image

Gratis Android virusscanners waardeloos

donderdag 10 november 2011, 16:55 door Redactie, 10 reacties

Gratis virusscanners voor Android smartphones en tablets presteren ongekend slecht, zo blijkt uit onderzoek door het gerenommeerde Duitse testorgaan AV-Test.org. Eén van de geteste apps heeft meer dan een miljoen downloads en wist geen enkele malware te detecteren. En dit was geen uitzondering. De verzameling van AV-Test.org bestond uit 172 exemplaren. Het beste presteerden de commerciële scanners van F-Secure en Kaspersky Lab, die tenminste 50% van de malware detecteerden voordat die al geïnstalleerd was.

De beste gratis app was Zoner AntiVirus, dat 32% van de kwaadaardige apps detecteerde. De overige scanners kwamen niet voorbij de tien procent, waarbij sommige helemaal niets detecteerde. "De resultaten van de real-time guard functie waren schokkend", zegt Hendrik Pilz. Deze optie moet gebruikers tijdens het installeren van kwaadaardige apps waarschuwen. Hiervoor gebruikte het testorgaan tien exemplaren, die wel door veel desktop virusscanners werden herkend.

Gratis
Bij mobiele anti-virus was dit een geheel ander verhaal. Alleen Zoner AntiVirus Free haalde een acceptabel resultaat en detecteerde acht van de tien exemplaren. De overige gratis scanners detecteerden geen of slechts één kwaadaardige app. De commerciële scanners van F-Secure en Kaspersky Lab vonden alle kwaadaardige applicaties.

"Het aantal installaties laat zien dat veel gebruikers deze gratis apps vertrouwen, ook al bieden ze geen betrouwbare bescherming", merkt Pilz op. Het gratis Antivirus Free van Creative Apps zou tussen de één en vijf miljoen keer gedownload zijn, maar wist niets te detecteren. De enige bruikbare gratis oplossing is die van Zoner AntiVirus, dat tussen de 50.000 en 100.000 gebruikers heeft. De beste bescherming is echter afkomstig van de commerciële aanbieders, zo concludeert AV-Test.org.

Reacties (10)
10-11-2011, 17:00 door Anoniem
Mis de scanner die ik gebruik: ESET Mobile:
http://www.eset.com/home/products/mobile-security/
10-11-2011, 18:03 door Eerde
Alle virusscanners zijn per definitie waardeloos. Lopen altijd achter de feiten aan.
Heb er gelukkig al meer dan 10 jaar geen meer... en nog nooit een malware probleem gehad ;)
10-11-2011, 18:03 door Anoniem
Uhm misschien zie ik het over het hoofd maar die van AVG komt niet voor in de testverslag.
10-11-2011, 19:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-11-2011, 23:06 door cowboysec
Eerde: Alle virusscanners zijn per definitie waardeloos. Lopen altijd achter de feiten aan
Ik: Niet mee eens. Je moet het risico bekijken. Mbv deze AV-tools, in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen, kun je de risico's afdoende reduceren tegen ITW (In the Wild) virussen.
Als je MS Forefront gebruikt, en daarbij een set van 5 uit 7 marktleidende AV-producten tegelijk gebruikt, dan ben je bijna maximaal beschermd. Ook als je alleen mail gebruikt en de virussen door AV-fabrieken laat lopen (Messaglabs, St. Bernard...) dan heb je (bijna) 100% bescherming tegen virussen voor die Internet-service.

Ik neem aan dat je andere tools gebruikt zoals heuristische, proces anomalias, Virtuele machines..

Indien je geen goede beveiliging gebruikt en toch Internet bedrijft naar niet (100% veilige sites) dan is onderzocht dat je PC na enkele uren al besmet is met virussen.

Dus je bent gewaarschuwd of je hebt betere methoden dan bij ons bekend? Laat even weten welke methoden je anders dan AV-scanners toepast aub. dan kunnen we daarvan leren. Geen beveiliging is volgens mij geen optie.

Door Eerde: Alle virusscanners zijn per definitie waardeloos. Lopen altijd achter de feiten aan.
Heb er gelukkig al meer dan 10 jaar geen meer... en nog nooit een malware probleem gehad ;)
10-11-2011, 23:20 door cowboysec
Langzamerhand beginnen de nevels rondom tablets op te klaren....en zien we niet allen rozegeur en maneschijn.

Ik zelf gebruik ook al vanaf het begin, maanden terug, op Android een gratis scanner van AVG, net als op de PC's. Ook heb ik de trial van McAfee enkele dagen gedraaid; idem geen virussen?

Op PC's liep en lopen beide voldoende en vinden regelmatig virussen.

Echter op de Android hebben die scanners bij mij nog nooit een melding gegeven en twijfelde ik al direct aan de goede werking en nu nog meer. Ook de firewall die ik heb doet maar minimaal aan bescherming...

Omdat ik met mijn tablet (TomTec - Bart Smit) helaas niet op de Android (Google) Marktplaats terecht kan moest ik omzien naar andere (Chinese markten) welke in de media als dubieus worden gekenmerkt.
Daardoor kan ik bijvoorbeeld ook niet het EICAR-test-virus (app) laden om te testen of de scanner ook echt actief is.

Ook heb ik geen Online virusscanners zoals Housecall-Trend Micro en anders dan voor Windows kunnen vinden voor Android. Dus mijn 2nd opinion is er ook niet.
3rd: ik kan ook geen Sysinternals draaien waarmee ik verdachte detailprocessen kan onderscheppen en ga zo maar door. De Sniffer voor in-/uitgaand verkeer moet ik nog testen binnenkort.

Gelukkig hebben jullie interessante testen gedaan die mijn vermoedens alleen maar bevestigen.
Ik zal de link naar dit onderwerp ook bij BYOD-discussie opnemen. Past daar goed bij volgens mij; bedankt.
11-11-2011, 09:44 door peanuty
Jammer dat de gratis RC versie van Eset er niet bij staat...
Die heb ik momenteel op mijn tel..
Ik gebruik net veel apps, het weer, nieuws en whats app.. Daarbij heb ik permission monitor. (Ned.app) om te zien welke app..toegang heeft...tot wat..
Aangezien die smartphones batterij-vreters zijn.... dacht ik dat Eset wel weer een licht progje zou hebben.
Die Kaspersky lijkt mij ook wel ok. Maar kost al snel veel geld. Symantec vraagt geloof ik ook bijna 30 euro voor een jaartje.
Maar ja, voordat je geld betaald, is het wel handig om ze eens in een test te zien!

Even wachten dus.
11-11-2011, 14:34 door Anoniem
Ook G-Data is niet getest. jammer, want die zijn altijd heel goed in detectie op pc!
11-11-2011, 21:05 door Anoniem
Lookout staat er ook niet bij!
14-11-2011, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Lookout staat er ook niet bij!

Inderdaad...en Lookout richt sinds al sinds het eerste uur puur en alleen op android virusbeveiliging....moeten er toch wel kaas van hebben gegeten!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.