image

Anonymous-lid opgepakt via nickname

vrijdag 14 december 2012, 15:00 door Redactie, 4 reacties

De 22-jarige Britse student die vorige week werd veroordeeld wegens DDoS-aanvallen op de website van PayPal, Mastercard en andere websites, kon door de Britse politie worden opgepakt aan de hand van zijn nickname. Christopher Weatherhead zou samen met andere Anonymous-leden voor miljoenen euro's schade met de aanvallen hebben veroorzaakt.

Op internet ging Weatherhead onder het alias 'Nerdo' door het leven, zowel in de IRC-kanalen van internetbeweging Anonymous als op andere plekken. "In een notdenop, we identificeerden Weatherhead via het IRC-netwerk", zegt voormalige politieman Trevor Dickey tegenover The Register.

Tijdens het politieonderzoek werden verschillende IRC-kanalen, die de Anonymous-leden gebruikten om met elkaar te communiceren, gemonitord en chatgesprekken opgeslagen. Ook werd naar de aliassen van de IRC-admins en operators gekeken, merkt Dickey op.

Bronnen
"Vervolgens zochten we op een aantal sleutelwoorden en spendeerden veel tijd aan het zoeken naar het lekken van sociale gegevens. Door deze elementen te combineren identificeerden we een aantal interessante aliassen en voerden vervolgens open bronnen onderzoek op ze uit. Weatherhead was eenvoudig te identificeren, aangezien hij het alias van 'Nerdo' al geruime tijd gebruikte."

Een aantal van de individuen waar de Britse politie onderzoek naar deed gebruikten TrueCrypt om hun gegevens te versleutelen en Tor voor anonimiteit. Anderen waren veel eenvoudiger te vinden en bleken allerlei sporen over hun locatie en andere gegevens achter te laten.

In sommige gevallen werden nicknames gebruikt die ze bijvoorbeeld ook voor hun Xbox gebruikten of ergens anders op het web hadden achtergelaten toen ze jonger waren. Weatherhead hoort in januari welke straf hij krijgt.

Reacties (4)
14-12-2012, 15:24 door Anoniem
Die heeft de OPSEC presentatie van thegrugq gemist...
14-12-2012, 15:27 door Anoniem
Rookie mistake zelfde Nick overal voor gebruiken.
14-12-2012, 20:51 door Anoniem
De harde kern van anonymous zit niet op public IRC servers, wanneer worden ze eens wakker?
Dit zijn slechts wat scriptkiddies die toch wel tegen de lamp lopen.
15-12-2012, 15:09 door Santurechia
Door Anoniem: De harde kern van anonymous zit niet op public IRC servers, wanneer worden ze eens wakker?
Dit zijn slechts wat scriptkiddies die toch wel tegen de lamp lopen.
Dit is ook alleen maar uitgebracht omdat de politie niet voor incompetent aangezien wil worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.