image

GroenLinks wil snel meldplicht datalekken

dinsdag 25 oktober 2011, 16:43 door Redactie, 2 reacties

De overheid moet snel met een meldplicht voor datalekken komen, vindt El Fassed van GroenLinks. Het Kamerlid stelde Kamervragen aan Staatssecretaris Teeven over het lek bij CheapTickets.nl. Door het negeren van Windows updates en het gebruik van echte klantgegevens op een testserver, lagen de privégegevens van 715.000 mensen op straat. Teeven laat weten dat het wetsvoorstel hierover al onderweg is. Tot die tijd is volgens Teeven het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan zet. Daarnaast mag het CBP straks meer en hogere boetes uitdelen.

Volgens GroenLinks zou een meldplicht voor alle partijen die persoonsgegevens verzamelen moeten gelden. Wanneer persoonsgegevens als gevolg van verlies of diefstal kwijtraken, moeten beheerders van databases dat onmiddellijk melden. "Mensen hebben het recht om te weten als hun persoonlijke gegevens op straat liggen", aldus de politieke partij

Haast
De komst van een meldplicht zou volgens Fassed daarbij ook een verplichte verbetering van de beveiliging van gegevens inhouden. "Lek na lek laat zien dat gegevens lukraak worden opgeslagen en problemen onder de mat worden geveegd. Er moet daarom haast gemaakt worden met een meldplicht. Het kabinet en het bedrijfsleven mogen niet langer wachten met het serieuzer leren omgaan met privégegevens van burgers."

Reacties (2)
26-10-2011, 00:43 door spatieman
overheid en ICT = fail.
26-10-2011, 08:26 door golem
spatieman en nuttige opmerkingen = fail
Hou daar toch eens mee op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.