image

Versleuteld Gmailen met OpenPGP-plugin

maandag 21 november 2011, 12:24 door Redactie, 2 reacties

Softwarebedrijf Recurity Labs heeft een extensie voor de Chrome browser ontwikkeld, waarmee Gmail-gebruikers vanuit de browser versleuteld kunnen e-mailen. GPG4Browsers is een OpenPGP implementatie in JavaScript en kan e-mails versleutelen, ontsleutelen of ondertekenen. Daarnaast kunnen gebruikers ook certificaten importeren en exporteren.

Voorheen waren Gmail-gebruikers nog gebonden aan het gebruik van een e-mailclient zoals Thunderbird in combinatie met de Enigmail extensie om versleuteld te e-mailen. Volgens de ontwikkelaars is de implementatie compatibel met de standaard instellingen van de GnuPG implementatie, behalve wat betreft de standaard gebruikte compressie. Om compatibele berichten in GnuPG te maken, moeten gebruikers de '--compress-algo none' optie gebruiken.

Ruim een jaar geleden was er ook een GPG-plugin voor Firefox, waarmee gebruikers vanuit de browser encryptie konden toepassen, onder andere voor Gmail. Het project werd echter door tijdgebrek aan kant van de ontwikkelaar stopgezet.

Reacties (2)
21-11-2011, 19:58 door spatieman
uh,openPGP voor TB rulez..
23-11-2011, 00:24 door Anoniem
Het is, zoals de gelinkte pagina in de eerste zin zegt, een prototype. Het product is nog op verschillende punten niet compleet, onder meer compressie ontbreekt:

Om compatibele berichten in GnuPG te maken, moeten gebruikers de '--compress-algo none' optie gebruiken.

De GPG-plugin voor mijn huidige emailpakket (Claws) biedt helemaal geen mogelijkheid om dat te doen. Het is met trouwens niet duidelijk of ze alleen inline GPG of ook PGP MIME ondersteunen, daar laten ze zich voor zover ik heb gezien niet over uit.

Volgens rfc2440 is ZIP-compressie een SHOULD, wat betekent dat het belangrijker is dan wat ze als optioneel (MAY) bestempelen, je moet een goede reden hebben om het over te slaan. De ontwikkelaarsdocumentatie van deze implementatie noemt het "currently missing", wat sterk suggereert dat het nog toegevoegd gaat worden.

GnuGP gebruikt standaard ZIP-compressie omdat dat de beste interoperabiliteit oplevert. Het gebruik van compressie heeft trouwens toegevoegde waarde omdat het de berichten moeilijker te ontcijferen maakt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.