image

"400% toename van Android-malware"

woensdag 16 november 2011, 12:00 door Redactie, 4 reacties

De hoeveelheid malware voor Android smartphones is volgens netwerkgigant Juniper sinds de zomer van vorig jaar met 400% toegenomen. Het werkelijke aantal malware-exemplaren vermeldt het bedrijf niet, waardoor het onmogelijk is om de werkelijke dreiging in kaart te brengen. Uit recente cijfers blijkt dat er slechts 92 malware-families voor het Android platform zijn. Vanwege de toegankelijkheid van de Android Marktplaats voor ontwikkelaars, is het inmiddels de snelstgroeiende plek voor mobiele malware.

De afgelopen maanden zou het aantal malware-exemplaren exponentieel zijn gegroeid, aldus Juniper. Vooral vorige en deze maand laten een explosieve groei zien. Het aantal malware-exemplaren in september groeide met 28% en in oktober werd een 110% groei waargenomen. Concrete cijfers van aantal exemplaren worden wederom niet gemeld.

Root-exploit
De waargenomen malware wordt wel steeds complexer. Begin dit jaar waren er verschillende exemplaren die beveiligingslekken misbruikten om volledige toegang te krijgen. Via deze root-exploits kan de malware aanvullende software installeren, zonder dat de gebruiker hiervoor toestemming moet geven.

Bijna alle hedendaagse Android-malware is hiertoe in staat, omdat 90% van alle toestellen met beveiligingslekken te maken hebben. "Aanvallers weten dit en gebruiken dit om hun rechten op het apparaat te verhogen en toegang tot gegevens en diensten te krijgen die anders niet toegankelijk waren." De meeste kwaadaardige applicaties richten zich op de communicatie, locatie of andere persoonlijke identificeerbare informatie. 55% van de Android-malware fungeert als spyware. 44% valt in de categorie sms-Trojans, die dure sms-berichten versturen.

Juniper stelt dat de malware het werk is van de cybercriminelen die eerder kwaadaardige apps voor Symbian en Windows Mobile ontwikkelden.

Reacties (4)
16-11-2011, 12:09 door Anoniem
software installeren via market en software waarvan je weet dat het'vaag' is installeer je op je backup android. net zoals je zou doen met windows waar een factor miljoen meer malware voor is.
16-11-2011, 13:56 door Eerde
%-tages loslaten op 98 stuks bij vele honderden miljoenen, wie weet meer dan een miljard toestellen.
Het klinkt als Zwitserland waar een parlementariër in de '70-tiger jaren riep dat de immigratie moest stoppen want de werkloosheid was 100% gestegen. Droogjes merkte de oppositie op: "Klopt van 8 tot 16".
16-11-2011, 19:14 door Anoniem
Door Anoniem: software installeren via market en software waarvan je weet dat het'vaag' is installeer je op je backup android. net zoals je zou doen met windows waar een factor miljoen meer malware voor is.
Tuurlijk. Iedereen met een Android heeft twee toestellen. 1 voor veilige apps, en 1 voor hap & snap apps..
Net zoals iedereen 2 windows pc's heeft om problemen te voorkomen..

Ik hou het op de relatief veiligere oplossingen...
21-11-2011, 11:40 door Anoniem
Welke antimalware programma is hier dan het best voor Android geschikt?

Liefst gratis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.