image

Kaspersky: Internetpolitie kwestie van tijd

donderdag 20 oktober 2011, 11:13 door Redactie, 5 reacties

Het is slechts een kwestie van tijd voordat er een internetpolitie komt, zo voorspelt Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf. Kaspersky maakt zich al jaren hard voor een 'internet Interpol', maar volgens hem is er geen ontkomen aan. De huidige politiediensten zijn namelijk niet in staat om cybercrime te bestrijden. "Het bestaande Interpol kan internationale cybercrime niet onderzoeken, omdat Interpol op een andere manier ontworpen is. Het is ontworpen om de juiste politiecontacten in verschillende landen te vinden."

Wetgeving
Volgens de Russische virusbestrijder is de Europese Conventie over cybercrime zo goed als dood. "Het werkt niet maar leden van het Europees Parlement zijn het niet met me eens. Ik ben bang dat we nog een lange tijd moeten wachten voordat de Europese Conventie het introduceert."

Toch zal er vroeger of later een internet Interpol komen, gaat Kaspersky verder. Daarnaast pleit hij voor een wereldwijde wetgeving voor cybercrime.

Reacties (5)
20-10-2011, 13:05 door Skizmo
Het internet is wereldwijd. Dus als je een internetpolitie wil zul je dat wereldwijd moeten aanpakken. En we weten hoe goed lande kunnen samenwerken, dus ik denk dat meneer kaspersky het toch echt mis heeft. Wie zit er eigenlijk te wachten op en een internet politie ? Ik iig niet.
20-10-2011, 21:44 door lucb1e
Maar zijn we blij met gewone politie? Je krijgt er alleenmaar boetes van normaalgesproken. Maar ze zijn wel nodig voor de handhaving van de orde. Lijkt me hetzelfde met internetpolitie.

Wie het gaat doen is inderdaad een probleem, ik verwacht dat we iets krijgen als een G8 of VN waar dus verschillende landen aan deel nemen. Aangezien internet wereldwijd is kunnen ze allemaal vanuit eigen land samenwerken. Of misschien krijgen we wel per land politie, net als je nu moeilijk een buitenlandse server plat krijgt die volgens de Nederlandse wet illegaal is. Dan zal de politie alleen effect hebben op Nederlands verkeer (evenals de gewone politie eigenlijk), maar is dat niet ook genoeg als alle/de meeste landen het doen?
20-10-2011, 21:59 door cowboysec
Ik denk ook dat zelfregulering op Internet niet zal werken.
Het (Inter)netwerk, de aangesloten componenten en de mogelijkheden zijn (technisch) zeer complex van de ene kant en uiterst kwetsbaar van de andere kant.

Super-gurus (prof's, promovendi, e.a. geleerden) kunnen misschien inschatten wat de impact is van juist/foutief handelen. Echter de hoe-gemeente weet niet wat er speelt en maakt dagelijks fouten (ik ook), cybercriminelen maken daar gretig misbruik van.

Politici, marketeers, managers en noem verder maar op, die veel en veel minder verstand hebben van (technische) zaken ('onder de lat zitten') proberen alles maar te bagatalliseren, financieel (voordeel) te managen etc. etc of ander gewin te behalen omdat ze wat moeten zeggen ook al snappen ze er niets van: is hun vak nu eenmaal.

Uiteraard is het totaal een combinatie van organisatie, techniek en financien mar de Internet-machine is een groot brok technisch hoogstandje, dynamisch en met oneindig veel radartjes over de hle wereld die allemaal zoveel mogelijk in harmonie moeten zijn, en dat vereist vaardigheden, inzicht, visie, integriteit en nog veel meer. Om zoiets dynamisch te managen wordt een kunst. Een kleine afwijking (zoiets als Stuxnet (zoon): is maar kleine malware programma) kan desastreuze gevolgen hebben, erger dan een Black Berry die er enkele dagen uitligt, kernreactorbesturingsmachines die 'oververhit raken' etc..

Vakkundige global cybercops zijn mijns inziens essentieel in de toekomstige e-maatschappij, willen we niet ten ondergaan in de werkelijke maatschappij ,maar de nationale 'figuren' (leiders, politici, captains of nationale industrie) zullen dat nooit willen want dat beinvloedt de internationale 'handel' te zeer; open gecontroleerde e-grenzen passen daar niet in.

Mogelijk krijg je dan geisoleerde 'eilanden' op Internet die niet mee willen doen maar die moet je dan ook absolut geen directe toegang geven tot het door cybeccops beveiligde Internet, anders dan via mail of zo. Het een of het ander, of je doet mee of niet, 0 of 1 en niet weer al dat grijze en mistige waarin we nu juist geraken! En daardoor ook wel altijd in zullen blijven zitten, omdat die het net bepalen.
22-10-2011, 18:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-10-2011, 08:44 door spatieman
/sarcasme
U heeft gegoogled op terrorisme, u krijgt een boete van 500 euro..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.