image

Android Trojan jaagt Belgen op kosten

dinsdag 29 november 2011, 10:59 door Redactie, 3 reacties

Onderzoekers hebben een nieuw Trojaans paard voor Android smartphones ontdekt dat dure sms-berichten verstuurt. Waren sms-Trojans voorheen vooral in China en Rusland actief, de laatste tijd zijn ze in steeds meer landen verschenen, waaronder ook Nederland. Het nieuwste Trojaans paard heeft het voorzien op Belgische, Franse, Zwitserse, Luxemburgse, Duitse, Canadese, Britse en Spaanse bellers.

De malware zit verstopt in een applicatie die gebruikers hun sms-berichten laat beheren en wordt via een bestandsuitwisselingssite aangeboden. Als de gebruiker 'SuiConFo.apk’ installeert, krijgt hij de melding dat de Android-versie niet compatibel is. Vervolgens zoekt de Trojan de landcode van de simkaart om de berichten te versturen.

Geld
Daarbij lijkt het dat de virusschrijvers een fout hebben gemaakt, zegt Denis Maslennikov van anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. In het geval van Canada zijn de verkeerde variabelen ingesteld. Naast het versturen van de sms-berichten worden ontvangen berichten afkomstig van bepaalde nummers verborgen.

"Helaas zijn sms-Trojans één van de makkelijkste manieren voor cybercriminelen om snel geld te verdienen", merkt Maslennikov op. Hij verwacht dat het gebruik van dit soort malware alleen maar zal toenemen.

Reacties (3)
29-11-2011, 12:28 door 0101
En, zoals vaker voorkomt misbruikt dit stukje malware de naam van een legitieme app: https://www.securelist.com/en/blog/208193261/#c15178
29-11-2011, 14:47 door Anoniem
Door 0101: En, zoals vaker voorkomt misbruikt dit stukje malware de naam van een legitieme app: https://www.securelist.com/en/blog/208193261/#c15178
Helaas mist dat soort informatie te vaak in het nieuws. Hierdoor ontstaat het foute beeld dat je gemakkelijk besmet zou kunnen raken. Je moet toch echt 'warez' downloaden, of via gribus sites aan je software komen. Via de gerenommeerde sites is kans op besmetting nog steeds nihil.

Maar dat is iets dat de anti-malware bedrijven liever niet al te duidelijk maken.
30-11-2011, 11:22 door Anoniem
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.