image

BlackBerry-aftapcentrum voor Indiase overheid

maandag 31 oktober 2011, 09:42 door Redactie, 7 reacties

BlackBerry-fabrikant Research In Motion (RIM) heeft een centrum in Mumbai geopend waardoor de Indiase overheid BlackBerry-gebruikers kan aftappen. Toch zou de Indiase overheid nog niet tevreden zijn over de mogelijkheid om een deel van het communicatieverkeer van burgers in te zien. Vorig jaar dreigde India om BlackBerry versleutelde e-mail en instant messaging diensten af te sluiten als het die niet kon aftappen. Vervolgens werd aan RIM gevraagd om met een oplossing te komen. Hoewel India nog altijd niet tevreden is, wordt er niet meer gedreigd om BlackBerry-diensten in het land af te sluiten.

Via het centrum kan de Indiase overheid de naam van een verdachte opgeven die het wil aftappen. RIM zal dan de ontsleutelde berichten van dat individu overhandigen, zolang het verzoek aan alle juridische eisen voldoet, aldus een bron tegenover de Wall Street Journal. Het gaat dan om de BlackBerry Messenger chatdienst. India heeft liever zelf een faciliteit waarmee het gebruikers kan afluisteren, zonder dat het de namen van verdachten aan RIM moet doorspelen.

Ook is er nog altijd geen manier om versleutelde BlackBerry "enterprise mail" af te luisteren, wat vooral door zakelijke gebruikers wordt gebruikt. RIM heeft al meerdere malen aangegeven dat het deze berichten niet kan ontsleutelen, aangezien het niet over de encryptiesleutel beschikt.

Reacties (7)
31-10-2011, 10:46 door spatieman
ik dacht altijd dat nederland paranoide was als het om burger spionage ging.
31-10-2011, 13:58 door Anoniem
Ja natuurlijk als Blackberry niet doet dan verliest de Blackberry miljoenen klanten in landen zoals India en China...
31-10-2011, 15:32 door Anoniem
Ik leid af uit dit bericht dat RIM ook niet erg blij is met deze oplossing. Lijkt mij dat ze de grbuikers hiervoor wel gaan waarschuwen?
31-10-2011, 17:17 door Anoniem
duidelijk een reden om geen Blackberry te willen hebben.
Je kan alleen via het Rim netwetwerk communiceren,bij je huidige provider.
Heb je een andere mobiele telefoon,dan kan je direct via je provider,van diensten gebruik maken wat je wil.
31-10-2011, 18:18 door Sokolum
Door Anoniem: duidelijk een reden om geen Blackberry te willen hebben.

Je email staat veiliger op een BB Enterprise mail dan bij Gmail (of aanverwanten).
Het mail van via een Exchange server is ook niet versleuteld.
31-10-2011, 20:27 door Anoniem
Door Anoniem: duidelijk een reden om geen Blackberry te willen hebben.
Je kan alleen via het Rim netwetwerk communiceren,bij je huidige provider.
Heb je een andere mobiele telefoon,dan kan je direct via je provider,van diensten gebruik maken wat je wil.
Waarom denk je dat RIM de enige zou zijn die hier problemen mee krijgt... De enige reden is natuurlijk dat de overige protocollen eenvoudig genoeg te kraken zijn, of mogelijk dat ze de sleutels al gekregen hebben.

En dan, in ieder geval is India er blijkbaar redelijk open over. In de overige landen gebeurt het natuurlijk ook, alleen daar wordt het niet zo duidelijk gemaakt. Maar in ieder geval waren er eerder een aantal Arabische landen die hetzelfde probeerden (en waarschijnlijk voor elkaar hebben gekregen).
En hier in het westen is het vast niet beter...
31-10-2011, 22:29 door johanw
Het punt is vooral dat BB standaard alles versleutelt, met andere protocollen kan dat ook maar moet je er meer moeite voor doen. Mijn telefoon communiceert via encrypted IMAP met mijn eigen mailserver, dat verkeer kan de Indiase overheid ook niet lezen (wel aftappen maar niet ontcijferen) maar niet elke noob kan een eigen encrypted mailserver opzetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.