zeil meisje zich informeren door mensen die er verstand van hebben. Door op het moment de laptop te repareren verwijder je de trojan. Maar na het geringste is ze weer overgenomen doordat ze zich niet beseft hoe ze daar tegen kan verdedigen.

Verder komen expers in beeld die argumenten bevestigen. En aantal ervan komen met hun eigen oplossingen. Maar het lost niet het hoofd probleem op.

Informeer de burgers kom ik als oplossing. Organiseer gratis cursussen vanuit de overheid om de burger te informeren. En laat miljoenen nederlanders geen potentieele slachtoffer meer zijn. Laat ze bewust worden van oplossingen die ze zelf in hun hand hebben.
14-12-2012, 15:27 door Anoniem
In december 2011 heb ik een bestelling gedaan (en betaald) bij Beneluxgoud. Maar toen ik het goud wilde ophalen bleek
Er blijkt geen bedrijf te zijn. Geen goud, geld weg. Aangifte gedaan, DAS ingeschakeld, gerechtelijke procedure.
De betreffende oplichter is veroordeeld tot het terug betalen van het door mij gestorte bedrag ( € 31.000).
Incasso bureau ingeschakeld. En ???? De persoon, een zekere D.M.Krzackowski, is onvindbaar, uiteraard.
Wat nu? Gaarne uw bevindingen en/of adviezen. Met vriendelijke groet, R.J.Sanders
16-04-2014, 00:48 door Anoniem
Wat betekent dit precies , en hoe beveilig je zelf tegen ......
deze onzin ,, hele opzet geld voor gates
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.