image

"Linux-fanatici maken Windows 8 minder veilig"

woensdag 19 oktober 2011, 12:26 door Redactie, 18 reacties

De Free Software Foundation (FSF) is een petitie tegen de secure boot functie van Windows 8 begonnen, dat de conventionele BIOS door de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) vervangt en systemen zo beter zou moeten beschermen. Volgens de FSF zou het daardoor onmogelijk worden om Windows te verwijderen en bijvoorbeeld Linux te installeren. Microsoft-volger Ed Bott noemt dit een sterk staaltje FUD (Fear Uncertainty and Doubt) afkomstig van een groep Linux-fanatici.

Bott merkt op dat de beweging een aantal mensen voor het karretje heeft weten de spannen die beter zouden moeten weten. Er zou namelijk geen opzet van Microsoft zijn om Linux buiten te sluiten, verder bevindt het besturingssysteem zich nog in de bètafase. "De werkelijkheid is dat malware-makers steeds creatiever en agressiever worden", laat Bott weten. De secure boot feature zou rootkits een halt toe roepen, omdat aangepaste bestanden door UEFI worden gedetecteerd. "Rootkit gestopt, gebruiker beschermd, herstel mogelijk."

Hysterisch
Leveranciers zullen het uiteindelijk gewoon mogelijk maken voor gebruikers om UEFI uit te schakelen. Bott benaderde BIOS-fabrikant AMI. Het bedrijf zegt dat het leveranciers zal adviseren om gebruikers UEFI in en uit te laten schakelen, maar dat het uiteindelijk de keuze van de leverancier blijft om dit te doen. Ook Microsoft liet in een reactie weten dat het gebruikers uiteindelijk zelf de keuze laat.

De reactie van FSF komt niet als een verrassing voor Bott. "Ik verwacht dit soort FUD van de Free Software Foundation. Ze hebben een lange reputatie van hysterische reacties op alles wat Microsoft doet."

Reacties (18)
19-10-2011, 13:06 door Anoniem
Beetje flauw dit. De FSF heeft wel degelijk en geldig punt, maar dit ontgaat Bott blijkbaar.

Leveranciers zullen het uiteindelijk gewoon mogelijk maken voor gebruikers om UEFI uit te schakelen. Bott benaderde BIOS-fabrikant AMI. Het bedrijf zegt dat het leveranciers zal adviseren om gebruikers UEFI in en uit te laten schakelen, maar dat het uiteindelijk de keuze van de leverancier blijft om dit te doen. Ook Microsoft liet in een reactie weten dat het gebruikers uiteindelijk zelf de keuze laat.
Het probleem is dat hardwarefabrikanten potentieel niet-Windows systemen kunnen uitsluiten. De FSF wilt een garantie dat dit niet gaat gebeuren.

Ze hebben een lange reputatie van hysterische reacties op alles wat Microsoft doet.
Gezien de reputatie van Microsoft ("Embrace, Extend, Extinguish") is deze reactie alles behalve hysterisch te noemen. Microsoft deinst er niet voor terug om dergelijke methodes te gebruiken om Linux uit te sluiten.

Verder is de titel van het artikel gewoon onzin.
a) FSF-mensen zijn geen "Linux-fanatici". Ze zetten zich in voor vrije software (denk bv GNU-licensed software) en de Linux-kernel is hier een aspect van. Meer niet.
b) Ze zijn er niet op uit Windows 8 minder veilig te maken, ze willen zeker weten dat zij hun eigen software kunnen blijven gebruiken en nemen geen genoegen met een betuttelende opmerking van Microsoft.
19-10-2011, 13:27 door Duck-man
Even resumé. MS bedenk een systeem waardoor het onmogelijk wordt wat anders dan Windows (van MS) op een PC te draaien. Nu is een organisatie die een ander soort OS promoot niet zo blij met deze actie. En dat vind MS zwaar over trokken.
Stel u koopt een auto laten we zeggen Ferrari en er zit een tank opening in waar op je alleen bij een shell tanks station kan tanken.
Laten we het er ophouden dat het zeer onethisch is van MS en ik maak me sterk of het wel mag.
Dat MS de bal vervolgens bij de BIOS producenten legt om het probleem op te lossen slaat natuurlijk helemaal nergens op. Waarom zal een BIOS fabrikant hier hier tijd in steken. Iets wat slechts 2% van de mensen wil gebruiken.
Nu is het al redelijk lastig gemaakt op op een nieuwe laptop een bualboot te krijgen zonder alles te slopen.
MS is weer eens lekker bezig. Waar is Neelie Kroes?
19-10-2011, 13:30 door spatieman
ze hebben gewoon gelijk.,
EFI is leuk, maar gevaarlijk ook nog eens.
als dadelijk de toekomstige moederborden van de fabriek afkomen, zijn ze alleen 100% windows aproved.
19-10-2011, 14:00 door tuxick
Het idee is goed, het bijeffect niet echt. er moet toch wel een manier te bedenken zijn waarop je ook een key kan krijgen voor jou eigen linux/kernel? Desnoods "op eigen risico" en zonder windows/uefi te compromitteren?
19-10-2011, 14:33 door Anoniem
Als mijn pc maar veilig is en blijft.Wil je een Linux pc dan zijn er diverse mogelijkheden:je bouwt zelf een pc (als je weet hoe dat moet),je koopt in de winkel een pc met linux voorgeinstalleerd,of je koopt een pc zonder besturingssysteem en zet dat besturingssysteem er zelf op of laat dat doen door iemand die er verstand van heeft.Vergelijk het eens met je smartphone: als je een Android toestel koopt heb je dus geen windows mobile,en ook geen blackberry software.Zo zal het met pc's ook gaan je kest voor een pc en daarmee vooor 1 besturingssysteem.Wil je Mac dan koop je een Mac pc.Wil je windows dan kop je een windows pc,wil je linux dan koop je een linux pc,etc.
19-10-2011, 15:59 door RichieB
Zucht. Die Ed Bott heeft de FSF petitie helemaal niet gelezen. Alles wat ze vragen is:
To respect user freedom and truly protect user security, manufacturers must either allow computer owners to disable the boot restrictions, or provide a sure-fire way for them to install and run a free software operating system of their choice.
Hoe maakt dat Windows 8 minder veilig?
Wanneer gaat security.nl nu eens toegevoegde waarde leveren, en dit soort dingen zelf lezen voordat ze het geblaat van zo'n Windows fanboy klakkeloos vertalen?
19-10-2011, 16:02 door Anoniem
Het is zo makkelijk gezegd:

Wil je Mac dan koop je een Mac pc.Wil je windows dan kop je een windows pc,wil je linux dan koop je een linux pc,etc.

Ik wil graag een laptop kopen, maar ik wil Windows 7 niet. Waar koop ik een laptop zonder Windows 7?

Ik hoor dat er in Frankrijk een wet in de maak is die de koppelverkoop van hardware en software verbiedt. Het wordt tijd dat dit in heel de EU wet wordt. Het is heel eenvoudig: de Windowslicentie kan apart worden verkocht en de code wordt ingevuld bij het allereerste opstarten. Dan werk tde computer onder Windows. Heb je de code niet, dan kun je Windows niet gebruiken en moet je een ander systeem installeren.

Hartelijke groet,

Erik Jan.
19-10-2011, 16:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-10-2011, 16:56 door Anoniem
Zo iets mag helemaal niet,mensen kan je niet dwingen welk os ze willen gebruiken,dat is dictatuur op de computer.
De vrijheid welk besturingsysteem je gebruikt moet gewoon blijven.
Ik gebruik Linux en verlaat Windows gewoon,ik ben er klaar mee met dat gezeur over de Bios dat je mogelijk geen Ander Os kan draaien op elke pc of Laptop dan Windows!,als ik Linux gebruik dan doe ik dat,als ik Windows gebruik dan doe ik dat.
20-10-2011, 08:47 door U4iA
Als ik het dus goed begrijp zeggen de mensen hier boven dat eigenlijk windows helemaal niet veilig moet worden ten kosten van 0,5% Linux gebruikers die vrezen dat hardware fabrikanten alleen 100% Windows mobo's gaan maken?!? Dus 99,5% moet dan maar een onveilig systeem hebben omdat een paar mensen vinden dat er Linux op moet kunnen draaien?!? Maar diezelfde mensen blijven dan zeuren dat Microsoft niets doet tegen de malware?!? Dat is toch op z'n minste een beetje raar te noemen. Ik wil juist zo'n mobo met EFI, want ik wil helemaal geen Linux! Dat Microsoft iets bedenkt om een groot probleem op te lossen is alleen maar lovenswaardig. Dat de OEM wellicht (dit is niet eens realiteit) geen ondersteuning gaat bieden is toch niet de schuld van Microsoft? Iedere keer als Microsoft iets probeert dan mag het niet en daarna allemaal boe roepen als ze geïnfecteerd raken. Zo zie je maar, Microsoft MAG het niet veiliger maken want anders is 0,5% boos of worden ze terug gefloten door de rechter onder druk van grote dwangsommen van diverse security bedrijven.
20-10-2011, 10:09 door RichieB
@U4iA: lees de FSF petitie eens: http://www.fsf.org/campaigns/secure-boot-vs-restricted-boot/statement
Hoe wordt Windows 8 hier minder veilig van? Dit is allemaal FUD van Ed Bott die de FSF zwart probeert te maken zonder te petitie te hebben gelezen.
20-10-2011, 10:21 door Mysterio
Door Anoniem: Ik wil graag een laptop kopen, maar ik wil Windows 7 niet. Waar koop ik een laptop zonder Windows 7?

Hartelijke groet,

Erik Jan.
Wil je echt dat ik een rijtje winkels ga opnoemen?

Marketingtechnisch gezien is het logisch dat de gemiddelde winkelstraatwinkel alleen maar PC's met Windows OEM licenties verkoopt. Je weet hoe de gemiddelde consument is: die koopt de goedkoopste. Een PC - 100 euro voor de licentie omdat je er Linux bij krijgt is dan meteen een stuk aantrekkelijker. Alleen vraag ik me af hoeveel klanten er diezelfde dag terugkomen omdat ze er niets mee kunnen.

OT: Dit is en blijft natuurlijk een nare zet van Microsoft. Noem iets 'Secure' en iedereen neemt aan dat het iets met veiligheid te maken heeft. Lees je verder door de materie dan is het slechts een beveiliging voor meneer Microsoft zelf, want zonder Windows doet je PC het niet. Los van de Linux vs. Windows discussie, is dit bijzonder onwenselijk.

Ik geloof echter niet dat Microsoft ermee weg komt in Europa.
20-10-2011, 16:05 door Anoniem
Bott heeft gelijk.

Windows 8 vereist UEFI. Het is aan de hardwareboeren om dit wel of niet te ondersteunen.
Het feit dat Linux zijn zaken niet voor elkaar heeft door een gigantische fragmentati, daar kan Microsoft niets aan doen.

Voor Linux moet je dus gewoon zorgen dat er een BIOS inzit waarbij UEFI geen vereiste is.
Hooguit kun je PC's niet meer dual booten, maar dat zal voor de Linux fanboy toch geen probleem zijn.
21-10-2011, 09:03 door Marti van Lin
Sprakeloos! Wat 'n imbeciel en schaamteloze leugenaar die Ed Bott.
21-10-2011, 09:15 door Anoniem
Door Mysterio:
Ik geloof echter niet dat Microsoft ermee weg komt in Europa.
Hoezo niet. Het is niet aan Microsoft, maar aan de hardwareboeren.
Microsoft levert geen UEFI.
21-10-2011, 09:49 door Marti van Lin
Door Anoniem:
Door Mysterio:
Ik geloof echter niet dat Microsoft ermee weg komt in Europa.
Hoezo niet. Het is niet aan Microsoft, maar aan de hardwareboeren.
Microsoft levert geen UEFI.
Dat is het toppunt van achterbaksheid. MS doet iets wat echt niet door de beugel kan en legt de schuld bij de hardwareboeren, die ze ongetwijfeld zullen verplichten om UEFI in te schakelen, schakelt de OEM UEFI uit, dan wordt de korting op Windows licenties lager.

Normale gang van zake bij die walgelijke software-maffia uit Redmond.
22-10-2011, 14:46 door Anoniem
Er komt een Linux-Apple-Google-variant samen met de hardware-makers, die het opstarten van Windows onmogelijk maakt, tenzij bij de opstart van Windows 8 enz. een tekst van Linus Thorvalds te horen zal zijn, die het over 'de malware Windows, de vergiet' heeft alsmede verificatie-sleutels, die alleen Thorvalds kan uitgeven. Verder niets aan de hand hoor.


Zou toch vervelend zijn voor MS, als het zo zou worden, nietwaar?
Nou, zoiets probeert men met Linux.
Zeer, zeer bedenkelijk.
05-11-2011, 19:54 door Anoniem
Ik draai voornamelijk Linux maar ik begon net weer een beetje aan Win te wennen. Win 7 vind ik best een aardig OS. Dit soort stunts van MS schiet mij echter wel in het verkeerde keelgat en leidt ertoe dat ik minder geinteresserd raak in Win.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.