image

Microsoft sluit deal met "botnetbeheerder"

donderdag 27 oktober 2011, 13:51 door Redactie, 2 reacties

Microsoft heeft een schikking getroffen met de man en het bedrijf die verdacht werden van het Kelihos-botnet. Het botnet werd eind september door Microsoft en Kaspersky Lab uit de lucht gehaald. Voor de eerste keer diende Microsoft een aanklacht in tegen een persoon, namelijk Dominique Alexander Piatti. Hij runt vanuit Tsjechië het bedrijf dotFREE Group SRO.

Sinds de uitschakeling van het botnet heeft Microsoft contact gehad met Piatti, die de softwaregigant van allerlei gegevens en bewijs voorzag. Nu stelt Microsoft dat zowel Piatti als zijn bedrijf niet betrokken waren bij de subdomeinen die gebruikt werden om het Kelihos-botnet aan te sturen.

Rolmodel
Als onderdeel van de schikking verwijdert Piatti alle subdomeinen die het botnet gebruikte, of staat die af aan Microsoft. Ook zal het bedrijf "beste practices" implementeren om misbruik van gratis subdomeinen tegen te gaan. De echte botnetbeheerders misbruikten de subdomeindiensten die Piatti op het domein cz.cc aanbiedt.

Microsoft spreekt er zelfs van dat de samenwerking met de Tsjech ervoor moet zorgen dat hij en zijn bedrijf een rolmodel voor de gratis domein-industrie worden. De aanklacht tegen 22 "John Does", personen die Microsoft niet kon identificeren, blijft gewoon staan.

Reacties (2)
27-10-2011, 14:25 door Anoniem
Op basis waarvan is Microsoft eigenlijk belanghebbende in deze zaak ? De aktie lijkt mij goed, maar ik vraag me af hoe het juridisch in elkaar zit ? Is dat op basis van geinfecteerde machines binnen hun bedrijfsomgeving ?
27-10-2011, 19:18 door golem
Waarom moet microsoft of een andere partij perse belanghebbende zijn.
Maar goed,
Omdat een botnet Microsoft ook geld kost ?
Omdat de slachtoffers van het botnet waarschijnlijk allemaal windows draaien ?
Omdat het botnet windows een slechte(re) naam geeft ?
enz enz
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.