image

Nep-virusscanners op sterven na dood

vrijdag 28 oktober 2011, 10:37 door Redactie, 1 reacties

Nep-virusscanners waren jarenlang de favoriete methode van cybercriminelen om geld te verdienen, maar het lijkt erop dat de scareware zijn langste tijd heeft gehad. Vonden er begin juni nog elke dag zo'n 60.000 pogingen plaats om internetgebruikers met nep-virusscanners te installeren, inmiddels is dat ruim onder de tienduizend pogingen gezakt, aldus het Russische anti-virusbedrijf Kaspersy Lab. Ook McAfee zag eerder dit jaar al een flinke afname van meer dan 60%.

De oorzaak ligt zeer waarschijnlijk in de arrestatie van Pavel Vrublevsky, mede-oprichter van de Russiche betalingsverwerker ChronoPay. Het bedrijf was een grote speler in de mark voor nep-virusscanners en verwerkte veel van de creditcardbetalingen van slachtoffers. De nep-virusscanners laten slachtoffers geloven dat hun computer besmet. Om de gevonden malware te verwijderen moet men via creditcard een bedrag tussen de 50 en 100 dollar betalen.

Partners
Vyacheslav Zakorzhevsky van Kaspersy Lab waarschuwt dat ondanks de afname, er nog steeds nieuwe nep-virusscanners verschijnen. Ook zijn er nog partnerprogramma's actief, waarbij criminelen andere criminelen betalen voor het installeren van de scareware. Voor elke installatie die een betalende "klant" oplevert, wordt 25 dollar betaald. Ongeveer een derde van de totale prijs die het slachtoffer betaalt. De rest van het bedrag gaat naar de eigenaren van het partnerprogramma, die de scareware leveren, en de online betalingsverwerker.

Reacties (1)
28-10-2011, 22:45 door Anoniem
Ik ben ZZP-er en lever IT diensten... geloof het of niet, maar zeker 1 op de 5 gebruikers
betaald ook nog gewoon! Na een aantal maanden wordt de computer dan weer 'gekaapt'
(programma's die niet meer starten, lege documenten mappen terwijl er wel documenten in
staan, mail die niet meer werk, internet wat na 5 minuten stopt te werken..... etc.)
Dan moeten ze weer betalen en bellen ze toch maar eens even naar mij...

Meeste 'besmettingen' komen wel voor op windows XP, met win vista/7 weinig tot geen last.

En hoeveel mensen in een mail 'trappen' van zogenaamd de SNS bank met openingszin
'lieve klant, wegens een beveilig probleem ik nu uw pin code nodig hebt' trappen... 1 op de 8 tot 10 zeker!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.