image

OM eist 6 jaar cel tegen mega-skimmer

woensdag 9 november 2011, 10:00 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot zes jaar geëist tegen zes verdachten in een omvangrijke skimzaak. De verdachten hebben op ingenieuze wijze honderden bankpassen vervalst. Met deze nagemaakte betaalpassen werd ruim 1,5 miljoen euro van bankrekeningen gehaald. Daarmee is het een van de grootste skimfraudes uit de afgelopen jaren.

Het vermoedelijke brein achter de fraude is een 33-jarige verdachte uit Groot-Brittannië. Hij ontwikkelde een methode om bankpassen te kopiëren via de kaartlezer die inlogcodes verstrekt voor internetbankieren. De Brit manipuleerde de zogenoemde e-dentifiers van ABN Amro, waarna zijn medeverdachten de kaartlezers plaatsten in bankkantoren. Dat gebeurde in onder andere Deventer, Den Helder en Alkmaar. Klanten die online bankierden in deze filialen, lieten ongemerkt hun rekeninggegevens en pincode achter.

Downloadpas
Met een speciale ‘downloadpas' haalden de skimmers de gekopieerde gegevens weer uit de kaartlezers. De gestolen bankgegevens werden gebruikt in vervalste betaalpassen, waarmee in 2008 en 2009 in verschillende landen grote bedragen werden gepind. Het OM vindt dat de verdachten de schade moeten vergoeden aan ABN Amro.

De skimzaak kwam aan het licht nadat de Britse autoriteiten een gemanipuleerde e-dentifier van ABN Amro hadden gevonden in de woning van de 33-jarige verdachte. In zijn woning in Londen lagen ook kaartlezers van Fortis en Rabobank. Deze twee banken zijn niet gedupeerd.

Witwassen
Tegen de Brit eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket dinsdag een gevangenisstraf van zes jaar. De technische kennis van de verdachte was volgens de officier essentieel voor het ontstaan van de fraude. Een verdachte uit Roemenië die de praktische uitvoering van de skimming in Nederland zou hebben georganiseerd, hoorde 3 jaar celstraf eisen. Tegen de overige vier verdachten, allen Roemenen, eiste de officier van justitie straffen van 18 maanden tot 3 jaar.

Alle zes worden ze ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Vijf van hen worden daarnaast verdacht van witwassen.

Vertrouwen
De officier van justitie benadrukte in de rechtszaal dat de verdachten het vertrouwen in het betalingsverkeer ernstig hebben geschaad. "Wanneer het vertrouwen van consumenten in de pinpas niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ernstige ontwrichting van het economisch verkeer." De rechtbank doet naar verwachting eind november uitspraak.

Reacties (3)
09-11-2011, 10:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-11-2011, 11:00 door Anoniem
Door Just4u: Klanten die online bankierden in deze filialen, lieten ongemerkt hun rekeninggegevens en pincode achter

Ja, dan vraag je er ook om.

Hoezo vragen de mensen er om?
Het gaat erom dat mensen in een bank internetbankierden met een gemanipuleerde kaartlezer. Hierdoor kon de gebruiker dus niet weten dat alles wat ze invoerden op de kaartlezer (rekeningnummer wordt automatisch van de pas gehaald, pincode wordt door de gebruiker ingevoerd) daarna weer te downloaden was door de skimmers.
09-11-2011, 11:38 door Anoniem
idd, als ik in het bankkantoor al niet meer kan vertrouwen dat ik niet geskimd ga worden, kom op.. Vragen der juist niet om, de meeste mensen die speciaal naar het kantoor gaan om hun bankzaken online te regelen doen dat namelijk niet omdat ze thuis geen inet hebben, maar omdat thuis hun PC ook door anderen gebruik word

Helaas word de gekraakte beveiliging op hun verhaald:
"Wanneer het vertrouwen van consumenten in de pinpas niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ernstige ontwrichting van het economisch verkeer."
Voor dat staaltje klantbedrog zou je toch echt DE bank mogen aanklagen.. Wat is dat nou voor onzin.. Iedereen weet dat de banken al die fraude al jaren uit het nieuws haalt, en onze 'jaarlijkse bijdrage' ondertussen maandelijks is geworden.. Wie schaad nou de economie, donder op
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.