image

3,2 miljoen computers met Conficker besmet

vrijdag 25 november 2011, 10:16 door Redactie, 0 reacties

Het is deze week precies drie jaar geleden sinds de Confickerworm voor het eerst verscheen, maar de malware is nog altijd niet uitgeroeid. Conficker misbruikt een lek in de Windows Server service dat Microsoft op 23 oktober 2008 patchte. Een groot aantal bedrijven en thuisgebruikers had de update niet geïnstalleerd en raakte daardoor besmet. In januari 2009 begon Conficker zich ook via de Autorun-functie van Windows te verspreiden, iets waarvoor Microsoft in februari van dit jaar een update uitbracht.

Ondanks de updates en alle aandacht is de malware volgens de Conficker Working Group op 3,2 miljoen Windows computers aanwezig. Daarmee is het nog altijd het grootste botnet ter wereld, aldus Chester Wisniewski van anti-virusbedrijf Sophos.

Het botnet werd korte tijd gebruikt voor het verspreiden van nep-virusscanners, maar werd nooit echt ingezet. Uiteindelijk werd het botnet door de makers verlaten. Toch ondervinden bedrijven nog altijd last van Conficker. Een uitbraak kostte een Zuid-Afrikaanse bierbrouwer acht miljoen euro.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.