image

Geldezel krijgt celstraf voor fraude internetbankieren

vrijdag 25 november 2011, 12:12 door Redactie, 3 reacties

In Noorwegen is een 26-jarige Est veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden omdat hij betrokken was bij grootschalige fraude met internetbankieren. Ook moet hij een getroffen bank een schadevergoeding van ruim een ton betalen. Eerder dit jaar raakten 2.000 Noren geïnfecteerd met de SpyEye Trojan, die online bankrekeningen plundert. De Est zou via de malware geld van de slachtoffers hun rekeningen hebben gestolen. Ook opende hij verschillende rekeningen waar hij het geld naar toe overmaakte. In totaal zou het om een bedrag van zo'n 100.000 euro gaan. De bank detecteerde de fraude in vroegtijdig stadium en kon zo het grootste gedeelte van de transacties stoppen.

Chatlogs
Op de computer van de Est werden chatlogs gevonden, waarin hij verschillende keren met een andere Est over het Noorse banksysteem sprak en dat er op Noorse bankrekeningen veel geld staat. De Est ontkende schuldig te zijn, hij zou door derden gedwongen zijn om hen toegang tot zijn rekeningen te geven.

Waarom hij in korte tijd verschillende rekeningen opende kon hij niet verklaren, alsmede een deel van de chatlogs waarin staat dat de opbrengsten van de bankfraude 50/50 zouden worden verdeeld. De openbare aanklager had een gevangenisstraf van drie jaar geëist en weet nog niet of het tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaat.

Reacties (3)
25-11-2011, 12:36 door Anoniem
Dit lijkt me toch echt niet een geldezel, maar de menner van dergelijke ezels. In dat opzicht is de titel van het stuk dus eigenlijk onjuist.

Peter
25-11-2011, 12:40 door N4ppy
Vindt dit niet echt een geldezel. Dat zijn meer de pubers die denken snel rijk te worden.
Dit is gewoon een crimineel die willens en wetens meewerkt.
29-11-2011, 13:46 door Anoniem
Onjuist gebruik van de term geldezel...
Een geldezel is iemand die zijn rekening beschikbaar stelt aan criminelen, deze persoon infecteerde zelf mensen met het de spyeye trojan en is dus zelf crimineel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.