image

Stuxnet verdacht van explosie op Iraanse legerbasis

dinsdag 22 november 2011, 13:20 door Redactie, 9 reacties

De Stuxnetworm zou mogelijk een rol hebben gespeeld bij een explosie op een Iraanse legerbasis waar 36 mensen om het leven kwamen. Volgens Iraanse staatsmedia vond de explosie plaats op een wapenopslag van een eenheid van de Revolutionaire Garde in Bidganeh. De website DEBKAfile meldt dat er een gesimuleerde demonstratie van een raket werd gegeven, waarbij tientallen Iraanse wetenschappers aanwezig waren.

De computersimulatie was aan de echte raket gekoppeld. Toen een Iraanse Majoor-Generaal de simulatie activeerde zou de raket zijn ontploft, waarbij niet zeventien doden vielen zoals de Iraanse staatsmedia berichtte, maar 36. Volgens Iraanse lichtingendiensten zouden Westerse inlichtingendiensten of de Israëlische Mossad een technicus in het complex hebben gekregen die de raket liet ontploffen.

Een andere theorie die men aannemelijker zou vinden, is dat de computer die de raket bestuurde met de Stuxnetworm was besmet en die vervolgens liet ontploffen. Dit zou echter betekenen dat mogelijk nog veel meer raketsystemen besmet zijn geraakt, aldus DEBKAfile.

Reacties (9)
22-11-2011, 13:40 door Anoniem
Tuurlijk, en de raket werkt natuurlijk op Siemens Simatic WinCC software. Het zou leuk zijn indien de redactie ook ingaat op de vraag hoe (on-) aannemelijk dit verhaal is. Immers is dit overduidelijk een broodje aap verhaal.
22-11-2011, 13:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-11-2011, 13:47 door Preddie
Door Peter V: Iran heeft zoveel vijanden gekweekt de afgelopen jaren, dat het mij niets verbaast dat het land stikt van de spionnen en saboteurs.

Misschien dat STUXNET en Duqu nog wat in petto hebben.

Dit is precies wat ik ook dacht...... alleen denk ik dat de mossad één van de weinige is die voldoende kennis heeft om technische hoogstandje uit te hallen w.o. een dergelijk worm als STUXNET
22-11-2011, 13:59 door Anoniem
Door Peter V: Iran heeft zoveel vijanden gekweekt de afgelopen jaren, dat het mij niets verbaast dat het land stikt van de spionnen en saboteurs.

Misschien dat STUXNET en Duqu nog wat in petto hebben.

Dat zou natuurlijk kunnen.
Nu is de boodschap "we zijn eigenlijk niet klaar voor de test" nergens populair , en al helemaal niet als hotemetoten op bezoek komen voor de demonstratie. Ook in het Westen niet (space shuttle challenger, anyone ? . )
In een land als Iran waarschijnlijk nog minder dan elders.

Dan is een excuus van buitenlandse spionnen hebben het gedaan in plaats van eigen fouten ook wel welkom.
22-11-2011, 16:08 door wizzkizz
Als dat waar is: wow, petje af voor de mossad! A job very well done, hopelijk zaten er ook nog wat atoomgeleerden tussen hoewel het ook al goed is als hun raketprogramma serieuze vertraging oploopt. Atoombom -/- raket = geen strategisch aanvalswapen = minder boeiend. Hoewel het alleen maar tijd kopen is, hoop ik dat ze kunnen voorkomen dat Iran over strategische kernaanvalswapens komt te beschikken en al helemaal geen ICBM met kernkop.
22-11-2011, 16:10 door Anoniem
"Als dat waar is: wow, petje af voor de mossad!"

Jups, het zou wel heel erg knap zijn indien je raketten laat ontploffen met behulp van malware die specifiek geschreven is om het verrijkingsproces van uranium te saboteren ;))
22-11-2011, 22:49 door Anoniem
Door wizzkizz: Als dat waar is: wow, petje af voor de mossad! A job very well done, hopelijk zaten er ook nog wat atoomgeleerden tussen hoewel het ook al goed is als hun raketprogramma serieuze vertraging oploopt. Atoombom -/- raket = geen strategisch aanvalswapen = minder boeiend. Hoewel het alleen maar tijd kopen is, hoop ik dat ze kunnen voorkomen dat Iran over strategische kernaanvalswapens komt te beschikken en al helemaal geen ICBM met kernkop.

Ja, Israel mag deze wapens wel bezitten dan ?
24-11-2011, 11:14 door Anoniem
Lijkt me idd een specops klusje dat een beetje uit de hand gelopen is.
29-11-2011, 12:36 door Anoniem
Voor conspirancy theoristen zijn er veel betere sites te vinden dan een op feiten gebaseerde website als Security.nl
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.